Що потрібно знати вболівальникам, які планують відвідати матч Швеція — Україна у Глазго

Національна збірна України проведе матч 1/8 фіналу Євро-2020 проти Швеції 29 червня у Глазго на стадіоні «Хемпден Парк» (початок гри — о 22.00 за Києвом). Офіційний сайт УЄФА опублікував путівник для фанатів, які планують відвідати поєдинок.

Однак зауважимо, що Консульство України в Единбурзі оприлюднило інформацію, де зазначило, що особи, які прибувають до Великої Британії, окрім наявності негативного результату тесту на COVID-19 (ПЛР-тест, LAMP), зробленого не більш як за 72 години до перетину кордону, мають до того ж піти на самоізоляцію до 10-ти днів (після п'яти днів можуть пройти тест на COVID-19 та в разі негативного результату звільняються від вимоги подальшого самоізолювання). Таким чином, враховуючи терміни проведення матчу Швеція — Україна, відвідати його у Глазго реально можуть хіба що ті вболівальники, які наразі перебувають у Великій Британії.

Обмеження на міжнародні поїздки у зв'язку з пандемією COVID-19

Аби власникам квитків найближчим часом було легше прийняти важливі рішення, ми склали перелік головних вимог для подорожі у Глазго на Євро-2020. Інформація може будь-якої миті змінитися залежно від новин з боку УЄФА або місцевої влади. УЄФА не може гарантувати, що ця сторінка завжди буде відображати найточнішу або найактуальнішу інформацію, але ми постараємося оновлювати її якомога швидше. Перш ніж покладатися на наведену тут інформацію й вирушати в дорогу, обов'язково перевірте поточну ситуацію на сайтах місцевих і національних органів влади.

Сайт уряду Шотландії (англ.)

На сьогодні в'їзд до Шотландії з-за кордону, у тому числі і з інших країн Великої Британії, дозволений тільки за наявності вагомих причин. 

Як дістатися?

Літаком

Аеропорти: Глазго (GLA), Единбург (EDI), Глазго Прествік (PIK).

До центру міста: GLA — 14 км, EDI — 65 км, PIK — 50 км.

Глазго обслуговують три міжнародні аеропорти. З усіх зручно дістатися до міста.

Поїздом

Глазго перебуває в центрі великої британської залізничної мережі. Центральний вокзал (Central Station) є найбільшим у місті і розташований у самому його серці, на Гордон-стріт (Gordon Street). Звідси ходять поїзди на південь і захід від Глазго. Це головний вокзал великої залізничної гілки West Coast.

Також можна прилетіти в Единбург і за 50 хвилин дістатися на швидкісному поїзді вокзалу у Глазго під назвою Куїн-стріт (Glasgow Queen Street). Безкоштовно подорожувати залізницею у Великій Британії дуже зручно. Щоб узяти квитки дешевше, резервуйте їх завчасно на офіційному сайті Scotrail.

Автобусом

Подорожувати в Глазго і з нього автобусом дешево, безпечно і зручно. У всіх автобусах є Wi-Fi, розетки й туалет. Є прямі рейси з великих міст Великої Британії. Це хіба що довше, ніж поїздом. Хороший варіант для британських фанів, які хочуть заощадити.

Машиною

Якщо ви зібралися у Глазго на машині, врахуйте, що в Шотландії лівосторонній рух. На стадіоні «Хемпден Парк» немає стоянок для приватних автомобілів, багато доріг перекриють. Загалом, не рекомендуємо.

Важливо: маломобільним пасажирам слід сказати авіакомпанії або турагенції, яка допомога їм потрібна. Це можна зробити під час бронювання квитка або ближче до подорожі, але не пізніше ніж за 48 годин до вильоту.

Основні напрямки

Від Центрального вокзалу до стадіону: 50 хвилин пішки.

Від аеропорту Глазго до центру міста: 30 хвилин автобусом.

Транспорт з аеропорту

З аеропорту Глазго (GLA)

Між аеропортом і автобусною зупинкою Б’юкенан (Buchanan) у Глазго ходить комфортабельний експрес № 500. Багато місця для багажу, безкоштовний Wi-Fi, розетки та інші зручності.

Залежно від часу доби і пробок таксі за 20 хвилин довезе до центру приблизно за 24 фунти.

Аеропорт Глазго склав докладний посібник про зручності та умови полегшеного доступу. Також пропонується спеціальна допомога мандрівникам з особливими потребами.

З аеропорту Единбург (EDI)

Автобуси у Глазго ходять цілодобово, шлях займе близько години. Інший варіант: доїхати трамваєм до центру Единбурга, а звідти у Глазго поїздом — зі станцій Единбург Уейверлі (Edinburgh Waverley) або Хеймаркет (Haymarket).

З аеропорту Глазго Прествік (PIK)

У цьому аеропорту є своя залізнична станція, до неї веде крита доріжка. Звідси ходять потяги на Центральний вокзал Глазго, час у дорозі складе 45 хвилин. Експрес-автобус довезе вас до столиці за 40 хвилин.

Машина напрокат

У всіх трьох аеропортах є офіси великих прокатних компаній. Але дороги поруч із зонами фестивалю УЄФА, стадіоном і пам'ятками будуть перекриті, а паркування біля стадіону не передбачено. Наша порада — відмовитися від автомобіля й користуватися громадським транспортом.

Важливо: у громадському транспорті, а також більшості магазинів і місць громадського харчування треба носити захисну маску для обличчя. Завжди необхідно мати із собою кілька масок.

Пересування містом

Пішки

Хоча Глазго — найбільше місто Шотландії, ним зручно ходити пішки. Прямокутне планування не дасть заблукати.

Громадський транспорт

Обидві гілки метро у Глазго — кільцеві, а станцій усього 15. Якщо проїхали зупинку, то повернетеся на неї за 25 хвилин. За помаранчевий колір вагонів метро називають Clockwork Orange, тобто Механічний апельсин. Коли воно зачинене, більше сотні автобусних маршрутів довезуть вас у будь-який куточок міста. На зупинці треба підняти руку, коли наближається автобус, інакше водій може проїхати повз. У передмістя Глазго йдуть поїзди.

Велосипед

Глазго ідеально підходить для цього виду транспорту: 500 велосипедів, 53 велостанціі, більше 300 км велодоріжок. У центрі міста безліч місць, де недорого здають напрокат якісні велосипеди.

Машина

Автомобіль — найменш зручний засіб пересування під час Євро-2020. Усе цікаве у Глазго знаходиться в зоні пішої доступності, стадіон неподалік від центра.

Таксі

У Глазго якісні та недорогі офіційні таксі, багато приватників. Можна заздалегідь замовити машину в Інтернеті або зупинити на вулиці, якщо в таксі горить жовтий вогник. Пам'ятайте, що під час Євро-2020 багато доріг перекриють.

Важливо: правила безпеки у зв'язку з COVID-19 у Глазго змінюються. Стежте за оновленнями на офіційному сайті уряду Шотландії.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
24.07.2021 12:05

Капітани збірної України: за час Євро-2020 Ярмоленко обійшов Шовковського та Калитвинцева

П’ять матчів Євро-2020, в яких атакувальний півзахисник збірної...

22.07.2021 11:05

Євро-2020. Роман Яремчук — у топ-10 гравців, що найчастіше на турнірі влучали в площину воріт суперників

Нападник збірної України Роман Яремчук розділив із бельгійцем Ромелу Л...

21.07.2021 15:00

Збірна України на Євро-2020: офіційні дані матчів, доробок гравців

На Євро-2020 збірна України вперше в історії виступів на чемпіонатах Є...

21.07.2021 11:03

Євро-2020. Андрій Ярмоленко — у топ-10 найкращих асистентів турніру

Атакувальний півзахисник національної збірної України Андрій Ярмоленко...

Підписатися на новини