Андрій Шевченко: «Більше часу приділяли інтенсивним фізичним тренуванням, тактиці гри в обороні»

Головний тренер збірної України Андрій Шевченко провів прес-конференцію, присвячену завтрашньому товариському матчу з командою Кіпру.

Які ви можете підбити підсумки підготовчого збору?

— Уся запланована робота пройшла так, як ми хотіли. Завтра буде контрольна гра, якою ми завершуємо збір. Далі їдемо до Румунії й там будемо готуватися безпосередньо до першого матчу на Євро.

— Зараз збірна України залежить від своїх лідерів?

— Залежність від сильних гравців і лідерів буде в будь-якої команди. Це нормальний процес. Ми намагаємося робити ротацію, у товариських поєдинках даємо можливість проявити себе іншим. Ми постійно в пошуках, запрошуємо молодь. Це все робиться для того, щоб була конкуренція. Навіть наші лідери не повинні почуватися спокійно. Якщо не буде конкуренції — не буде росту.

— Наскільки відрізняється хвилювання перед чемпіонатом Європи у Шевченка-гравця й Шевченка-тренера?

— У футболістів і тренера однакове хвилювання. Є відповідальність перш за все перед українськими вболівальниками. Коли я був гравцем, вона також завжди була в мене. Зараз і поготів. Команда робить усе для того, щоб вдало виступити на Євро. Хлопці добре тренувалися, ексцесів ніяких не було. Головне — подивитися назад після всієї виконаної роботи та їхати зі спокійною душею на чемпіонат Європи. Думаю, що ми зробили все можливе під час підготовки. Потрібно готуватися до офіційних матчів і грати.

— Ви вивчаєте суперників за нарізками чи переглядаєте їхні поєдинки повністю?

— До кожного матчу ми готуємося по-різному. Під час збору розглядали різні системи, працювали над загальною структурою. Здебільшого це було присвячено саме нашій грі й нашим діям на футбольному полі. Плюс у нас є товариські зустрічі, до яких ми теж підходимо серйозно. Вивчаємо суперника, робимо розбір. До кожного матчу готуємося окремо. Ми розбираємо, дивимося, як нам краще грати, які дії робити. 

— Наскільки завтрашній склад буде наближеним до основного на Євро-2020?

— Завтра буде експериментальний склад. Ми намагаємося робити ротацію, давати час тим, хто менше зіграв. У нас є низка футболістів, які були травмовані. Подивимося на їхній стан. Якщо вони будуть готові, то дамо зіграти й їм. Навіть якщо це останній матч перед виїздом, він не є супертестом, де ми повинні перевірити всіх. Наше завдання — підготувати максимум людей до чемпіонату Європи.

— Головний тренер збірної Північної Ірландії сказав, що гра нашої команди не стала для нього сюрпризом. Чи може впізнаваний стиль стати проблемою на Євро?

— Це навіть добре. Якщо не було сюрпризів, напевно, суперники чекали, як ми будемо грати. За останні п'ять років у нас з'явився певний стиль, структура. Не бачу в цьому проблеми. Мені навіть імпонує, що в нас є певний малюнок, який виділяє нас з-поміж інших команд.

— Ви не раз говорили про реалізацію. Чи не бачите ви проблеми в психології? Чи не думали взяти на Євро до збірної психолога?

— У жодному разі. Це не психологія, це більше пов'язано з якістю. Зайвий психолог у команді однозначно не потрібний.

— Як ви підбадьорили Олександра Зінченка?

— У нього все гаразд, він вмотивований.

— Наскільки багато часу ви приділяєте на тренуваннях стандартним положенням?

— Не так багато. За нашими планами, зосередимося на стандартах більше вже в Румунії. Ці два тижні ми приділяли більше часу інтенсивним фізичним тренуванням, тактиці гри в обороні. Для тренера ніколи не вистачає часу. Неможливо все вмістити й розподілити — чимось треба жертвувати. Стандартні положення будемо ретельно розбирати й готуватися вже в Румунії. Я вважаю, це один із важливих компонентів у футболі.

— Чи підтримують про всяк випадок форму гравці, які не потрапили до заявки на Євро-2020?

— Я вже говорив, що в Соболя була проблема. Зараз із ним усе добре, він тренується. Я прийняв рішення залишити в розташуванні збірної виконавців, які не потрапили до заявки. Вони тренуються з нами, є кандидатами, будь-якої миті за непередбачених обставин увійдуть до команди. Крім травм, є ще й COVID-19. Ми бачимо, що в команд, крім пошкоджень, трапляються ситуації з вірусом. Ми зобов'язані бути акуратними в таких умовах. У Циганкова все добре, як і в Соболя. Усі сьогодні працюють. Частина хлопців буде займатися індивідуально, тому що не всі зможуть узяти участь у спільному тренуванні.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
28.03.2024 15:07

Андрій Шевченко: «Ми вірили в нашу перемогу»

Президент Української асоціації футболу Андрій Шевченко прокоментував...

16.03.2024 09:00

Андрій Шевченко поспілкувався зі збірною України U-17, що вийшла на Євро-2024

15 березня президент УАФ Андрій Шевченко поспілкувався з гравцями та т...

05.03.2024 13:21

Президент УАФ Андрій Шевченко відвідав тренування збірної України, складеної з гравців з ампутацією кінцівок

Президент Української асоціації футболу Андрій Шевченко відвідав занят...

Підписатися на новини