Олег Шайтанов: «У червні на жіночу збірну України очікують товариські матчі проти команди Польщі»

Головний тренер жіночої збірної України з футзалу Олег Шайтанов розповів про підготовку команди до матчів основного раунду відбору Євро-2022.

У травні наставник синьо-жовтих анонсував участь наших дівчат у турнірі в Хорватії. Проте плани жіночої футзальної збірної змінилися — у червні вона проведе два спаринги з Польщею. Про це Олег Шайтанов розповів у коментарі для прес-служби Асоціації футзалу України.

Олеже Миколайовичу, 23—28 травня жіноча збірна України проводила НТЗ у Броварах. Якою була його програма?

Збір пройшов наприкінці травня. До цього часу сезон-2020/2021 завершився. Для когось раніше, для когось — трохи пізніше. Дівчата втомилися як із фізичної, так і з емоційної точки зору. Тож ми не ставили за мету покращити функціональні можливості організму. На цих зборах було багато передач, тактичних квадратів і вправ. Також два заняття ми виділили для внутрішньокомандних контрольних матчів.

На цей збір ви викликали 18-х виконавців. Наскільки ця кількість була виправданою?

Так, нас було доволі багато. Однак на першому теоретичному занятті я попросив дівчат із розумінням поставитися до такої кількості людей на тренуванні. Попередив, що за таких обставин знижується інтенсивність, але й зауважив, щоб вони були максимально зібраними та організованими. З огляду на те, що ці збори були більше спрямовані на техніко-тактичну підготовку, проблем, пов'язаних із кількістю людей, у нас не виникало.

Розкажіть більше про внутрішньокомандні спаринги. Наскільки ви ними задоволені?

— Два тренування передбачали контрольні матчі між собою. На першому занятті дівчата були розділені на три команди, а на другому — на дві. Щодо ставлення та бажання, збірниці провели ці поєдинки з максимальною самовідданістю. Особисто мені більше позитивних емоцій приніс другий матч. Однак є відеоматеріал першої зустрічі, яка мені сподобалася менше. Її потрібно проаналізувати більш детально.

Нещодавно визначився третій суперник у нашій групі основного раунду відбору Євро-2022. Ним стала збірна Бельгії. Що можете сказати про кваліфікаційний раунд у групі наших опонентів, який складався з одного матчу?

— Звичайно, я стежив за перебігом подій. Бельгійки здолали Гібралтар лише в серії пенальті. Станом на сьогодні збірна Бельгії не є топ-командою в європейському жіночому футзалі, але зважаючи на досить високі рейтинги збірної в жіночому футболі (18-е місце у світовому та 11-е — в європейському), ми розуміємо, що в країні є гравці високого класу. В якому складі ця команда приїде в Україну на поєдинки основного раунду, нині невідомо. Будемо стежити за нею й надалі.

Які майбутні плани підготовки до основного раунду відбору чемпіонату Європи?

— У червні на жіночу збірну України очікують товариські матчі проти Польщі. Вони відбудуться в Ужгороді, їм передуватиме невеличкий НТЗ. Наступні збори та два контрольні поєдинки заплановані на серпень.

Питання щодо Юлії Титової, яка цей сезон проводить в якості футболістки. Чи побачать її вболівальники у складі збірної найближчим часом?

— У заявці на матчі проти Польщі Юлії не буде. Утім, у майбутньому ми на неї розраховуємо.

Склад груп кваліфікації Євро-2022 з футзалу серед жінок

Основний раунд

Група 1: Росія, Угорщина, Білорусь*, переможець групи В (Нідерланди, Вірменія, Боснія і Герцеговина, Молдова).

Група 2: Португалія, Хорватія*, Польща, Словенія.

Група 3: Україна*, Фінляндія, Чехія, Бельгія.

Група 4: Іспанія, Італія, Швеція*, Словаччина.

Чотири переможці груп потраплять до фінальної стадії Євро-2022.

* — господарі міні-турнірів.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
04.07.2022 11:14

Олег Шайтанов: «Уся команда мріяла здобути медалі. Вітаю дівчат, адже вони зробили велику справу для України»

Головний тренер жіночої збірної України з футзалу Олег Шайтанов проком...

03.07.2022 23:46

Євро-2022 з футзалу серед жінок. Чемпіоном удруге в історії стала збірна Іспанії

У фінальному матчі чемпіонату Європи з футзалу серед жінок 2022 року з...

03.07.2022 19:16

Жіноча збірна України з футзалу здобула бронзові нагороди Євро-2022!

У поєдинку за третє місце на чемпіонаті Європи 2022 року жіноча збірна...

03.07.2022 12:00

Євро-2022 з футзалу серед жінок. Суперник збірної України — команда Угорщини

У матчі за третє місце на чемпіонаті Європи з футзалу серед жінок 2022...

Підписатися на новини