Андрій Шевченко: «Я прийняв рішення залишити в команді всіх гравців, які перебувають на зборі, до останнього контрольного матчу»

Головний тренер національної збірної України Андрій Шевченко провів прес-конференцію, присвячену завтрашньому товариському матчу з командою Північної Ірландії.

— Ми визначилися із заявкою, — сказав Андрій Шевченко. — Усі хлопці, які були на зборі, гідні потрапляння до неї. Але ми вибрали 26 гравців. Проте всі, хто перебуває на зборі, залишаться до останньої контрольної гри. Наприклад, ми внесли до списку Едуарда Соболя, але буквально цього ж дня він не зовсім добре почувався. Він не тренується кілька днів. Ми переговорили з лікарем. Соболю потрібно зробити додаткові тести щодо здоров'я. Це пов'язано не з травмою, а із загальним станом футболіста. Він сьогодні й завтра пройде певні тести, щоб зрозуміти, що відбувається. Сподіваюся, усе буде добре, і буквально за кілька днів після отримання результатів він повернеться до загальної групи.

Тому я прийняв рішення залишити всіх хлопців. У нас є можливість до першої офіційної гри у зв'язку з проблемами зі здоров'ям зробити заміни футболістів.

— Після матчу з Бахрейном ви сказали, що результат не стояв на першому місці. Які цілі ви ставите на поєдинок із Північною Ірландією?

— Ми говорили з хлопцями з приводу результату. Будь-яка гра національної команди — величезна відповідальність. Підсумок буде впливати на рейтинг, дуже важливо перемагати для загальної впевненості. Надто в таких матчах, де ми створили достатньо моментів для перемоги.

На жаль, у нас страждає реалізація. Сподіваюся, ми цей компонент підтягнемо до чемпіонату Європи. Відповідальність за результат повинна бути. Але ми розуміли, що команда перебуває під певними фізичними навантаженнями. Ми не готуємо збірну до товариських матчів, а через навантаження готуємо до офіційних. Пройдений і запланований нами обсяг роботи повинен бути виконаний. За чотири-п'ять днів до офіційних поєдинків команда отримає достатньо відпочинку, щоб бути готовою до Євро-2020. Поки що ж ми маємо скористатися моментом і підготуватися через товариські ігри. Тому десь буде несвіжість, утома.

У принципі, це світова практика товариських матчів, особливо перед офіційними турнірами. Я дуже багато ігор дивлюся й розумію, що зараз багато команд грає зовсім іншими складами, під навантаженнями. Результат важливий, але не настільки, щоб готувати команду до товариських поєдинків напередодні чемпіонату Європи.

— Як ви оцінюєте готовність і роль Андрія Ярмоленка у збірній?

—  Андрій — дуже важливий гравець для команди. Тому він буде брати участь у двох товариських зустрічах. Постараємося дати йому зіграти повні матчі. Йому треба надати ігровий час, якого бракувало в клубі. У цьому плані тренерський штаб його підтримує.

— Артем Бєсєдін потрапив до заявки на Євро-2020. Як ви оцінюєте його зусилля?

— Він виглядав дуже пристойно протягом сезону, зіграв важливу роль у перемозі «Динамо» в чемпіонаті України, добре тренується. Якщо він потрапив до списку, отже, гідний цього.

— В якому стані перебуває Олександр Зінченко після програного фіналу Ліги чемпіонів?

— Я з ним говорив після фіналу, він дуже засмутився. Це нормально. Психологічно йому важко. Олександр прибуде до збірної 4 червня. Це буде для нього навіть краще — зміна обстановки, нові цілі. Я вважаю, що Зінченко провів дуже хороший фінал, відмінний рік. Розчарування від поразки, звичайно, повинно бути. Але він одразу має перебудуватися. Коли він приїде, ми побачимо зовсім іншого Зінченка, ніж той, що був після завершення фінального поєдинку. Ми всі його чекаємо тут.

— Чим саме Георгій Судаков заслужив потрапляння до заявки на Євро-2020?

— Насамперед мені подобаються його ставлення, мобільність, рух. Судаков потрапив до складу, тому що виглядає добре. Його шанс у збірній України — це результат наших спостережень за ним як тренерів.

— Які висновки ви зробили після сьогоднішньої зустрічі з головою Комітету з етики та чесної гри УАФ Франческо Баранкою?

— Те, що стосується ставок на футбол і не тільки, — серйозна проблема, з якою борються і в Україні, і в усьому світі. Іноді гравці можуть припуститися помилки, не знаючи деяких обставин. Такі зустрічі потрібні, щоб вчасно їх попередити. Вважаю, що це було корисно для всіх. У нас відбулася конструктивна зустріч, хлопці отримали ту інформацію, яку повинні були отримати. Зрозуміло, що робити ставки не можна жодному спортсмену.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
28.03.2024 15:07

Андрій Шевченко: «Ми вірили в нашу перемогу»

Президент Української асоціації футболу Андрій Шевченко прокоментував...

16.03.2024 09:00

Андрій Шевченко поспілкувався зі збірною України U-17, що вийшла на Євро-2024

15 березня президент УАФ Андрій Шевченко поспілкувався з гравцями та т...

05.03.2024 13:21

Президент УАФ Андрій Шевченко відвідав тренування збірної України, складеної з гравців з ампутацією кінцівок

Президент Української асоціації футболу Андрій Шевченко відвідав занят...

Підписатися на новини