Александер Чеферін: «Європейський футбол базується на чіткій моделі, яка витримала перевірку часом»

Під час свого виступу на 45-му Конгресі УЄФА, в якому взяв участь президент Української асоціації футболу, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко, президент УЄФА Александер Чеферін, зокрема, підкреслив, наскільки важливою є єдність європейського футболу в боротьбі з пандемією COVID-19 і планами щодо заснування «Європейської Суперліги».

Виступаючи у вівторок перед делегатами 45-го Конгресу УЄФА в Монтре, Чеферін закликав до згуртованих дій, щоб запобігти «спробі дестабілізувати наш футбол, здійсненій невеликою групою осіб, налаштованих проігнорувати й розчавити наші спільні цінності».

Чеферін почав щорічний огляд із того, що відзначив згуртовану реакцію УЄФА й широкого європейського футбольного співтовариства на безпрецедентні труднощі — кризу COVID-19. «Криза, яка почалася трохи більше року тому, лише зробить нас сильнішими, — сказав він. — Весь футбол вийде з нього сильнішим, ніж будь-коли. Чому? Тому що футбол із першого дня був єдиний. Ця єдність — не фасад. Вона справжня, щира й сильне. Всі ми без винятку стояли один за одного».

У числі інших президент УЄФА подякував ФІФА, іншим континентальним футбольним федераціям, національним асоціаціям, клубам, лігам, профспілкам футболістів, уболівальникам і державній владі за спільний пошук рішень, які дозволили європейському футболу перемогти безліч проблем. «Ми показали, що коли футбол як єдине ціле стикається з безпрецедентною ситуацією, — сказав він, — ми говоримо один із одним, ми слухаємо один одного, і ми знаходимо рішення. Ніяких таємних планів».

Чеферін окремо подякував медичним працівникам, які опинилися на передовій боротьби з коронавірусом: «Вони зробили й продовжують робити так, щоб наше суспільство функціонувало. Ми повинні бути вічно вдячні їм за безвідмовну підтримку».

Президент УЄФА підкреслив, що після того, як минулого літа поширення пандемії призвело до зупинки багатьох процесів, повернення змагань УЄФА «повернуло надію в той момент, коли весь світ зупинився». «Футбол унікальний, — зазначив він. — Це не просто хобі, це набагато більше, ніж гра, і сильніше, ніж пристрасть. Він об'єднує людей і осяває наші життя. Коли після кількох місяців сплячки футбол повернувся, він знову дав людям опору».

Чеферін закликав проявити стійкість і далекоглядність у подоланні нових труднощів. У тому числі в організації фінальної стадії Євро-2020, перенесеної з минулого літа. «Не сумнівайтеся, ми будемо готові, — запевнив президент УЄФА. — Завдяки асоціаціям і владі країн ми змогли адаптуватися. Постараємося провести для вас настільки «нормальний» Євро, наскільки можливо. Це буде перший захід глобального масштабу з тих пір, як почалася пандемія. І це буде ідеальна можливість показати світу, що Європа адаптується. Європа жива й насолоджується життям».

Президент УЄФА також підкреслив рішучість намірів допомогти клубам упоратися з фінансовими труднощами, викликаними кризою COVID-19. «Я читав, нібито ми плануємо скасувати фінансовий фейр-плей, — сказав він. — Дозвольте прояснити: цього не станеться. Втім, ми повинні пристосувати фінансовий фейр-плей до нової реальності».

Чеферін прокоментував озвучені групою європейських клубів плани створити так звану «Суперлігу». «Останніми роками стався зсув, — зазначив Чеферін. — Змістовний та ідеологічний. Зсув, який занадто часто ігнорує те, що відбувається на полі, ігнорує спортивний принцип. Цей зсув потрібно зупинити. Головною метою для деяких стало не прикрашення клубної колекції новими трофеями, а наповнення банківського рахунку… Егоїзм змінює солідарність. Гроші стали важливішими за славу, жадібність — важливішою за вірність, дивіденди — важливішими за пристрасті…

Є причина, чому європейські збірні та клуби займають провідне становище у світі. Вона полягає в тому, що європейський футбол базується на чіткій моделі, яка витримала перевірку часом. Моделі, заснованій на різноманітності. Саме різноманітність робить європейське суспільство унікальним. Те саме можна сказати й щодо футболу. Люди повинні знати, що можливо все. Люди повинні розуміти, що шанс є в кожного. Ми повинні зберегти ці мрії».

«Великі клуби не обов'язково були великими в минулому, — продовжив президент УЄФА. — І немає гарантії, що будуть великими в майбутньому. Футбол динамічний і непередбачуваний. Це й робить його прекрасною грою».

«Клуби, які сьогодні вважають себе великими й недоторканними, повинні пам'ятати своє коріння, — сказав Чеферін. — І повинні розуміти, що сьогоднішнім статусом європейських грандів вони частково зобов'язані УЄФА, який понад 60 років захищав ідеали турнірів, цілком заснованих на спортивному принципі. Хто знає, де б вони були зараз без УЄФА».

«Під час кризи люди можуть обирати між двома варіантами: особистий інтерес чи солідарність, — підсумував Чеферін. — Ви обрали солідарність, ми обрали солідарність. На всіх рівнях. Це вибір, завдяки якому ми вийдемо з цієї кризи сильнішими й зробимо футбол сильнішим, ніж будь-коли».

НОВИНИ ПО ТЕМІ
21.09.2021 22:55

Футбольні легенди України підтримали позицію президента УАФ у питанні так званої «Суперліги»

Легенди українського футболу Олег Блохін, Ігор Бєланов, Олексій Михайл...

07.09.2019 12:56

Сайт УЄФА розповів про візит Александера Чеферіна до України

На офіційному сайті Союзу європейських футбольних асоціацій опублікова...

05.09.2019 16:42

Александер Чеферін: «В України у Виконкомі УЄФА є чудовий лобіст. Це дуже сильний представник!»

5 вересня у столичному Будинку футболу відбулася робоча зустріч п...

07.02.2019 14:51

Александера Чеферіна переобрано президентом УЄФА

Сьогодні, 7 лютого в Римі проходить 43-й Конгрес УЄФА, у рамках я...

Підписатися на новини