Офіційно. УЄФА затвердив новий формат європейських клубних турнірів із сезону-2024/2025

Виконавчий комітет УЄФА, до складу якого входить президент УАФ Андрій Павелко, затвердив новий формат клубних турнірів із сезону-2024/2025.

Як повідомляє офіційний сайт УЄФА, рішення ухвалено після масштабних консультацій із членами європейської футбольної родини. Минулої п'ятниці його одноголосно підтримали Рада Асоціації європейських клубів (АЄК) і Комітет УЄФА з клубних змагань, до якого входять представники клубів. Зміни покликані забезпечити сприятливе майбутнє європейського футболу на всіх рівнях і задовольнити інтереси всіх сторін. Одноголосна відданість ідеї відкритих змагань і дотриманню спортивного принципу спрямована також на спільну мету — захист національних чемпіонатів.

Президент УЄФА Александер Чеферін прокоментував новий формат так: «Цей новий формат також підтримує статус і майбутнє національних турнірів по всій Європі. Він зберігає принцип, згідно з яким вихід до європейських турнірів залежить від результатів на внутрішній арені. Також він підтверджує принципи солідарності на всіх рівнях гри й відкритості змагань.

Удосконалений формат, як і раніше, робить реальною мрію кожного європейського клубу потрапити до Ліги чемпіонів УЄФА завдяки футбольним результатам. Він забезпечує життєздатність, процвітання і зростання в довгостроковій перспективі для всіх членів європейської футбольної сім'ї, а не тільки для малого самопроголошеного картелю.

Футбол — це соціальний та культурний скарб, збагачений цінностями, традиціями й емоціями, які розділяє весь наш континент. УЄФА як керівний орган і відповідальний розпорядник європейського футболу повинен берегти цю спадщину, а також очолювати позитивний розвиток футболу в Європі на благо національних асоціацій, ліг, клубів, гравців і вболівальників на всіх рівнях. Тому останні два роки ми вели масштабні консультації й заручилися одноголосною підтримкою нашої пропозиції. Ми переконані, що дані реформи забезпечують досягнення цих цілей».

Подальші рішення з таких питань, як переформатування схеми відбору, дати матчів, система посіву, формат фіналів, коефіцієнти й розподіл фінансів, буде ухвалено до кінця року. За необхідності також будуть прийняті поправки до затвердженого сьогодні формату.

Водночас УЄФА підтверджує свої фінансові зобов'язання перед усім європейським футболом. УЄФА зробить кроки, щоб забезпечити більшу фінансову солідарність щодо ширшого кола клубів, які не беруть участі в єврокубках. Це зміцнить фундамент, на якому стоїть європейський футбол.

УЄФА також ініціює діалог із зацікавленими сторонами й запропонує заходи щодо захисту здоров'я гравців у різних змаганнях на всіх рівнях.

Деталі формату

Кількість учасників Ліги чемпіонів УЄФА збільшиться з 32-х до 36-ти. Головні зміни торкнуться звичного групового етапу. Замість нього всі учасники гратимуть в єдиній лізі. Якщо раніше кожен клуб проводив шість матчів проти трьох команд (удома й на виїзді), то тепер кожен зіграє на загальному етапі мінімум 10 матчів проти 10-ти суперників (п'ять удома, п'ять у гостях).

Вісім кращих команд загального етапу безпосередньо вийдуть до 1/8 фіналу. Ті, хто посяде місця з дев'ятого по 24-е, проведуть спарені стикові матчі за право приєднатися в 1/8 фіналу до восьми найсильніших.

Подібним чином також зміниться формат Ліги Європи УЄФА (вісім матчів на загальному етапі) і Ліги конференцій УЄФА (шість матчів на загальному етапі). За підсумками подальших дискусій і домовленостей кількість учасників загального етапу двох цих турнірів також може збільшитися до 36-ти.

Ліга чемпіонів УЄФА залишиться відкритою. Команди, як і раніше, будуть потрапляти до неї залежно від виступів у внутрішніх змаганнях.

Одне з додаткових місць отримає клуб, який фінішує третім у чемпіонаті асоціації, що посідає п'ятий рядок у рейтингу національних асоціацій УЄФА. Ще одну путівку отримає національний чемпіон, який кваліфікується за так званим Шляхом чемпіонів. Тобто кількість таких путівок збільшиться із чотирьох до п'яти.

Два місця, що залишилися, призначені для клубів із найвищим клубним коефіцієнтом за останні п'ять років, які не вийшли до загального етапу Ліги чемпіонів, але пробилися або до кваліфікації Ліги чемпіонів, або до Ліги Європи чи Ліги конференцій.

Усі матчі до фіналу, як і раніше, будуть проводитися в середині тижня на знак визнання важливості календаря внутрішніх змагань по всій Європі.

«Європейський футбол продовжує активно розвиватися й використовує кращі інноваційні напрацювання й інструменти для ще більш якісної організації єврокубків та системи солідарності з усіма клубами та національними асоціаціями Європи, — зауважив президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко. — Будь-які інші проєкти й рішення, ухвалені поза об’єднаною футбольною спільнотою, — за межами правил. Команда УЄФА як ніколи єдина й налаштована на максимально ефективну роботу з подальшого розвитку футболу. Особливо важливою є згуртованість футбольної спільноти в цей надзвичайно складний час усе ще вируючої пандемії COVID-19. Лише так ми зможемо мінімізувати її негативні наслідки, подолати всі складнощі й стати сильнішими!»

НОВИНИ ПО ТЕМІ
02.12.2023 15:03

Офіційно. Виконком УЄФА ухвалив у Гамбурзі кілька важливих рішень

Сьогодні в Гамбурзі Виконавчий комітет УЄФА затвердив систему розподіл...

12.07.2021 21:32

Виконком УЄФА посилює протидію договірним матчам в європейському футболі

Перед фіналом Євро-2020 у Лондоні відбулося засідання Виконкому УЄФА,...

30.03.2021 22:14

31 березня відбудеться засідання Виконавчого комітету УЄФА

Виконком УЄФА, до складу якого входить президент Україн...

Підписатися на новини