Андрій Шевченко: «Наше завдання-мінімум на чемпіонаті Європи — вихід із групи»

У програмі «Головна команда. Різдвяні підсумки», що вийшла у прямому ефірі телеканалу «Футбол 1», узяв участь головний тренер національної збірної України Андрій Шевченко. Наставник синьо-жовтих підбив підсумки минулого року та поділився планами на майбутнє.

2020-й став унікальним роком через пандемію COVID-19 та відсутність упевненості в майбутньому. Як він змінив вас як тренера й людину?

— Для мене й для команди це був позитивний рік. Він дав нам дуже багато оптимістичних відповідей щодо нашої гри. Я залишився задоволеним нашим виступом у дуже важкій групі Ліги націй, діями молодих футболістів, яким ми довірили місце у складі, і вони виправдали наші надії.

Ніхто в Лізі націй не залучав молодь частіше за вас у складі національної команди дебютували 12 гравців. Яке у вас склалося враження щодо молодого покоління українських футболістів?

— Сама ситуація змушувала мене вдаватися до такого вибору. Деякі моменти, з якими ми зіткнулися, змусили нас іти на ризик. Я дуже задоволений, оскільки навіть непідготовлені гравці, які жодного разу не тренувалися з основною командою, виходили та гідно показували себе на футбольному полі. Я можу це пов’язати з ретельною роботою з молодіжною збірною України, з Русланом Ротанем. Мені приємно, що в команді U-21 підтримується та структура гри, яку ми вітаємо в головній команді. За рахунок цього легше вводити в такі важкі матчі молодих виконавців, яких ми запрошуємо.

У березні стартує відбір чемпіонату світу, в якому ми зіграємо проти Франції, Фінляндії, Боснії і Герцеговини та Казахстану. Ви з оптимізмом дивитеся в майбутнє?

— Ми завжди це робимо. На нас чекає дуже важкий та насичений рік. Сподіваюся, ми всі впораємося з коронавірусом. Дуже приємно, що вже з’явилася вакцина, і країни намагаються налагодити вакцинацію людей. Гадаю, ближче до літа питання щодо проведення Євро-2020 зникнуть із порядку денного.

Де межа можливостей збірної України на Євро-2020?

— Ми будемо піднімати планку дуже високо. Завдання для нас — вийти із групи. Дуже важливо, щоб наші провідні гравці були у стовідсотковій готовності. Я щойно завершив перегляд матчу «Вест Хему» за участі Андрія Ярмоленка. Він саме вийшов на заміну й віддав гольову передачу — це також хороший дзвіночок для нас. Я спостерігаю за виступами Руслана Маліновського, Олександра Зінченка. Уже розпочали роботу на зборах «Динамо», «Шахтар» та інші. Мої помічники зараз вирушають до Туреччини на збори клубів задля перегляду кандидатів, причому не лише для національної команди. Ми спостерігатимемо й за перспективною молоддю починаючи з 15—16-ти років. Для цього ми взяли в штаб збірної України спеціальну людину, яка координуватиме зв’язок юнацьких команд із національною.

Що ви вважатимете гідним результатом для своєї команди на чемпіонаті Європи?

— Завдання-мінімум для нас — вихід із групи. У нас є хороший молодий склад. Якщо ми будемо добре підготовлені, гравці перебуватимуть у формі й обійдуться без травм, то все нам буде до снаги. Усе залежатиме від нашої готовності.

Ви рекордсмен за кількістю голів за збірну України. Андрій Ярмоленко зараз перебуває найближче до вашого показника. Як гадаєте, чи вдасться йому побити рекорд?

— Я очікую на цей момент. Буду дуже радий за Андрія.

Чи сформовані плани підготовки збірної України до Євро-2020 та відбору ЧС-2022?

— Плани були сформовані вже давно. Але як показав минулий рік, ми повинні вміти до всього адаптуватися. Я з оптимізмом дивлюся вперед. Ми сформували графік нашої роботи. Навіть якщо будуть якісь зміни, то я в цьому не бачу проблем. Для нас найголовніше — здоров’я гравців. Якщо вони прибудуть здоровими, то в нас буде достатньо часу на підготовку. Українська асоціація футболу зробить усе для того, щоб команда була готова.

Що побажаєте фанатам збірної України на 2021 рік?

— Ми скучили, дуже чекаємо на вас та сподіваємося, що цього року ви повернетеся на стадіони. Нам буде потрібна ваша підтримка як під час матчів відбору ЧС-2022, так і на самому Євро-2020. Я з нетерпінням чекаю на повернення глядачів на стадіони. Усім бажаю удачі та здоров’я.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
28.03.2024 15:07

Андрій Шевченко: «Ми вірили в нашу перемогу»

Президент Української асоціації футболу Андрій Шевченко прокоментував...

16.03.2024 09:00

Андрій Шевченко поспілкувався зі збірною України U-17, що вийшла на Євро-2024

15 березня президент УАФ Андрій Шевченко поспілкувався з гравцями та т...

05.03.2024 13:21

Президент УАФ Андрій Шевченко відвідав тренування збірної України, складеної з гравців з ампутацією кінцівок

Президент Української асоціації футболу Андрій Шевченко відвідав занят...

Підписатися на новини