Андрій Павелко: «Фільм, створений УЄФА, акцентує увагу на тому, що VAR не замінює арбітра, а допомагає йому»

Нещодавно УЄФА випустив унікальний документальний серіал Man in the Middle («Людина в центрі»).

У кожному з епізодів глядач може побачити зворотний бік життя та роботи футбольних арбітрів. В українському перекладі серіал можна переглянути в ефірі телеканалів Футбол 1, 2, 3. Перший епізод присвячено застосуванню системи VAR у матчах Ліги чемпіонів, другий — знайомить глядачів із залаштунками роботи рефері та психологією ухвалення суддівських рішень.

Своїми враженнями від перегляду серіалу про роботу арбітрів з VAR поділився президент Української асоціації футболу, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко.

«Документальна стрічка УЄФА пояснює, чому в сучасному футболі система відеоповтору є незамінним інструментом, який допомагає рефері мінімізувати ризик помилки й приймати правильні рішення в критичні моменти поєдинку. Важливим у фільмі є акцент на тому, що VAR не замінює арбітра в полі, чого так боялися критики цієї технології, а є помічником арбітра, за яким завжди залишається останнє слово.

Український досвід, а це вже більше року роботи VAR на матчах УПЛ, першої ліги, Кубку та Суперкубку України, довів, наскільки важлива ця система в складних ситуаціях, що виникають на полі.

Закономірно, що ця технологія вже стала невід’ємним атрибутом сучасного футболу. І я дуже радий, що свого часу ми ухвалили правильне рішення, й УАФ стала однією з перших національних асоціацій, які почали підготовку до успішного впровадження цієї технології. Так, роботу щодо впровадження VAR в Україні ще не повністю завершено. Але ми вже подолали великий шлях — відповідну підготовку пройшли арбітри та інспектори. Я вдячний за цю чудово проведену роботу Комітету арбітрів УАФ на чолі з Лучано Лучі», — сказав Андрій Павелко.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
12.07.2023 14:00

УЄФА значно розширить застосування системи VAR в єврокубкових матчах

УЄФА анонсує значне розширення застосування системи відеодопомоги арбі...

10.05.2023 16:25

Щодо використання системи VAR у матчах чемпіонату України

У зв’язку із численними зверненнями ЗМІ щодо використання систем...

25.10.2022 18:32

Офіційно. Щодо процедури використання VAR у матчах чемпіонату УПЛ

Останнім часом виникають питання щодо організації роботи VAR у поєдинк...

Підписатися на новини