Мирон Маркевич: «Хочеться, аби в Лозанні перемогла справедливість»

Голова Комітету національних збірних команд УАФ Мирон Маркевич підбив футбольні підсумки 2020 року.

В інтерв'ю офіційному сайту УАФ заслужений тренер України Мирон Маркевич не тільки розповів про збірну України, але й поділився своєю думкою про виступ грандів вітчизняного футболу, «Шахтаря» й «Динамо», в єврокубках.

— Мироне Богдановичу, 2020 рік для нашої збірної можна назвати успішним?

— У принципі так. Синьо-жовті не загубилися в дивізіоні А Ліги націй. Вважаю, що команда Андрія Шевченка заслужила право залишитися серед кращих європейських збірних. А матч з Іспанією так узагалі був чи не найкращим у виконанні збірної України за останній час. Єдине, що зіпсувало враження, так це розгромна поразка в товариському поєдинку із Францією, але на це були свої причини.

У нас з'явилися, і це не може не радувати, нові прізвища, тож у найближче майбутнє команди я дивлюся з оптимізмом.

Фото Павла Кубанова

— Вердикт Спортивного арбітражного суду в Лозанні може бути на нашу користь?

— Для мене це взагалі спочатку було незрозуміле рішення. Наша команда знаходилася у Швейцарії, готувалася до матчу й була готова грати, а якомусь лікарю захотілося, щоб поєдинок не відбувся. Я дуже сподіваюся на те, що в Лозанні переможе справедливість.

— Хто був лідером синьо-жовтих минулого року?

— Я б не став виділяти когось одного. Уся команда заслуговує на теплі слова. Молоді ще потрібен час, але видно, що хлопці тягнуться, стараються.

— Молодіжна збірна в цьому процесі не стояла осторонь?

— Саме так. Не було результату? Він прийде. Основне завдання — із постачання кадрів для національної команди — Руслан Ротань виконав.

— До старту Євро збірна України буде сильнішою?

— Для цього є всі передумови. Я вірю, що синьо-жовті на форумі зможуть здивувати багатьох. Головне, щоб чемпіонат Європи відбувся, бо з нинішньою ситуацією незрозуміло, що буде завтра.

— Переходячи до клубних справ, не можемо не спитати вас про «Динамо» й «Шахтар», які за підсумками групового раунду Ліги чемпіонів заробили право виступити в плей-офф Ліги Європи...

— Думаю, що із самого початку було зрозуміло, що «Динамо» у своїй групі доведеться боротися тільки за третє місце. Надто вже в різних вагових категоріях перебувають команди, що виступали в цьому квартеті (окрім киян, у групі грали «Барселона», «Ювентус» і «Ференцварош». — Прим. ред.).

Фото shakhtar.com

А от «Шахтар» мав непогані шанси вийти до плей-офф Ліги чемпіонів. І справа тут не в останньому поєдинку групи. Якби команда Луїша Каштру зачепилася хоча б за нічию в одному з матчів із гладбахською «Боруссією», усе могло скластися інакше. Утім, гірники й так добре себе проявили в настільки складному квартеті. Двічі виграти в «Реалу» й двічі зіграти внічию з «Інтером» дорого коштує.

— Навіть якщо припустити, що «Шахтар» пробився б до плей-офф Ліги чемпіонів, — що потім?

— Пройти хоч один раунд було б украй складно, оскільки до 1/8-ї вийшли практично самі зубри. Хоча сам вихід із такої групи вже вважався б досягненням для української команди.

— Із жеребкуванням Ліги Європи нашим клубам якоюсь мірою пощастило?

— Не принижуючи заслуг ізраїльського «Маккабі» Т-А, «Шахтар» зобов'язаний проходити цього суперника, а в «Динамо» з «Брюгге» шанси, вважаю, 50 на 50.

— Минулого сезону в третьому кваліфікаційному раунді Ліги чемпіонів «Динамо» поступилося бельгійцям…

— Тепер буде привід узяти реванш (посміхається). Хоча зараз «Брюгге» добре виглядає. Він у своїй групі ЛЧ міг посісти й друге місце, але йому трохи не пощастило...

Фото uefa.com

— Прихід на пост головного тренера Мірчі Луческу допоміг «Динамо»?

— На даному етапі — так. Видно, що з'явилася дисципліна на полі. Команда вперше за чотири роки вийшла до основної сітки Ліги чемпіонів, пробилася до весняної частини єврокубків. У чемпіонаті динамівці йдуть на першому місці, тому поки що все для них складається непогано. Правда, узимку «Динамо» вкрай важливо посилитися. Думаю, не завадив би хороший нападник, та й у середині поля в біло-синіх не все гладко.

— Перед початком сезону всі в один голос говорили, що в «Шахтаря» й у нинішньому чемпіонаті не буде конкурентів у боротьбі за золоті медалі…

— Дуже хочеться сподіватися, що ця боротьба триватиме до останнього туру, оскільки інтрига в минулому чемпіонаті померла, коли ще сніг не зійшов. Утім, добре, що самі змагання, зважаючи на епідеміологічну ситуацію, завершилися завдяки керівництву національної асоціації не в кабінетах, а на футбольному полі...

Найближчої ж весни я чекаю цікавої боротьби як на внутрішній арені, так і в Лізі Європи.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
13.07.2021 11:00

Мирон Маркевич: «Результат на Євро, поза всяким сумнівом, можна занести збірній України до активу»

Голова Комітету національних збірних команд УАФ Мирон Маркевич вважає,...

01.02.2021 11:00

Мирон Маркевич: «За цікавою роботою не встиг помітити, що мені вже 70»

Сьогодні, 1 лютого, заслуженому тренеру України, голові Комітету націо...

17.10.2020 15:02

Мирон Маркевич: «Стратегічне завдання, залишитися в дивізіоні А, збірна України, думаю, виконає»

Голова комітету збірних Мирон Маркевич з оптимізмом чекає на останні д...

Підписатися на новини