Вадим Костюченко: «У цей непростий час нам вдалося втримати корабель дитячо-юнацького футболу на плаву»

Перший віце-президент Української асоціації футболу Вадим Костюченко підбив підсумки року, що минає, у галузі дитячо-юнацького футболу, який є пріоритетним напрямком роботи УАФ.

— Вадиме Костянтиновичу, завершується 2020 рік. Якими здобутками в секторі дитячо-юнацького футболу може похвалитися УАФ?

— Насамперед маю відзначити, що рік був дуже складним та важким із точки зору розвитку найбільш популярного напрямку українського футболу, а саме — дитячо-юнацького. Величезний вплив саме на вищезазначений напрямок мали заходи щодо запобігання розповсюдженню хвороби, спричиненої COVID-19. В УАФ було два шляхи роботи в зазначеному секторі: перший — припинити взагалі всі змагання, як всеукраїнського рівня, так і безпосередньо в усіх регіонах, другий — проаналізувати складність ситуації, що склалася, систематизувати всю наявну інформацію, провести консультації з органами державної влади, відпрацювати певні протоколи та продовжувати розвиток дитячо-юнацького футболу.

І якщо другу частину сезону 2019—2020 років ми вимушені були припинити, у зв’язку із чим уперше в історії чемпіонату України серед команд дитячо-юнацьких спортивних закладів не було виявлено жодної команди-чемпіона, то вже перше коло змагань сезону-2020/2021 ми провели дуже організовано та з дотриманням усіх вимог чинного законодавства щодо карантинних заходів.

— Завдяки кому, на вашу думку, вдалося виконати всю роботу з організації дитячо-юнацького сектору та зберегти систему змагань в Україні серед цих команд?

— Я впевнений у тому, що головною дійовою особою в питаннях розвитку дитячо-юнацького футболу є президент ГС «ДЮФЛУ» Віталій Борт. Він та його команда фахівців доклали всіх зусиль, аби цей напрям роботи мав серйозні позитивні здобутки, оскільки саме на цьому фундаменті базується майбутнє українського футболу. Саме завдяки його міцній, обґрунтованій та дуже конструктивній позиції в цей непростий час корабель дитячо-юнацького футболу вдалося втримати на плаву.

Колектив дирекції ДЮФЛУ спільно з Комітетом дитячо-юнацького футболу УАФ, який очолює Андрій Прохорович, провів велику кількість дуже важливих заходів, забезпечивши старт нового чемпіонату України з футболу серед команд дитячо-юнацьких спортивних закладів уже в сезоні-2020/2021. Також зазначу, що в ДЮФЛУ було проведено реформу системи змагань. У цьому сезоні все-таки було створено Еліт-лігу, про яку говорили вже більше трьох років.

Так, можливо, хтось зі скептиків зазначить, що система, за якою зараз грають команди, є не найбільш оптимальною, але реформу зроблено. До складу учасників Еліт-ліги ввійшли найпотужніші дитячі академії України, стало набагато менше прохідних поєдинків, що серйозно заохочує долучатися до цих змагань потенційних партнерів. Обов’язкова організація прямих трансляцій саме з матчів команд Еліт-ліги — це ще один здобуток у роботі сектору дитячо-юнацького футболу. Саме таку норму було прописано в цьому сезоні у відповідних регламентних документах, і, до честі й організаторів змагань, і безпосередньо футбольних колективів, вона виконується практично на сто відсотків.

Отже, уже в цьому сезоні всі вболівальники дитячо-юнацьких колективів Еліт-ліги, а таких немало, отримали прекрасну можливість переглядати поєдинки улюблених команд на YouTube-каналі в онлайн-режимі. Ця опція стала в пригоді у зв’язку із введенням у дію обмежень щодо присутності глядачів на спортивних спорудах під час проведення футбольних матчів.

— Які плани УАФ у даному напрямку на наступний календарний рік?

— Українська асоціація футболу й надалі буде активно співпрацювати з ГС «ДЮФЛУ» в питаннях розвитку та популяризації саме цього, украй важливого та неймовірно цікавого напряму футболу. Заплановано продовжити реалізацію заходів із навчання тренерів дитячо-юнацького футболу, яку було розпочато в році, що минає. Завдяки Інституту футболу УАФ та Національному університету фізичного виховання і спорту України ми запровадили безкоштовні онлайн-курси за навчальною програмою D-диплома УАФ та протягом 2020 року залучили до них близько 500 осіб із різних регіонів України.

Саме розвиток новітніх технологій, завдяки яким УАФ може реалізовувати такі заходи, став одним із небагатьох, з урахуванням карантинних обмежень, позитивних моментів. Уже наступного року ми будемо продовжувати такі курси та залучати до них якомога більшу кількість зацікавлених у процесі навчання людей, які після отримання відповідних дипломів та ліцензій зможуть проводити тренування з юними футболістами груп початкової підготовки.

Отже, плани щодо розвитку дитячо-юнацького футболу в нас великі, і задля їхньої реалізації керівництво УАФ не зупинятиметься ні перед якими викликами. Наша команда фахівців завжди буде знаходити можливості, щоб розвиток був постійним та гармонійним, незважаючи ні на що.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
31.07.2021 15:00

ДЮФЛУ: визначено склад груп Еліт-ліги сезону-2021/2022

Дирекція ДЮФЛУ затвердила склад груп чемпіонату України серед команд д...

14.06.2021 19:00

ДЮФЛУ: відбулося жеребкування фінальних турнірів Еліт-ліги-2020/2021

Визначилися півфінальні пари команд, які розіграють нагороди чемпіонат...

25.11.2020 15:35

ДЮФЛУ: завершено першу частину турніру в Еліт-лізі сезону-2020/2021

У чемпіонаті України серед учасників Еліт-ліги ДЮФЛУ завершено перший...

Підписатися на новини