Катерина Монзуль: список історичних призначень арбітра ФІФА поповнюється

Представники українського суддівського корпусу отримали від УЄФА історичне для змагань європейського рівня призначення.

Як ми вже повідомляли, на матчі другої групи дивізіону D Ліги націй Сан-Марино — Гібралтар, який відбудеться 14 листопада, працюватиме жіноча суддівська бригада з України на чолі з Катериною Монзуль. На лініях їй допомагатимуть Олександра Ардашева та Марина Стрілецька. Обов’язки четвертого арбітра виконуватиме Анастасія Романюк.

За рішенням УЄФА вперше в історії бригада арбітрів на поєдинку національних збірних в Європі буде суто жіночою (раніше жінки працювали в якості головного арбітра або асистента у бригадах із чоловіками). А Катерина Монзуль стане другою жінкою — головним арбітром в історії УЄФА, яка судитиме матч такого рівня. Першою була француженка Стефані Фраппар.

Нагадаємо, що минулого місяця наша жіноча бригада арбітрів у тому самому складі судила відбірний поєдинок Євро-2021 (U-21) Литва — Греція, що також стало подією для турнірів чоловічих молодіжних збірних.

 

Фінал чемпіонату світу, Євро та Олімпіада

Арбітром ФІФА Катерина Монзуль стала у 2004-му, а вже у вересні наступного року дебютувала на міжнародному рівні в товариському матчі між жіночими збірними Фінляндії та Польщі.

Поступово Монзуль пройшла шлях до головного арбітра поєдинків фінальних турнірів (у тому числі чвертьфіналів та півфіналів) чемпіонатів Європи та світу серед жіночих команд. Працювала на Євро-2009, Євро-2013, Євро-2017, а також на ЧС-2015 й ЧС-2019. Відзначимо, що на прем'єрному для себе мундіалі українка судила фінал, в якому збірна США перемогла Японію — 5:2. 2015 рік узагалі можна вважати знаковим у кар’єрі харків’янки, адже того року Міжнародна федерація футбольної історії і статистики назвала Монзуль кращим арбітром світу серед жінок. Має Катерина досвід суддівства й на Олімпійських іграх. Так, на ОІ-2016 у Ріо вона судила два поєдинки — між США та Новою Зеландією на груповому етапі й між Китаєм та Німеччиною у чвертьфіналі.

Фінали Ліги чемпіонів та Кубку України

Щодо міжнародних клубних змагань, то на них Монзуль почала працювати паралельно з «підвищенням» у межах українського футболу — у 2010—2011 роках Катерину стали призначати на поєдинки першої ліги серед чоловіків. Тоді ж вона почала виходити в якості арбітра в полі на матчі жіночої Ліги чемпіонів. І вже за чотири роки, у 2014-му, амбіційна харків’янка працювала на фіналі ЛЧ між «Тюресо» та «Вольфсбургом» (3:4).

В УПЛ, де вона працює із 2016 року, Монзуль наразі вважається одним із найкращих арбітрів, про що свідчить її затребуваність у 2020-му. Окрім іншого, за безпосередньої участі харків'янки в Україні з лютого впроваджувалася система VAR, Катерині вже довіряли працювати на топових матчах «Шахтар» — «Динамо», виводила вона на поле в Харкові й фіналістів Кубку України — «Динамо» та «Ворсклу».

НОВИНИ ПО ТЕМІ
21.03.2023 15:02

Українські арбітри працюватимуть на матчах елітного раунду відбору Євро-2023 (U-19)

Двоє українських арбітрів працюватимуть у складі інтернаціональних бри...

17.11.2022 14:52

Заміна арбітра матчу 13-го туру першої ліги «Прикарпаття» — «Карпати»

Комітет арбітрів УАФ повідомляє про заміну арбітра матчу 13-го туру пе...

20.09.2022 16:20

Лучано Лучі та Нікола Ріццолі сьогодні провели щомісячний семінар арбітрів УПЛ

Сьогодні відбувся щомісячний семінар арбітрів УПЛ, присвячений підсумк...

08.12.2021 10:30

Українські арбітри працюватимуть на матчі шостого туру групового раунду Ліги конференцій УЄФА

На поєдинку шостого туру групового раунду Ліги конференцій-2021/2022 у...

Підписатися на новини