Андрій Шевченко: «Після Франції була серйозна розмова. Подивимося на реакцію футболістів...»

Головний тренер збірної України Андрій Шевченко поспілкувався зі ЗМІ на передматчевій прес-конференції напередодні завтрашнього поєдинку Ліги націй проти команди Німеччини.

— Чи є у вас гарні новини напередодні матчу?

— Щойно прийшли результати останніх тестів на COVID. Усі вони негативні. Приємно, що ніхто з гравців більше не випадає, ніхто з тренерів також.

— Як футболісти пережили результат поєдинку із Францією, чи їм вдалося переключитися?

— Після тієї гри у нас відбулася серйозна розмова. Незважаючи на складну ситуацію, в якій ми опинилися, гравці, що викликаються до збірної, мають брати на себе відповідальність. 1:7 — це багато, це дуже багато. Тому розмова була дійсно серйозною. Подивимося на реакцію футболістів.

— В якому психологічному стані перебуває голкіпер Бущан після семи прощених мячів?

— Для всіх футболістів після такої поразки важливо провести наступну гру. Так, Бущану непросто, у його ворота залітали неймовірні м’ячі, були рикошети. Таке трапляється, добре, що це відбулося в одному матчі.

Коли ми були у Франції, гравці здавали тести, і до останнього було незрозуміло, хто може зіграти сьогодні. Зараз результати тестів прийшли, заявку на гру зроблено, завтра буде простіше визначитися зі складом, ніж у Франції.

— Чи був матч із французами дійсно необхідним?

— Так, ми мали його зіграти. Щодо результату — зауважте, що ми не маємо такого вибору виконавців, як провідні європейські збірні. Якщо ми втрачаємо одного-двох основних гравців — це вже проблема. А у Франції випало набагато більше.

— Ви говорили, що не будете відходити від свого стилю — контроль мяча, гра першим номером. А чи є у вас план «Б» на поєдинок із Німеччиною?

— Ви могли помітити, що вже зі Швейцарією, Іспанією та Францією ми не намагалися діяти першим номером. Ми не можемо грати першим номером із грандами, але наші принципи залишаються. Це середні та короткі передачі, контроль м’яча, вихід з оборони через пас. 

Зараз у команді чимало молоді, потрібен час, аби знайти нові зв’язки. Якщо ми міняємо шість-вісім гравців, це велика проблема. Я йду на великий ризик, але я мушу це робити, бо я готую команду до Євро-2020. Молодим футболістам дається шанс, і вони мають брати відповідальність на себе.

— Чому у Франції ви не випустили Шовковського на заміну для історії та статистики, та чи не буде завтра двох Шевченків у збірній?

— Щодо Микити, то ми його вже раніше викликали. Чи буде він грати — не скажу, бо зі складом ми визначимося завтра.

Що ж до Шовковського, то ми змушені були включити його в заявку, бо більше не могли заявити на той момент нікого через те, що не встигали зробити новим виконавцям тести. Якби виникла необхідність, Шовковський вийшов би на поле, це було б краще, ніж ставити у ворота польового гравця. Але про жоден вихід для статистики не могло бути й мови, ця статистика мене не цікавить. Для мене важлива інша статистика — результати команди.

— Як ви ставитеся до рішення допустити вболівальників на трибуни?

— Дійсно, ми дуже скучили за вболівальниками, ми граємо для них. Думаю, рішення їх допустити було виваженим. Для мене футбол без глядачів — це дуже важко.

На завершення хочу додати кілька слів від себе. Сподіваюся, що в найближчі два-три місяці обставини трохи зміняться на краще, але зараз ми перебуваємо в дуже складній кадровій ситуації. Збірні країн, де не дуже сильні національні чемпіонати, не можуть розраховувати на якісне підсилення.

Завтра дуже важливим буде настрій, з яким ми вийдемо на гру. Німеччина — фізично дуже сильна команда, тому важливо, скільки ми будемо вигравати дуелей у повітрі та підборів. Ми готуємося гідно протистояти супернику.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
28.03.2024 15:07

Андрій Шевченко: «Ми вірили в нашу перемогу»

Президент Української асоціації футболу Андрій Шевченко прокоментував...

16.03.2024 09:00

Андрій Шевченко поспілкувався зі збірною України U-17, що вийшла на Євро-2024

15 березня президент УАФ Андрій Шевченко поспілкувався з гравцями та т...

05.03.2024 13:21

Президент УАФ Андрій Шевченко відвідав тренування збірної України, складеної з гравців з ампутацією кінцівок

Президент Української асоціації футболу Андрій Шевченко відвідав занят...

Підписатися на новини