Офіційно. Виконавчий комітет УЄФА ухвалив кілька важливих рішень щодо турнірів за участі клубів та збірних

Сьогодні, 24 вересня відбулося засідання Виконавчого комітету УЄФА, членом якого є президент УАФ Андрій Павелко. Було ухвалено ряд важливих для європейського футболу рішень, повідомляє офіційний сайт організації.

За результатами домовленостей з Асоціацією європейських клубів і європейськими лігами Виконком УЄФА ухвалив рішення надолужити матчі збірних, скасовані через паузу в березні поточного року й перенесення Євро з літа 2020-го на 2021 рік. Ці поєдинки будуть зіграні за рахунок продовження вікон у календарі ФІФА в березні й вересні 2021 року. На цих відрізках збірні проведуть не по два, а по три матчі.

У разі схвалення з боку ФІФА календар матчів європейських збірних матиме такий вигляд:

  • 22—31 березня 2021 року: три тури відбору ЧС-2022;
  • 31 травня — 8 червня 2021 року: товариські матчі в рамках підготовки до Євро;
  • 30 серпня — 8 вересня 2021 року: три тури відбору ЧС-2022;
  • 4—12 жовтня 2021 року: два тури відбору ЧС-2022;
  • 8—16 листопада 2021 року: два тури відбору ЧС-2022;
  • 21—29 березня 2022 року: стикові матчі відбору ЧС-2022.

Фінальний турнір Ліги націй УЄФА буде проведено в жовтні 2021 року: 6—7-го числа пройдуть півфінали, а 10 жовтня — фінал. Три національні асоціації, чиї збірні виступають у групі 1 (Італія, Нідерланди та Польща), заявили про зацікавленість у проведенні фінального етапу.

П'ять замін

Виконавчий комітет УЄФА вирішив залишити чинним правило п'яти замін у всіх матчах Ліги націй УЄФА, кваліфікації жіночого Євро, Ліги чемпіонів УЄФА, Ліги Європи УЄФА, жіночої Ліги чемпіонів УЄФА і стикових матчах європейської кваліфікації до кінця поточного сезону. Це рішення ухвалено з метою зниження навантаження на футболістів в умовах ущільнення календаря збірних у сезоні-2020/2021 через пандемію COVID-19.

Унаслідок цього дозволену кількість гравців у заявці на матч буде збільшено до 23-х (якщо вона не була такою від початку).

Порядок формування календаря кваліфікації ЧС-2022

Виконком УЄФА схвалив процедуру формування у грудні 2020 року календаря європейської кваліфікації до чемпіонату світу-2022. Вона враховує безліч різних чинників, включаючи наявність країн із зимовим кліматом, дальність виїздів, порядок матчів удома та в гостях, кількість команд у групі тощо.

Спеціальні заходи щодо стикових матчів Євро-2020

У зв'язку з пандемією COVID-19 були ухвалені спеціальні заходи щодо стикових матчів Євро-2020, за підсумками яких визначиться остаточний склад учасників фінальної стадії. Раніше аналогічні заходи були розроблені для інших турнірів.

Матчі Ліги чемпіонів УЄФА й Ліги Європи УЄФА

З огляду на ситуацію з COVID-19 схвалено спеціальні заходи щодо організації матчів групових етапів Ліги чемпіонів УЄФА й Ліги Європи УЄФА.

Матчі жіночої Ліги чемпіонів УЄФА

Відповідно до ухвалених 15 вересня Виконавчим комітетом УЄФА рішень щодо зміни формату й розкладу жіночої Ліги чемпіонів-2020/2021 були переглянуті й ратифіковані спеціальні правила організації матчів, які регламентують процес, наслідки та відповідальність сторін. Вони торкаються ситуацій, пов'язаних з обмеженнями пересування й отриманням позитивних тестів на COVID-19.

Новий формат Юнацької ліги УЄФА

Через небажання гравців подорожувати в нинішній ситуації і складнощів в організації міжнародних матчів був схвалений новий формат проведення Юнацької ліги УЄФА-2020/2021.

Стадія матчів на виліт почнеться в турнірі вже з 1/32 фіналу.

Турнір стартує в березні 2021 року після ухвалення його остаточного формату Виконавчим комітетом УЄФА.

Корпоративні заходи УЄФА будуть проходити у Швейцарії

Виконком УЄФА також ухвалив, що у зв'язку з організаційними та операційними складнощами в нинішній ситуації всі корпоративні заходи УЄФА в найближчі півроку прийматиме Швейцарія.

Відповідно, у Ньйоні пройдуть заплановані на грудень 2020-го й березень 2021-го засідання Виконавчого комітету УЄФА, а також черговий Конгрес УЄФА в березні 2021-го.

Андрій Павелко: «Було надзвичайно приємно зустрітися з колегами в Будапешті й обговорити ключові напрямки розвитку європейського футболу»

— Відбулося перше живе засідання Виконкому УЄФА після більш ніж піврічної вимушеної перерви, викликаної пандемією COVID-19, — відзначив президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко. — У цей період ми бачилися з колегами виключно у форматі відеоконференцій. Тому сьогодні було надзвичайно приємно зустрітися в Будапешті й обговорити ключові напрямки розвитку європейського футболу та робочі плани на майбутнє.

Фото uefa.com

Звичайно ж, червоною ниткою через порядок денний засідання проходили різні аспекти футбольного життя в умовах обмежень, які наклала пандемія COVID-19. Приємно було чути від представників національних асоціацій інших країн компліменти на адресу УАФ щодо успішного завершення чемпіонату й Кубку України сезону-2019/2020 за спортивним принципом і повернення вболівальників на трибуни там, де це дозволяє епідеміологічна ситуація.

Нагадаю, що від успішності проведення в тестовому режимі з уболівальниками сьогоднішнього матчу за Суперкубок УЄФА залежатиме й перспектива повернення глядачів на трибуни в поєдинках Ліги чемпіонів, Ліги Європи й Ліги націй. Тому дуже сподіваюся на спад захворювань в Україні й бажаю всім міцного здоров’я та можливості якнайшвидшого повернення глядачів на міжнародні матчі!

НОВИНИ ПО ТЕМІ
25.04.2024 10:00

Львівський «Рух» виборов бронзову премію масового футболу UEFA Grassroots Awards сезону-2023/2024

Львівський «Рух» опинився серед лауреатів щорічної пр...

07.02.2024 18:43

Схвалено Стратегію УЄФА 2024—2030 «Об’єднані заради успіху»

Виконавчий комітет УЄФА сьогодні, 7 лютого провів зустріч у Парижі та...

01.02.2024 18:03

Засідання Виконкому УЄФА відбудеться 7 лютого в Парижі

Виконавчий комітет УЄФА проведе своє наступне засідання в Парижі в сер...

10.10.2023 15:28

УЄФА не допустить до змагань російські команди U-17. Дякуємо європейським партнерам за підтримку України!

Під час сьогоднішнього засідання Виконавчий комітет УЄФА зняв із розгл...

Підписатися на новини