Мирон Маркевич: «Матчі Ліги націй — чудова школа для збірної України»

Думками про виступ національної та молодіжної збірних України у вересневих матчах, а також про старт чемпіонату країни поділився голова Комітету національних збірних команд УАФ Мирон Маркевич.

— Мироне Богдановичу, в Лізі націй збірна України після двох турів перебуває на другому місці у групі. Це нормальний показник?

— Якщо дивитися на турнірну таблицю й на те, хто там присутній, то показник серйозний, проте вся боротьба ще попереду.

— Якщо підсумок матчу зі Швейцарією нас порадував, то з Іспанією, м'яко кажучи, не дуже. На ваш погляд, у чому причина поразки синьо-жовтих з великим рахунком у Мадриді?

— Почнемо з того, що у швейцарців теж дуже сильна команда, що, власне, й показав сам поєдинок. І нехай Ліга націй покликана замінити товариські матчі, в минулому її розіграші ця збірна в елітному дивізіоні дійшла до фіналу чотирьох. Проте у грі зі Швейцарією синьо-жовті проявили характер. Було витрачено багато сил.

Іспанці у старті на гру з нами випустили сім нових виконавців, тому вони й виглядали свіжіше, ну, і, звичайно, клас у футболістів цієї збірної дуже високий. Думаю, Луїс Енріке міг би зібрати ще кілька команд подібного рівня. А в нас одна людина випаде — і вже з'являється проблема. Без м'яча бігати весь поєдинок дуже складно.

— Попереду матчі проти Німеччини й знову проти Іспанії. На ваш погляд, які перспективи збірної України в цих зустрічах?

— За місяць багато чого може змінитися. Вважаю, що хлопці наберуть необхідні кондиції. Я з оптимізмом чекаю майбутніх поєдинків хоча б тому, що в наших молодих футболістів є можливість зіграти матчі із сильними опонентами. Це чудова школа і для зрілих майстрів синьо-жовтої дружини.

Не варто забувати, що команда не збиралася майже рік. Так, усі в рівних умовах, але в кожного свої справи й свої проблеми. Також треба пам’ятати, що більше половини нашого складу виступає у внутрішній першості, яка за конкуренцією помітно поступається, наприклад, іспанському чемпіонату. Футболісти не так швидко ростуть.

— Як проявили себе новачки?

— Про Харатіна мені важко щось сказати, оскільки він тільки те й робив, що оборонявся. Так склалася гра. А ось дії Михайліченка й Тимчика мені сподобалися, особливо в поєдинку зі Швейцарією. Ці футболісти будуть додавати. Михайліченко може вирости в хорошого крайнього захисника. Конкуренція на флангах оборони зросла.

Проте я хочу акцентувати увагу на тому, що Ліга націй — це, знову ж таки, товариські матчі з підвищеною відповідальністю. Є можливість побачити себе на тлі таких авторитетних збірних, як Іспанія, Німеччина й Швейцарія, а також виявити свої проблеми. Вони є, однак до початку Євро ще є час усе проаналізувати й підкоригувати свою гру. Перспективи в нашої команди хороші, незважаючи на невдачу у грі з іспанцями.

— Наша «молодіжка» в матчах із Данією й Фінляндією виглядала класно. Команда запізно прокинулися?

— Чому? Руслан Ротань тільки почав працювати. Так, спочатку не все виходило, але зараз уже видно, що це інша команда, тому наставнику ще потрібно дати час. У Данії синьо-жовті виглядали краще лідера групи, і, схоже, гол господарі забили з порушенням правил, але, тим не менше, не можна втрачати концентрацію й доводити справу до такої нервової кінцівки.

Я не сумніваюся, що результат до «молодіжки» прийде, хоча й не це найважливіше. Головне, щоб до національної команди хлопці приходили готовими гравцями.

— Зараз усі переключаються на внутрішні змагання. Чого ви чекаєте від чемпіонату?

— Чекаю на появу нових талантів (посміхається), щоб з'явився більший вибір виконавців, як для наставників головної команди країни, так і для тренерів юнацьких збірних. Також хочеться, щоб українські клуби гідно виступили в єврокубках, імідж країни важливий.

— Із приходом Мірчі Луческу «Динамо» зможе підтягнутися до «Шахтаря»?

— Це покаже час. Перемога киян у Суперкубку була першим тривожним дзвіночком для гірників. Динамівці більше хотіли перемогти в тому поєдинку, хоча його я вважаю швидше товариським матчем. Проте завжди приємно обіграти принципового суперника. Взагалі й з Олександром Хацкевичем кияни вдало грали проти «Шахтаря», а ось на довгу дистанцію їх не вистачало. Подивимося, як буде цього разу.

— «Зоря», «Десна», «Олександрія», «Колос» зможуть створити конкуренцію грандам?

— Думаю, що ці колективи боротимуться за третє місце й путівки до єврокубків. А для «Зорі», «Десни» та «Колоса» зараз найголовніше вдало виступити в Лізі Європи. Луганцям пора б уже постаратися вийти з групи, а чернігівцям та ковалівцям треба намагатися туди потрапити.

— У найближчому турі центральний матч — «Динамо» — «Десна». Це буде хороший іспит для команди Мірчі Луческу?

— Принаймні киянам буде непросто — хоча б тому, що цей поєдинок пройде після матчів збірних, куди поїхало багато динамівців. А взагалі дуже хочеться, щоб у чемпіонаті була інтрига. За такими матчами куди цікавіше спостерігати не тільки фахівцям, а й уболівальникам.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
13.07.2021 11:00

Мирон Маркевич: «Результат на Євро, поза всяким сумнівом, можна занести збірній України до активу»

Голова Комітету національних збірних команд УАФ Мирон Маркевич вважає,...

01.02.2021 11:00

Мирон Маркевич: «За цікавою роботою не встиг помітити, що мені вже 70»

Сьогодні, 1 лютого, заслуженому тренеру України, голові Комітету націо...

04.01.2021 14:00

Мирон Маркевич: «Хочеться, аби в Лозанні перемогла справедливість»

Голова Комітету національних збірних команд УАФ Мирон Маркевич підбив...

Підписатися на новини