Українська асоціація футболу впроваджує категорії стадіонів

Минулого року Службою стадіонів та безпеки проведення змагань УАФ у тісній співпраці з УПЛ, ПФЛ, Національною поліцією України, Державною службою України з надзвичайних ситуацій, телетрансляторами та іншими суб'єктами організації та проведення футбольних матчів було розроблено та згодом затверджено рішенням Виконкому УАФ від 16 грудня 2019 року новий Регламент інфраструктури стадіонів та заходів безпеки проведення змагань з футболу.

При підготовці даного документу одним із важливих нововведень стало впровадження категорійності стадіонів в Україні. Так, у новому регламенті міститься положення про категорії стадіонів, що регулює структурні критерії, які мають бути виконані для того, щоб класифікувати стадіон за категоріями від першої до четвертої для допуску до футбольних змагань професійного рівня.

Так само чотири категорії використовує УЄФА для класифікації за своїми критеріями. У більшості випадків критерії УЄФА більш жорсткі.

Згідно з рішенням Виконкому УАФ, новий регламент інфраструктури набуває чинності вже з наступного сезону, але положення про категорії стадіонів почне діяти лише через сезон, тобто починаючи із сезону-2021/2022. У сезоні-2020/2021 ще діятимуть реєстри стадіонів, як це було раніше. Це буде останній сезон із реєстрами. Проте при формуванні реєстрів уже будуть враховуватися саме критерії щодо категорійності.

Що стосується безпосередньо категорій, то стадіони, які отримають першу категорію, зможуть приймати матчі рівня другої ліги ПФЛ, молодіжних та юнацьких команд U-21 та U-19 і Кубку України до стадії 1/8 фіналу включно. Стадіони другої категорії зможуть приймати матчі першої ліги ПФЛ і Кубку України до стадії 1/4 фіналу включно. Стадіони із третьою категорією матимуть право приймати матчі УПЛ, фінальні матчі Кубку України та Суперкубок України. Четверта категорія дозволятиме проведення будь-яких офіційних матчів під егідою УАФ.

Варто зазначити, що для допуску до міжнародних матчів (ігри національних збірних та єврокубкові поєдинки різних стадій) стадіони мають отримати категорію відповідно до пунктів Регламенту УЄФА про інфраструктуру стадіонів. Так, наприклад, для того, аби приймати офіційні матчі національної збірної України, а також групової стадії Ліги чемпіонів і Ліги Європи, стадіон має відповідати критеріям четвертої категорії УЄФА.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
25.04.2024 12:00

В Івано-Франківській області продовжили реалізацію проєкту УАФ

Івано-Франківська обласна асоціація футболу продовжила реалізацію проє...

10.04.2024 20:00

Арбітри на матчі 24-го туру УПЛ були призначені за допомогою жереба

У Будинку футболу відбулося жеребкування, згідно з яким арбітри були п...

02.04.2024 17:07

В Будинку футболу відбулася робоча нарада з питань арбітражу в УПЛ

2 квітня в Будинку футболу за ініціативи Української асоціації футболу...

23.03.2024 10:15

Програма УЄФА «Плеймейкерс» підтримує дівчат на Тернопільщині

Наймолодші дівчата долучаються до футболу в трьох центрах програми УЄФ...

Підписатися на новини