Амстердам — заплановане місце старту збірної України на Євро-2020

Продовжуємо розповідати про заплановані ще до пандемії локації національної команди на фінальному турнірі чемпіонату Європи, який рішенням Виконкому УЄФА перенесено на 2021 рік.

Попередньо було вирішено, що за кілька днів після прибуття та розташування на своїй турнірній базі в Бухаресті синьо-жовті вирушать до місця своєї стартової гри на Євро — Амстердама.

В’їзд через ворота Джорджа Буша

На відміну від Румунії, до Нідерландів збірна України прибуде через потужний аерохаб «Схіпгол», що входить до п’ятірки найбільших європейських аеропортів за обсягом пасажирських перевезень. Розташоване за 17,5 км від Амстердама летовище щороку пропускає понад 45 млн пасажирів. Однак завдяки чіткій організації чемпіонату Європи команди-учасниці після прибуття до нідерландської столиці не перетнуться із жодним пасажиром іншого рейсу.

Представники прикордонної служби оперативно перевірять паспорти членів ігрової делегації просто на борту літака, а одразу біля трапу повітряного судна на збірників чекатиме автобус, який повезе їх до готелю безпосередньо з полотна летовища. Цікаво, що межі аеропорту збірна України залишить, проїхавши через ворота Джорджа Буша. У такий спосіб в історії закарбували згадку про те, що президент США став першим пасажиром, який скористався спеціальним виїздом із летовища.

Фото Олександра Гливинського

Затишний готель обабіч центру

Близько 20-ти хвилин забере дорога з аеропорту до готелю Hyatt Regency, який стане першим трансферним для синьо-жовтих на євротурнірі. Новий готель, відкритий лише три роки тому, розташовано за кілька кілометрів від гамірного туристичного центру столиці — у затишному тихому районі. За п’ять хвилин ходи від «Хаятту» знаходиться мальовничий «Остерпарк», де збірна України обов’язково здійснить традиційну командну прогулянку тінистими алеями вздовж живописних ставків.

Фото Олександра Гливинського

У самому готелі до послуг національної команди буде зарезервовано два поверхи, які цілодобово охоронятимуть сек’юриті, найняті оргкомітетом Євро. Тож ніхто зі сторонніх не зможе потрапити до зони перебування збірників. Також у синьо-жовтих буде окремий зал для харчування, водночас обладнаний для проведення теоретичних занять, окремі масажні та кімнати для зберігання вантажу й екіпірування.

Традиційно у готелі є ексклюзивна лаунж-зона, де гравці та тренери зможуть відпочити та за бажання зіграти в більярд. Заходити до готелю й так само залишати його, коли, скажімо, потрібно буде виїхати на тренування чи матч, збірна буде через спеціальний окремий вхід.   

Фото Олександра Гливинського

Фартовий готель для збірної Нідерландів

Цікавий факт — Hyatt Regency уже ставав передматчевою резиденцією для гостьових команд. Мюнхенська «Баварія» та ліонський «Олімпік» зупинялися тут перед іграми з амстердамським «Аяксом» — у Лізі чемпіонів та Лізі Європи відповідно. Баталія «Аяксу» з «Баварією» у грудні 2018-го пам’ятна феєрією забитих м’ячів з обміном голами на останніх хвилинах — 3:3.

Але предметом особливої гордості готелю є той факт, що національна команда Нідерландів, яка зазвичай збирається перед домашніми матчами на базі національної асоціації в Зейсті, налаштовувалася тут на поєдинок Ліги націй проти Франції у вересні 2018-го. Персонал «Хаятту» сміливо може записати цей візит до своїх звитяг, адже помаранчеві перемогли чемпіонів світу — 2:0. До речі, готель вміє робити своїм гостям приємні сюрпризи: на українську делегацію під час оглядин приміщення чекала мила несподіванка — блакитний шоколад із зображеним на ньому золотим тризубом.

Фото Олександра Гливинського

База «Аяксу» — майбутнє нідерландського футболу

У кожному місті-господарі чемпіонату Європи є трансферна тренувальна база. В Амстердамі такою став клубний кампус «Аяксу». Легендарна академія амстердамського клубу, що виховала, певно, більше сотні зірок світового футболу, розташована за кілька хвилин їзди від іншої не менш славетної споруди — «Амстердам-Арени».

Фото Олександра Гливинського

На базі «Аяксу» — 12 полів (у тому числі — штучні), на яких активно тренуються команди різних вікових груп — їх тут більше 10-ти, починаючи з U-9 (звісно, є команди і хлопчиків, і дівчат). Окрім полів, на базі «Аяксу», яка також носить назву De Toekomst  («Майбутнє»), є манеж, тренажерний зал та кафе. В останньому історія має наочну ілюстрацію: фотографії команд усіх років, трофеї, футболка самого Йогана Кройфа — усе дає юному поколінню розуміння того, в якому унікальному місці воно зростає.

Національна збірна України, у разі необхідності, зможе провести тренування на головному полі бази «Аяксу», обладнаному трибунами з навісом. Тут, зокрема, грають свої матчі юнацькі команди. Цією галявиною синьо-жовті скористаються, якщо, скажімо, тренерський штаб вирішить провести заняття на полі в день гри, бо для офіційного тренування зарезервоване поле турнірного стадіону.

Фото Олександра Гливинського

Арена Йогана Кройфа — вражаючі інновації в технологіях

Величну «Амстердам-Арену», збудовану до Євро-2000, було відкрито 1996 року. Після смерті легендарного гравця й тренера Йогана Кройфа було вирішено назвати споруду його іменем, тож уже два роки арена називається саме так. Вміщуючи понад 50 тис. глядачів, стадіон вражає технологічними інноваційними рішеннями. Можливо, розсувний дах тепер не дивує обивателів так, як наприкінці 90-х, а от використання сонячних батарей та автомобільних акумуляторів для збереження електроенергії свідчить про турботу нідерландців про довкілля. Улітку 2018-го на стадіоні було встановлено 148 акумуляторів (нових і вживаних) з автівок Nissan Leaf, що здатні підтримувати освітлення арени навіть при відключенні від загальної мережі. А ще енергозбереження підсилюють понад 4 тис. сонячних батарей, які підживлюють комплекс.

А ще арена — це не лише чаша стадіону. Ідеально смарагдову галявину оточує мультифункціональна споруда, на території якої є чимало лож та залів, що активно використовуються для проведення різноманітних заходів. Долаючи на ескалаторі рівень за рівнем сучасного бізнесцентру, ні на мить не припиняєш думати про те, що це саме футбольна обитель. Від погруддя Йогана Кройфа на першому поверсі та його велетенської фотографії трохи вище галерею продовжують численні світлини інших зірок «Аяксу» та збірної Нідерландів — усе дихає славетною історією голландського футболу!

Фото Олександра Гливинського

Видатні гості «Амстердам-Арени»

Ігрові приміщення, як і варто було очікувати, розташовані на найнижчому рівні (із паркінгом) — для зручності користування. Роздягальні арени вражають простотою: дерев’яні стільці та гачки для ігрової форми — ось і все, що є до послуг гравців! Водночас дотримано відчуття такої собі просторості у стилі «техно». У міжігровий період, коли на стадіоні активно проводять екскурсії, у гостьовій роздягальні, де, власне, і розташується перед матчем та офіційним тренуванням національна команда України, вивішено футболки найвідоміших футбольних гостей «Амстердам-Арени».

Про те, які майстри дивували своїм виконанням глядачів на полі стадіону, нагадують футболки Кріштіану Роналду та Ліонеля Мессі, Златана Ібрагімовича та Франческо Тотті, Мануеля Ноєра та Гері Кейна…

Фото Олександра Гливинського

Дивлячись на це, із нетерпінням чекаєш, коли на всіх гачках буде виблискувати найприємнішими серцю синьо-жовтими кольорами форма національної команди України, яка от-от розпочне свій виступ на Євро. І хоча через безпрецедентну за останнє століття пандемію цю подію відкладено на рік, відчуття особливості моменту для збірної України аж ніяк не меншає. Рік промайне швидко, і ми обов’язково скандуватимемо «Україна!» на аренах Євро-2020!

Більше про Амстердам та інші локації збірної дивіться у відеоблозі «Маршрутами збірної» на YouTube-каналі УАФ.  

Олександр Гливинський, прес-аташе національної збірної України

НОВИНИ ПО ТЕМІ
24.07.2021 12:05

Капітани збірної України: за час Євро-2020 Ярмоленко обійшов Шовковського та Калитвинцева

П’ять матчів Євро-2020, в яких атакувальний півзахисник збірної...

22.07.2021 11:05

Євро-2020. Роман Яремчук — у топ-10 гравців, що найчастіше на турнірі влучали в площину воріт суперників

Нападник збірної України Роман Яремчук розділив із бельгійцем Ромелу Л...

21.07.2021 15:00

Збірна України на Євро-2020: офіційні дані матчів, доробок гравців

На Євро-2020 збірна України вперше в історії виступів на чемпіонатах Є...

21.07.2021 11:03

Євро-2020. Андрій Ярмоленко — у топ-10 найкращих асистентів турніру

Атакувальний півзахисник національної збірної України Андрій Ярмоленко...

Підписатися на новини