DZIDZIO: «Перед виконанням Гімну України в Харкові дзвонив Олександру Пономарьову»

Черговим гостем проекту #GOnline на сторінці УАФ в Instagram став співак DZIDZIO (Михайло Хома), який зворушливо виконав Гімн України перед початком матчу відбору Євро-2020 проти збірної Литви в Харкові.

— Михайле, розкажіть, будь ласка, яке у вас ставлення до футболу.

— Я закоханий в Україну і, звичайно, дуже люблю футбол. У дитинстві у шкільні роки теж грав із друзями. Особливо навесні, коли на вулиці ставало тепло, ми довго грали на шкільному майданчику. У мене навіть виходило забивати голи прямо з кутового.

— Коли ви вперше виконали Гімн Украни й коли це вперше відбулося на стадіоні?

— Коли у 1986 році батько прийшов додому з прапором України, ми вперше його заспівали. Що стосується стадіону, то на грі з Литвою в Харкові була прем’єра. Пам'ятаю, що дуже хвилювався. Навіть подзвонив Олександру Пономарьову, хотів спитати в нього поради, як краще це зробити, оскільки він мав такий досвід — співати гімн перед матчами. У підсумку я вдягнув костюм, а коли приїхав на стадіон, навіть не встиг похвилюватися. Хотів заспівати голосом, який дав мені Бог.

— Які спогади залишилися від цієї події?

— Це був ключовий, поворотний момент у моєму житті. Я хочу подякувати Харкову, збірній і особисто Андрію Васильовичу Павелку, який довірив мені цю роль. Потім, пам’ятаю, страшенно хвилювався за збірну на трибунах і дуже радів, коли наші хлопці забивали м'ячі литовцям.

— Чи будете ви підтримувати збірну на Євро-2020?

— Так, звичайно. На запрошення асоціації футболу мені пропонували виконувати Гімн України перед початком матчів у фінальній частині Євро. УЄФА мав дати відповідь, чи можливо це. Ми надали фонограму, яка повністю відповідає необхідним вимогам.

— Що ви відчуваєте, виконуючи роль амбасадора збірної України?

— Відчуваю гордість і, як дитина, вірю, що наша збірна у змозі виграти Євро. Хочу, щоб вона здивувала Європу. Звичайно, німці, французи, іспанці — це топ-команди, але ми здатні грати з ними на рівних і вигравати. Я зі свого боку перед грою заспіваю так, що земля затріщить.

— Чи є у вас якась футбольна мрія?

— Мрію особисто отримати автограф від головного тренера нашої національної збірної Андрія Шевченка. Він зробив велику справу, піднявши не тільки свій рейтинг, а прославивши всю Україну. Андрій Миколайович — великий українець, який залишається скромною людиною.

Підписатися на новини