Олег Собуцький: «Уже зараз плануємо, як підтримати збірну України на Євро-2020»

Сезон для Асоціації ветеранів футболу України не припиняється ані на тиждень. Численні турніри для гравців різних вікових категорій, всеукраїнське та всесвітнє турне збірної України серед ветеранів…

Під час невеличкої паузи, пов'язаної зі святами, віце-президент УАФ, президент АВФУ Олег Собуцький поділився враженнями від минулого року та окреслив плани на найближче майбутнє:

— Почну з наших останніх подій, які відбулися 6 січня. Зранку ми всією ветеранською родиною привітали Володимира Лозинського із 65-річчям, а за кілька годин — із призначенням головним тренером збірної ветеранів. Незмінному впродовж останніх чотирьох років очільнику команди Анатолію Дем’яненку ми щиро подякували та побажали успіхів у роботі зі словацькою «Нітрою». Упевнений, його фаховість, професіоналізм та порядність допоможуть виконати поставлені завдання. А ми будемо за нього вболівати та підтримувати, як робимо це з кожним нашим ветераном, який знаходить нову роботу. Компетенція ж Володимира Федоровича не викликає сумнівів, він у збірній із першого дня, користується авторитетом у гравців. Тож на цей рік у нас багато планів, над втіленням яких ми вже почали працювати.

Фото прес-служби АВФУ

— Пропоную повернутися у рік минулий. Яким він був для ветеранського футболу?

— Цікавим і одночасно важким. Асоціація ветеранів робить усе можливе, аби вивести змагання на якісно новий рівень. Ми беремо на себе майже всі витрати з проведення турнірів — суддівство, оренду стадіонів, медичне забезпечення, оплачуємо командам проживання та харчування, після завершення змагань влаштовуємо спільну вечерю, аби хлопці з різних куточків України могли поспілкуватися, підняти собі настрій. Загалом були проведені п’ять чемпіонатів та Кубків України у вікових категоріях від 35+ до 55+, передноворічний турнір пам’яті Колотова та Рудакова, а також Суперкубок України. Про останній хочу сказати окремо, це був наш експеримент — сформувати команди з виконавців різних вікових категорій. У підсумку в турнірі взяли участь 14 команд, зокрема, були представники маленьких міст, де на команду однієї вікової категорії зібрати гравців набагато важче.

— Які змагання заплановані на 2020 рік?

— Ми хочемо зробити так, щоб кожен ветеранський колектив в Україні міг обрати змагання, яке йому до вподоби. Розуміємо ситуацію в країні, командам нині важко знайти кошти на виїзди, форму, заявкові внески, людей хвилюють зовсім інші проблеми. Певно, дещо змінимо формат змагань. Для нас головне — не кількість проведених турнірів, а результат (кількість команд-учасниць, залучених гравців). Асоціація ветеранів продовжить брати на себе левову частку витрат, робити зручну логістику, розширювати географію. На вручення нагород обов’язково приходять наші найвидатніші футболісти, легенди — Володимир Мунтян та Андрій Біба. Також окремо хочу подякувати незмінному організатору турнірів, виконавчому директору АВФУ Віталію Кулібабенку. Незважаючи на поважний вік, він у щоденному режимі комунікує з командами, розробляє пропозиції щодо нових змагань.

Фото прес-служби АВФУ

— Перлина українського футболу, національна збірна ветеранів, не знає відпочинку, провівши у 2019 році 40 матчів. Які з них запам’яталися найбільше?

— У кожному з них була певна родзинка. Інтрига на полі, зустрічі з цікавими людьми… Мандруючи Україною, не перестаєш дивуватися, яка красива та багата в нас країна. За чотири роки ми провели близько 200 поєдинків, відвідали маленькі та великі міста. Усі матчі за участі збірної присвячені підтримці військових, ми не втомлюємося повторювати, що на Сході країни триває війна, а нашим захисникам нині як ніколи потрібні увага та підтримка.

Тому для мене особливими є візити на Схід. Цього року ми традиційно, учетверте поспіль, узяли участь у турнірі у Волновасі, присвяченому пам’яті полеглих воїнів 51-ї ОМБР. Також запам’ятався візит на Луганщину, поєдинки в Рубіжному та Станиці Луганській. В останній наша зустріч відбулася в кілометрі від КПВВ, і це є найкращим свідченням патріотизму та професіоналізму наших зіркових футболістів. Ці матчі допоміг організувати голова Луганської обласної асоціації футболу Ігор Шопін.

Фото прес-служби АВФУ

Традиційно чимало ігор ми провели на Західній Україні, збирали повні стадіони на Львівщині та Хмельниччині. Запам’яталася гра в буковинській Путилі, де традиційно Валентина та Леонід Гусіни за підтримки голови Чернівецької обласної федерації футболу Василя Орлецького проводять турнір пам’яті свого сина, Андрія Гусіна. У Вінниці на Центральному стадіоні на запрошення нашого друга Анатолія Слівінського зіграли зі збірною українських спецпризначенців, посиленою інструкторами з країн НАТО, а в Житомирі на День ДШВ ЗСУ провели товариський матч зі збірною десантників.

— Бодай раз на рік збірна виступає на головних стадіонах країни, які приймали Євро-2012. Як вам атмосфера «Арени Львів»?

— Матч із ветеранами «Карпат» був присвячений 125-річчю українського футболу, ми це свято організували спільно з УАФ та Федерацією футболу Львівської області. «Арена Львів» є одним із найкращих стадіонів України, на ній неймовірна футбольна атмосфера. Ми відчули це, вболіваючи за нашу національну збірну у відборі Євро-2020, а також коли самі вийшли на нове чудове поле. Ми маємо шанувати нашу історію, дякувати видатним гравцям минулих років. Такі ігри є зайвим підтвердженням, що українська футбольна сім’я сьогодні як ніколи сильна та єдина.

Фото прес-служби АВФУ

— Найвіддаленішим місцем, де збірна провела матч, стало канадське Торонто. Як народилася ідея завітати до Північної Америки?

— Ми маємо дружні стосунки з українською діаспорою Канади, яка підтримує активні зв’язки з батьківщиною. Спершу мали завітати на День Незалежності, але перенесли візит на місяць і приїхали в середині вересня на українські дні в Торонто. Узяли участь у фестивалі та святковій ході, пройшовшись із десятками тисяч українців вулицями міста. Згодом виступили з промовою на сцені разом із міністром закордонних справ Канади Христею Фрілянд. Приємно було відчувати увагу земляків, подяку за візит нам надіслав навіть прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

Також чудові враження залишилися від відвідин Іспанії. У перший день ми перемогли в престижному турнірі, у фіналі обігравши ветеранів мадридського «Атлетико» — 3:1, а на другий день зустрілися зі збірною діаспори. Організатори спеціально запропонували всім глядачам прийти на матч у вишиванках, а в перерві влаштували конкурс на найкращу. І зараз у пам’яті чудова атмосфера на стадіоні, за допомогою футболу нам вдалося об’єднати співвітчизників в Іспанії та подарувати їм свято.

— Хто допомагає АВФУ здійснювати такі масштабні проекти?

— Головним партнером АВФУ та збірної ветеранів є компанія «Агробізнес». Вона бере на себе всі організаційні та фінансові питання. Також відчуваємо підтримку від Української асоціації футболу та її президента Андрія Павелка, компанії «Епіцентр» в особі Галини та Олександра Герег. Намагаємося всі питання щодо організації матчів та виїздів збірної, проведення турнірів вирішувати оперативно та якісно.

— Які плани АВФУ має на 2020 рік?

— У нашої ветеранської родини є гарна традиція напередодні Нового року проводити підсумкову зустріч, де ми обговорюємо й найближче майбутнє. Хочу подякувати кожному гравцю та тренеру за виступи впродовж року. Куди б ми не збиралися їхати, ніколи й ні від кого не було відмов.

2020 рік обіцяє бути дуже цікавим, а розпочнемо ми його традиційно у Грузії 19 січня участю в турнірі пам’яті Давида Петріашвілі. Це одне з найпрестижніших європейських ветеранських змагань, де, окрім нас, зіграють збірні Грузії, Іспанії, Туреччини, ФІФА та УЄФА.

Фото прес-служби АВФУ

Три роки поспіль ми зупинялися за крок від перемоги, сподіваємося, що цього разу результат буде максимальний. Також уже зараз плануємо, як підтримати збірну України на Євро-2020. Є домовленість зі збірною ветеранів Нідерландів зіграти в Амстердамі, щось цікаве для наших уболівальників заплануємо й перед іграми в Румунії. Закордонні матчі доповнюватимуть наше турне Україною на підтримку військових. Чи не кожного дня ми отримуємо чимало запрошень із різних регіонів. Намагаємося нікому не відмовляти, але при цьому організаторам ставимо одну вимогу — на стадіоні має бути свято футболу, щоб прийшли тисячі глядачів, учасники АТО, діти. Ми граємо для вболівальників, саме їхня увага та підтримка є найкращою оцінкою нашої роботи.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
16.04.2020 13:00

В'ячеслав Шевчук: «Запам'яталися всі матчі збірної України у Львові»

Екс-гравець національної збірної України В'ячеслав Шевчук, який провів...

25.03.2020 17:01

АВФУ тримає зв’язок та надає допомогу ветеранам футболу

Ініціатива Української асоціації футболу щодо допомоги в боротьбі...

23.02.2020 20:15

Виповнилося чотири роки із дня створення збірної України серед ветеранів

23 лютого 2016 року у приміщенні Будинку футболу в урочистій атмосфері...

18.02.2020 11:03

До п’ятої річниці боїв під Дебальцевим у Снятині відбувся турнір за участі збірної ветеранів України

15 лютого в місті Снятин, що в Івано-Франківській області, відбувся фу...

Підписатися на новини