Олександр Петраков: «Перший збір перед стартом еліт-раунду плануємо провести вже в лютому, найголовніше, щоб усі клуби відпустили хлопців»

Наставник юнацької збірної України (футболісти не старші 2003 року народження) Олександр Петраков вважає, що на синьо-жовтих навесні чекає серйозне випробування.

Учора у швейцарському Ньоні відбулося жеребкування еліт-раунду Євро-2020 (U-17). Про підсумки цієї події розповів головний тренер юнацької збірної України Олександр Петраков.

— Олександре Васильовичу, що скажете про майбутніх суперників по еліт-раунду?

— Збірна Греції перед жеребкуванням перебувала серед фаворитів. Я бачив її недавній товариський матч із Грузією. Мені греки сподобалися своїм технічним оснащенням. Вони добре через пас виходять з оборони. Є у греків нападник-капітан, який у відборі забив п'ять м'ячів. Ми були у другому кошику, у третьому — Туреччина, з якою ми вже не раз зустрічалися. Зокрема, вони нас обіграли по пенальті на Меморіалі Віктора Баннікова, але потім ми взяли реванш на турнірі в Латвії — 2:0. Сильна збірна, причому матчі еліт-раунду відбудуться в Туреччині, а ми всі знаємо, як місцеві вболівальники вміють підтримувати свою команду.

Греки хотіли провести змагання в себе, але, оскільки вони були господарями у кваліфікаційному раунді, їхня кандидатура відпала. У нас із білорусами кліматичні умови навряд чи дозволили б прийняти турнір у березні. З білорусами, до речі, минулого року ми зіграли внічию. Ця збірна, як і ще кілька, зараз проходить за фінансовою програмою УЄФА. Команда довгий час мешкає й тренується разом. Працює як академія. Отже, зіграність у суперника буде на рівні. На нас чекає серйозне випробування. У нашому квартеті немає явного фаворита, кожна з команд може вистрілити.

— До речі, як ви оцінили новий формат відбірних турнірів до чемпіонату Європи 2022 року, у яких вашій збірній незабаром доведеться брати участь?

— Нам належить зіграти в чотирьох відбірних раундах, щоб пробитися до фінальної частини турніру. Ми починаємо грати в групі А, серед елітної компанії. У цих змаганнях важливо не посісти останнє місце, щоб не вилетіти до дивізіону В. А вже в останньому раунді кваліфікації боротися за право виходу до фінальної частини змагань. Найбільший плюс для збірної України полягає в тому, що належить зіграти з найсильнішими збірними континенту. А чим більше таких матчів, тим швидше будуть прогресувати й наші хлопці.

Наприклад, наступної осені на нас чекають Німеччина, Бельгія й Швеція. Гарна компанія, чи не так? Свого часу завдяки роботі Юрія Калитвинцева, Олександра Головка, Олега Кузнецова збірна цієї вікової категорії заробила високий рейтинг, тому постараємося й далі підтримувати реноме українського футболу.

Фото Павла Кубанова

— На церемонії «Футбольні зірки України» ви стали лауреатом у спеціальній номінації «Найкращий тренер молодіжних команд». Такий приз повинен стати традиційним?

— Я вперше дізнався, що є така номінація, коли мене запросили на сцену для нагородження. Для мене це була повна несподіванка і водночас гордість, що я зробив внесок у становлення наших юних обдарувань. Я двома руками за те, щоб такий приз став щорічним. Тренери юнацьких команд заслуговують, щоб про них знали більше.

Спасибі керівництву УАФ, що робить усе можливе для якісної роботи юнацьких збірних. Ось, між іншим, голова нашого футболу Андрій Павелко пообіцяв посприяти в проведенні нашою командою лютневого збору. Він людина слова, і це я знаю не з чуток. Аби тільки клуби відпустили хлопців. Перед еліт-раундом це саме те, що треба. У Марбельї, куди нас запрошують, є шанс зіграти спаринги з такими збірними, як Англія та Бельгія.

— На церемонії нагородження переможців проекту «Футбольні зірки України-2019» на сцені ви були разом тільки з одним чемпіоном світу, Валерієм Бондарем, хоча йому мав скласти компанію київський динамівець Денис Попов...

— Враховуючи, що 16 грудня УАФ організовує урочистий вечір на честь нашої перемоги на чемпіонаті світу, ми вирішили зайвий раз не турбувати хлопців. Я прийняв рішення прийти лише з капітаном команди й віце-капітаном. Але Денис Попов в останній момент зателефонував і сказав, що його не буде. Причин своєї відсутності він не повідомив. Можна лише здогадуватися, чому так сталося...

НОВИНИ ПО ТЕМІ
12.01.2023 17:00

УАФ та Олександр Петраков: взаємна подяка за роботу

Українська асоціація футболу припиняє співпрацю з головним тренером на...

09.10.2022 15:24

Олександр Петраков: «Боятися нікого не треба. Боротьба попереду, мотивація буде на найвищому рівні»

Головний тренер збірної України Олександр Петраков прокоментував підсу...

28.09.2022 01:42

Олександр Петраков: «Не вистачило реалізації. Коли є моменти, треба забивати...»

У заключному матчі Ліги націй-2022/2023 збірна України зіграла внічию...

26.09.2022 13:21

Олександр Петраков: «Ми дуже хочемо завтра реабілітуватися й піднятися в Лігу А»

Напередодні матчу Ліги націй із Шотландією головний тренер національно...

Підписатися на новини