Мирон Маркевич: «Команда Андрія Шевченка не тільки пробилася на Євро з першого місця у групі, але й показувала гідний футбол»

Голова Комітету національних збірних команд УАФ Мирон Маркевич поділився своїми враженнями від виступу збірних України.

У листопаді участь в офіційних змаганнях брали чотири збірні України. Головна команда країни ще раніше здобула путівку до фінальної частини чемпіонату Європи 2020 року, але це не завадило їй здобути вольову нічию на виїзді в зустрічі із сербами. «Молодіжка», на жаль, розчарувала результатом у домашньому поєдинку відбору Євро-2021 (U-21), програвши Данії. А юнацькі збірні U-19 та U-17 виграли свої кваліфікаційні турніри й пробилися до еліт-раунду чемпіонату Європи-2020.

Оцінку цим результатам дав голова Комітету національних збірних команд УАФ Мирон Маркевич.

— Мироне Богдановичу, багато хто критикує рівень вітчизняних змагань із футболу, проте «Шахтар», «Динамо» й «Олександрія» виступають у групових раундах Ліги чемпіонів та Ліги Європи, три збірні України наприкінці року досягли відмінних результатів. Може, не все так погано?

— Певною мірою ви праві. Але все одно, хотілося б, аби у Прем'єр-лізі рівень гри був вище. Парадокс, але в той же час картина, яку ми бачимо, говорить про те, що Україна, як і раніше, перебуває серед кращих футбольних держав Старого Світу.

Зараз у всіх наших клубів є шанси пробитися до плей-офф євротурнірів. «Динамо» має виходити з групи Ліги Європи за будь-яких обставин. Подивимося за «Шахтарем». Дві нічиї із загребським «Динамо» трохи погіршили шанси донеччан. Проте все, як і раніше, залежить від самих гірників. «Олександрія» непогано проявляє себе на тлі таких сильних суперників, як «Вольфсбург», «Гент» і «Сент-Етьєн». Згадуючи матчі команди Володимира Шарана в перших чотирьох турах, є підстави припускати, що олександрійці можуть виграти у двох поєдинках, що залишилися, і пробитися до плей-офф Ліги Європи. Чого я й бажаю їм від щирого серця.

Але найважливіше, звичайно, — це підсумок виступу головної команди країни у відбірному турнірі Євро-2020. Молодці! Синьо-жовті не тільки пробилися до фінальної частини континентальної першості, але й зробили це з першого місця у своїй групі. При цьому команда Андрія Шевченка показувала гідний футбол.

— Вам він подобається?

— Так. Усе на контролі м'яча. Зараз узагалі такий футбол, глядачі хочуть бачити виставу. Вважаю, що зараз збірній України вдається приносити задоволення своїм уболівальникам.

— Можна сказати, що на даний момент збірна України ввійшла до числа топ-збірних Європи?

— Я поки що утримався б від прогнозів. Про це можна буде говорити після фінальної частини чемпіонату Європи. Але те, що ця команда за останній рік зробила великий крок уперед, — це факт.

— Як далеко, на вашу думку, може забратися збірна України у фінальній частині Євро?

— Я чекаю як мінімум чвертьфіналу (посміхається). А там як карта ляже.

— Молодіжній збірній України буде складно пробитися до фінальної частини Євро-2021?

— Почекаємо. Начебто хлопці стараються, стає видно почерк цієї команди, а результату немає. Але я, як і раніше, упевнений, що з Руслана Ротаня вийде хороший тренер.

Непросто відразу привести колектив до спільного знаменника, коли склад повністю сформувався тільки перед офіційними матчами. Тим більше, що хлопці, які прийшли зі збірної U-20, грали трохи в інший футбол. У молодіжній збірній важливіше те, хто в перспективі може поповнити лави головної команди країни.

— Претенденти є?

— Думаю, Денис Попов уже серйозно стукає в ці двері. Останнім часом непоганий футбол демонструє Роман Вантух.

— Усі відзначають Лєднєва...

— Видно, що Богдан зараз перебуває в хорошій формі, але якби він менше розводив на полі руками, користі від нього було б ще більше. Та й у грі з данцями півзахисник не переконав...

— Збірні U-19 і U-17 заслуговують на добрі слова?

— Безумовно. Як і команда Андрія Шевченка, підопічні Олега Кузнецова та Олександра Петракова виграли свої кваліфікаційні раунди. Хороші команди й у Володимира Єзерського (U-18) і Сергія Нагорняка (U-16), тому в майбутнє українського футболу я дивлюся з оптимізмом.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
13.07.2021 11:00

Мирон Маркевич: «Результат на Євро, поза всяким сумнівом, можна занести збірній України до активу»

Голова Комітету національних збірних команд УАФ Мирон Маркевич вважає,...

01.02.2021 11:00

Мирон Маркевич: «За цікавою роботою не встиг помітити, що мені вже 70»

Сьогодні, 1 лютого, заслуженому тренеру України, голові Комітету націо...

04.01.2021 14:00

Мирон Маркевич: «Хочеться, аби в Лозанні перемогла справедливість»

Голова Комітету національних збірних команд УАФ Мирон Маркевич підбив...

Підписатися на новини