Дослідження соціального впливу футболу стане одним зі здобутків пілотного проекту УЄФА GROW

Українська асоціація футболу за підтримки УЄФА проведе дослідження позитивного впливу розповсюдження масового футболу на суспільство, зокрема, у таких галузях, як охорона здоров’я, профілактика правопорушень та стимулювання створення робочих місць і розвиток комфортної футбольної інфраструктури. Дослідження є частиною пілотного проекту УЄФА GROW.

Науковим партнером УАФ у реалізації цієї ініціативи вперше став Національний університет «Києво-Могилянська академія». Відповідний меморандум про співпрацю підписали президент університету, професор Андрій Мелешевич, та генеральний секретар УАФ Юрій Запісоцький. Дослідження спиратиметься на дані, отримані в ході впровадження програм сталого розвитку масового футболу в регіонах, розроблених у рамках проекту GROW, який триватиме протягом 2019—2021 років у трьох пілотних областях — Дніпропетровській, Івано-Франківській та Київській.

Фото прес-служби УАФ

Експертну підтримку УАФ надасть представництво Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні, про що під час зустрічі домовилися голова представництва доктор Ярно Хабіхт, представник УЄФА щодо реалізації проекту GROW в Україні Ліам Макгроерті, генеральний секретар УАФ Юрій Запісоцький та команда проекту УЄФА GROW в УАФ. Всесвітня організація охорони здоров’я виступає партнером УЄФА в проведенні аналогічних досліджень у ряді країн Європи, зокрема, Шотландії, Румунії, Білорусі.

«Футбол давно є чимось значно більшим, ніж просто вид спорту, це повноправне соціальне явище, яке має вплив на величезну кількість людей, і важливо, щоб усі позитивні сторони цього впливу були максимально використані нами для загальної користі. Для цього необхідно точно знати поточну ситуацію та правильно визначити подальші ключові напрямки розвитку», — відзначив Юрій Запісоцький.

Фото прес-служби УАФ

Дослідження проводиться за методом оцінки соціального повернення інвестицій (Social return on investment, SROI). До розробки методики для дослідження впливу саме футболу на суспільство для УЄФА долучилися дев’ять провідних європейських університетів. В її основі — вивчення й підрахунок соціальної цінності інвестицій, що її вдається генерувати шляхом інвестування у розвиток футболу.

Основними галузями, в яких доведено високу ефективність цього підходу, є економіка — завдяки спорудженню спортивної інфраструктури, створенню нових робочих місць та залученню коштів на заняття футболом; охорона здоров’я — завдяки значній профілактиці захворювань, спричинених малоактивним способом життя (серед них — серцево-судинні захворювання, підвищений травматизм, різні види діабету, ментальні розлади тощо); позитивний розвиток суспільства завдяки залученню молодих людей до активних занять футболом замість формування ризикованої поведінки.

У той самий час, щонайбільше залучення дітей та молоді до регулярних занять футболом довело значний вплив на збільшення кількості талановитих гравців, які покращують успішність держави на професіональних міжнародних змаганнях. Таким чином, доведено, що соціально-економічний вплив масового поширення футболу поєднується зі спортивною складовою, маючи загальний позитивний і синергетичний ефект.

Фото прес-служби УАФ

За підсумками українського пілоту УЄФА GROW буде можливість мати результати аналогічного дослідження в нашій державі.

Пілотний проект УЄФА GROW присвячений сталому розвитку масового футболу з акцентом на максимальне залучення до регулярних занять за принципом «футбол для всіх». За результатами проекту буде напрацьована оптимальна модель сталого розвитку масового футболу в Україні серед якнайширших груп населення.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
06.10.2021 19:10

Пілотний проєкт УАФ «УЄФА Grow Participation» увійшов у шорт-лист премії UEFA Grow Awards 2021

Проєкт зі стратегічного розвитку футболу в регіонах Grow Participation...

24.02.2021 13:00

Проєкт UEFA Grow в Україні: європейські асоціації та клуби поділилися досвідом щодо розвитку місцевих ФК

Національна асоціація сильна настільки, наскільки потужні її регіональ...

03.11.2020 14:04

Візьми участь в опитуванні про цінність футболу в Україні та виграй м’яч від УЄФА!

Українська асоціація футболу за підтримки УЄФА проводить дослідження п...

17.09.2020 12:08

В Івано-Франківську відбулося засідання регіонального офісу УЄФА GROW

14 вересня в конференц-залі «Фонтуш Бутік Готелю», що в&nb...

Підписатися на новини