Пілотний проект УЄФА GROW в Україні у вересні: старт нових змагань та перші футбольні кроки маленьких спортсменів

У трьох пілотних регіонах — Івано-Франківській, Дніпропетровській та Київській областях — продовжується реалізація заходів у рамках програми УЄФА GROW Participation в Україні. Головна мета цієї програми — впровадження системних змін та досягнення довготривалого ефекту в розвитку дитячо-юнацького та масового футболу в нашій країні. 

Фото прес-служби УАФ

Одним із таких заходів став мікропроект «Наша гра», розроблений для посилення в Україні позицій дівочого футболу, зокрема, більшого залучення до футболу дівчат та подолання гендерних стереотипів щодо занять футболом. Проект поєднує організацію додаткових змагань серед суто дівочих команд та залучення до гри у фестивальному форматі наймолодших дівчат (від семи років). 

Фото прес-служби УАФ

Серед проектів, що впроваджуються в рамках програми, є також Шкільна футбольна ліга — певний різновид популярних змагань «Шкіряний м’яч». Відмінність полягає в тому, що формат шкільної ліги забезпечить залучення до регулярних занять футболом школярів протягом усього навчального року. За словами керівника програми Оксани Лесик, надзвичайно важливо підсилити формат «футбол для всіх» та створити необхідні умови хлопчикам та дівчаткам для гри на регулярній основі. «Важливо, що наші проекти отримують надзвичайно позитивне сприйняття й активну участь як серед дітей та юнацтва, так і серед їхніх батьків. Усі чудово розуміють, що спорт є невід’ємною складовою сучасного життя, здорового розвитку та успішності. Це найважливіший фактор, який, безумовно, сприятиме зростанню популярності програми та її ефективності», — переконана Оксана Лесик. 

Фото прес-служби УАФ

В основі цих та інших мікропроектів міститься базовий принцип «футбол для всіх». Отже, пріоритетним завданням таких заходів є створення умов для гри кожному — як тим дітям та юнакам, які мріють про футбольну кар’єру, так і тим, хто ще не випробовував свій спортивний талант на полі. 

Фото прес-служби УАФ

Ще однією метою проекту УЄФА GROW є формування культури реєстрації гравців, які регулярно займаються футболом (за визначенням УЄФА, це передбачає понад 10 занять на рік), серед усіх вікових груп і рівнів підготовки.

Фото прес-служби УАФ

Для успішної реалізації поставлених завдань надзвичайно важливі співпраця та підтримка — місцевої влади, регіональних підрозділів органів освіти та спорту, широкого кола партнерів та координаторів на місцях. І це — велика частина роботи кожної регіональної команди GROW, що працює в районах, охоплюючи максимальну кількість людей.

Так, протягом вересня відбулися знакові зустрічі з мерами міст, представниками міських та обласних підрозділів органів освіти, районними координаторами у Дніпропетровській області, зокрема, у містах Павлоград та Тернівка. До зустрічей долучилися перший віце-президент УАФ Олег Протасов, голова Федерації футболу Дніпропетровської області Віктор Андрухів та заступник генерального секретаря УАФ, голова Івано-Франківської обласної федерації футболу Андрій Бондаренко.

Після обговорення теоретичних питань розвитку футболу обов’язково проводилася практична частина — відкриті уроки та майстер-класи за участі хлопчиків і дівчаток починаючи із семи—дев'яти років, які брали участь у перших у своєму житті футбольних фестивалях. Дівочі фестивалі й інші футбольні заходи у рамках проекту відбулися також у містах Синельникове та Першотравенськ.

Фото прес-служби УАФ

НОВИНИ ПО ТЕМІ
25.04.2024 12:00

В Івано-Франківській області продовжили реалізацію проєкту УАФ

Івано-Франківська обласна асоціація футболу продовжила реалізацію проє...

10.04.2024 20:00

Арбітри на матчі 24-го туру УПЛ були призначені за допомогою жереба

У Будинку футболу відбулося жеребкування, згідно з яким арбітри були п...

02.04.2024 17:07

В Будинку футболу відбулася робоча нарада з питань арбітражу в УПЛ

2 квітня в Будинку футболу за ініціативи Української асоціації футболу...

23.03.2024 10:15

Програма УЄФА «Плеймейкерс» підтримує дівчат на Тернопільщині

Наймолодші дівчата долучаються до футболу в трьох центрах програми УЄФ...

Підписатися на новини