Насичений вересень для збірної ветеранів України: візит до Канади та аншлаги на Львівщині

Легенди вітчизняного футболу, об’єднані у збірну України серед ветеранів, у вересні відвідали з дружнім візитом Канаду та провели два матчі на Львівщині — у Винниках та Суховолі.

Торонто (Канада)

Візит до Країни кленового листа став черговим у всесвітньому турне збірної, головна мета якого — об’єднання українців у різних куточках земної кулі. Початку матчу передувала яскрава церемонія відкриття, із напутніми словами до його учасників звернулися організатори, пролунали Гімни України та Канади, від імені нашої збірної Олег Собуцький вручив діаспорянам спечений і привезений з України коровай, у небо на удачу випустили білих голубів…

Реакція глядачів на події на полі була відповідною. Коли разом виходять Маркевич і його нещодавні підопічні Ротань, Іщенко, Мандзюк, коли знову господарюють в атаці Нагорняк та Бєлік, а цим незрівнянним футбольним ансамблем диригує неповторний Дем’яненко, на кілька годин мимоволі переносишся на роки назад, згадуючи безтурботну молодість.

Уся гра проходила на половині поля діаспорян, вони відважно захищалися, сподіваючись на удачу в контратаках. І така тактика, віддамо належне, спрацювала. Ще в першому таймі був зароблений та реалізований пенальті, а вже по перерві у ворота Реви влетів другий м’яч. Результат цілком нелогічний — з огляду на десяток із гаком неймовірних моментів, створених нашими легендами. Чого лише варті удари від Ротаня, Нагорняка, Шелаєва, Собуцького, Цихмейструка, Максимова… За 10 хвилин до завершення гри Ротань зумів переграти воротаря та скоротити розрив у рахунку — 1:2. Фінальний свисток застав збірну ветеранів в атаках, проте поразки уникнути не вдалося.

Фото прес-служби АВФУ

Окрім футбольного матчу, у збірної ветеранів була насичена програма заходів, головним з яких був український фестиваль у Торонто. Задля його проведення вже 23-й рік поспіль у вересні перекривається одна з центральних вулиць міста, на якій встановлюються різноманітні локації, сцени, а загалом участь у фестивалі беруть близько півмільйона людей. Уславлені футболісти, вдягнені у вишиванки, були чи не головними учасниками масштабного дійства, спершу в колоні пройшовшись ходою Торонто, а згодом вийшовши на головну сцену.

Олег Собуцький звернувся зі словом до гостей, відзначивши велику допомогу Канади сучасній Україні та необхідність ще більшої співпраці двох дружніх країн. Разом зі збірною на сцені були міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд, якій Мирон Маркевич від усієї футбольної спільноти вручив футболку з автографами, посол України в Канаді Андрій Шевченко. Особливо приємно було отримати лист-привітання від прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо, який щиро подякував збірній ветеранів за візит та велику роботу з підтримки українців.

Фото прес-служби АВФУ

Винники (Львівська обл.)

Львівська область є одним із найфутбольніших регіонів України, збірна ветеранів тут частий гість. Чого лише варта цьогорічна гра з «Карпатами» на «Арені Львів» на честь 125-річчя українського футболу або минулорічна зі збірною ветеранів Грузії! Радують зірки нашого футболу й мешканців невеличких містечок, де на матчах зазвичай збирається чи не весь район.

Фото прес-служби АВФУ

Невеличкі Винники, що в шести кілометрах від Львова, мають свою гордість — стадіон імені Богдана Маркевича. Знаний український тренер Мирон Маркевич на цій арені робив перші кроки у футболі, а коли став успішним наставником, на місці невеличкого стадіону звів цілий футбольний комплекс із трьома великими та кількома маленькими полями, роздягальнями, рестораном… Нині це справжня футбольна оаза, де діти та юнаки, аматорські та професіональні команди з ранку до вечора відточують свою майстерність.

Фото прес-служби АВФУ

«Центральному стадіону Винників близько ста років, настав час рухатися вперед, дати полю нове життя, — розповідає Мирон Маркевич. — Ми зняли верхні шари ґрунту, встановили дренаж, систему поливу, засіяли травою, і сьогодні, за п’ять місяців, поле готове до футболу. На його відкриття я запросив своїх друзів зі збірної ветеранів. Дуже дякую кожному, хто приїхав до Винників, й особливо засновнику збірної Олегу Собуцькому, який вкладає в цю особливу команду своє серце та сили. Суперником виступив винниківський «Рух». У цій грі я вийшов за земляків, а наступного дня, у Суховолі, уже вдягнув рідну синьо-жовту футболку».

Фото прес-служби АВФУ

Поле ідеальної якості в невеличкому містечку вразило навіть досвідчених гравців. Тут є всі умови грати та показувати свою майстерність. А вона в зірок нікуди з роками не поділася. Оплески глядачів лунали після вдалих передач, проходів, ударів і, звісно, голів. На забиті в першому таймі Віталієм Мандзюком та Олегом Собуцьким м’ячі господарі відповіли влучним ударом від Михайла Луцишина. По перерві ще раз відзначився Олег Собуцький, а також Микола Іщенко, а другий м’яч «Руху» на радість уболівальникам провів Мирон Маркевич. У підсумку — 4:2 на користь іменитих гостей.

Суховоля (Львівська обл.)

Затишна Суховоля ще ніколи не бачила одночасно такої кількості відомих футболістів. У Городоцькому районі щороку проводиться чемпіонат серед ветеранів, найкращі гравці з команд якого заслужили право вийти проти легенд футболу. Зустріч була присвячена підтримці військових у зоні ООС.

На високому рівні була й спортивна складова. Завзяті гравці зі Львівщини, серед яких виділявся Олег Яремчук, батько нападника національної збірної України Романа Яремчука, намагалися діяти обережно та організовано, за перших ознак втоми змінювали один одного. Лише наприкінці матчу перемогу збірній України приніс влучний удар головою від В’ячеслава Свідерського!

Фото прес-служби АВФУ

Організатором матчів збірної ветеранів виступило ТОВ «Агробізнес» за підтримки Української асоціації футболу та Асоціації ветеранів футболу України.

Фото прес-служби АВФУ

Підсумки матчів вересня підбив віце-президент УАФ, президент АВФУ Олег Собуцький: «Україна в особі Канади має доброго друга та партнера, зв’язки між нашими країнами з роками стають лише міцнішими. У Торонто мешкає дуже згуртована та патріотична українська громада, яка допомагає нашим військовим та всіма можливими засобами відстоює інтереси України. Два роки тому, під час першого візиту збірної ветеранів до Канади, відбулося наше знайомство. Тепер воно тільки поглибилося, ми маємо багато ідей для співпраці.

Наші знамениті футболісти виступають гідними послами України у світі, чого лише варта зустріч із Христею Фріланд, іншими лідерами Канади та діаспори. За це я хочу подякувати кожному із гравців, тренеру Анатолію Дем’яненку, уславленому Мирону Маркевичу. Якщо треба до Канади — їдемо до Канади, в АТО — значить в АТО. Усі ми розуміємо важливість та авторитет футболу, намагаючись використати його для єднання українців. Раніше в рамках всесвітнього турне ми провели зустрічі у США, Іспанії, Бразилії, Аргентині, Грузії та інших країнах. Будемо продовжувати розпочату роботу, бо лише об’єднавшись, ми зможемо зробити Україну щасливою та мирною.

Найкращі враження залишилися й від ігор на Львівщині. Тут завжди збираються повні стадіони, глядачі радо сприймають кожен наш матч. До Винників на відкриття поля нас запросив Мирон Маркевич. Ми знали, як багато сил та коштів він вкладає у справу свого життя, у футбольну інфраструктуру та команди Винників. Приїхали й на власні очі побачили справді європейський рівень, те, який сучасний стадіон нині має Львівщина. Будемо й надалі такими іграми об’єднувати Україну навколо футболу, підтримувати наших військових».

НОВИНИ ПО ТЕМІ
16.04.2020 13:00

В'ячеслав Шевчук: «Запам'яталися всі матчі збірної України у Львові»

Екс-гравець національної збірної України В'ячеслав Шевчук, який провів...

25.03.2020 17:01

АВФУ тримає зв’язок та надає допомогу ветеранам футболу

Ініціатива Української асоціації футболу щодо допомоги в боротьбі...

23.02.2020 20:15

Виповнилося чотири роки із дня створення збірної України серед ветеранів

23 лютого 2016 року у приміщенні Будинку футболу в урочистій атмосфері...

18.02.2020 11:03

До п’ятої річниці боїв під Дебальцевим у Снятині відбувся турнір за участі збірної ветеранів України

15 лютого в місті Снятин, що в Івано-Франківській області, відбувся фу...

Підписатися на новини