Нігерія: представляємо суперника збірної України в сьогоднішньому товариському поєдинку

Після впевненої перемоги над командою Литви (3:0) у матчі відбору Євро-2020 збірна України сьогодні в товариському поєдинку зустрінеться з Нігерією.

Загальні відомості

Станом на липень 2019 року нігерійці посідали в офіційному рейтингу ФІФА 33-є місце. Свій перший матч в історії збірна Нігерії зіграла 8 жовтня 1949 року в Лагосі з командою Сьєрра-Леоне, перемігши з рахунком 2:0.

Збірна Нігерії тричі ставала переможцем Кубку африканських націй (1980, 1994, 2013), виборола золото Олімпійських ігор 1996 року в Атланті, крім того, у 2008 році в Пекіні ставала срібним, а у 2016 році в Ріо-де-Жанейро — бронзовим призером ОІ.

Нігерійці шість разів кваліфікувалися до фінальної частини чемпіонатів світу. Найкраще їхнє досягнення — вихід до 1/8 фіналу турніру (1994, 1998, 2014). Ще тричі команда завершувала боротьбу у груповому раунді (2002, 2010, 2018).  

Серед своїх уболівальників збірна Нігерії має прізвиська «Суперорли» та «африканські бразильці».

Склад збірної Нігерії

Воротарі: Ікечукву Езенва («Катсіна Юнайтед»), Френсіс Узохо («Омонія», Кіпр), Еміль Окое («Фортуна», Німеччина).

Захисники: Кеннет Омеруо («Леганес», Іспанія), Леон Балогун («Брайтон», Англія), Вільям Еконг («Удінезе», Італія), Тайрон Ебуехі («Бенфіка», Португалія), Ола Айна («Торіно», Італія), Чідозі Авазім («Порту», Португалія), Олувасемілога Аджай («Вест Бромвіч», Англія), Джамілу Коллінз («Падерборн», Німеччина).

Півзахисники: Вілфред Ндіді («Лестер», Англія), Огенекаро Етебо («Сток Сіті», Англія), Алекс Івобі («Евертон», Англія), Келечі Іхеаначо («Лестер», Англія), Джо Арібо («Рейнджерс», Шотландія).

Нападники: Самуель Калу («Бордо», Франція), Мойзес Саймон («Леванте», Іспанія), Генрі Оньєкуру («Монако», Франція), Пол Онуачу («Мідтьюлланн», Данія), Самуель Чуквуезе («Вільярреал», Іспанія), Віктор Осімхен («Лілль», Франція).

Найбільше представництво у збірній Нігерії мають англійські клуби. Вони делегували шістьох виконавців. По три футболісти представляють чемпіонати Франції та Іспанії. І лише один, голкіпер Ікечукву Езенва, виступає за клуб із внутрішньої першості. 

Головний тренер

66-річний німецький фахівець Гернот Рор тренує збірну Нігерії із серпня 2016 року. Під його орудою «Суперорли» вийшли до фінальної частини ЧС-2018. Там вони перемогли Ісландію (2:0), але поступилися Хорватії (0:2) та Аргентині (1:2), у підсумку посівши третє місце у групі D. Не можна оминути і його цьогорічний успіх — третє місце Нігерії на Кубку африканських націй.

Гернот Рор має неабиякий досвід роботи з командами з Чорного континенту. Він працював зі збірними Габону, Нігеру та Буркіна-Фасо. Найбільш успішною слід визнати його співпрацю з габонцями. У 2014 році ця збірна вийшла до чвертьфіналу Кубку африканських націй, де по пенальті поступилася команді Малі. 

У клубній кар'єрі великим успіхом Рора можна вважати роботу з французьким «Бордо». Під керівництвом німецького спеціаліста команда вийшла до фіналу Кубку УЄФА-1995/1996, де поступилася мюнхенській «Баварії» (0:2, 1:3). 

Лідери

У поєдинку з Україною збірна Нігерії не зможе розраховувати відразу на двох своїх лідерів. Півзахисник Ахмед Муса (87 матчів, 15 голів) та нападник Одіон Ігало (35 матчів, 16 голів) травмовані. Не візьме участі в зустрічі й досвідчений капітан команди — 32-річний Джон Обі Мікел. 

За відсутності цих трьох виконавців номінальним лідером збірної Нігерії можна вважати 23-річного півзахисника англійського «Евертону» Алекса Івобі. У складі збірної Нігерії він відіграв 36 поєдинків, забив шість м'ячів. Алекс — вихованець школи лондонського «Арсеналу», в якій займався з восьми років. 

Клубну кар'єру Івобі, звісно, розпочинав в «Арсеналі», за який у 2015—2019 роках відіграв 100 матчів і забив 11 м'ячів. 8 серпня 2019 року хавбек підписав п'ятирічний контракт з «Евертоном». Сума трансферу склала 40 млн фунтів.

Взаємовідносини з Україною

Збірні Нігерії та України між собою не зустрічалися. Але взагалі з африканськими командами синьо-жовті зіграли шість поєдинків. Статистика свідчить на користь нашої збірної.

Три матчі проти африканців завершилися перемогами українців — із Нігером (2:1), Лівією (3:0) і Тунісом (1:0). Ще три поєдинки синьо-жовті звели внічию — із Лівією (1:1), Камеруном (0:0) і Марокко (0:0).

Нагадаємо, що товариський матч на стадіоні «Дніпро-Арена» між збірними України та Нігерії відбудеться сьогодні, 10 вересня (початок — о 21.30).

НОВИНИ ПО ТЕМІ
11.09.2019 15:15

Роман Яремчук: «У перерві тренер знайшов необхідні слова»

Нападник національної збірної України Роман Яремчук прокоментував резу...

Підписатися на новини