Збірна ветеранів: День Незалежності — на Сході України

Неймовірними емоціями та враженнями запам’ятаються збірній ветеранів цьогорічні свята на честь Дня Державного прапора та Дня Незалежності! Уславлені футболісти вирушили на Схід України, до Луганської області, де провели матчі в Рубіжному та Станиці Луганській.

Уболівальники, які уважно стежать за виступами зіркової збірної, уже звикли до постійних візитів команди на Схід. Значну частину ігор підопічні Анатолія Дем’яненка та Володимира Лозинського проводять у містах, назви яких пересічним громадянам останніми роками добре відомі з випусків новин. Попасна та Старобільськ, Красногорівка та Новоайдар, Сєверодонецьк та Краматорськ… Тож коли на головні державні свята з’явилася можливість зіграти в зоні ООС, позитивної відповіді довго чекати не довелося.

«Ми ніколи не ділимо країну за регіонами, граємо там, де нас раді бачити, — наголосив головний тренер збірної Анатолій Дем’яненко. — Багато разів за останні роки були в Донецькій та Луганській областях. Тут нас дуже тепло зустрічають, для людей футбол є однією з небагатьох можливостей бути присутніми на святі, забути про щоденні турботи. Нас постійно питають, чи не боїмося ми грати у кілометрі від лінії розмежування, чи не відмовляється хтось із хлопців від поїздки на Схід? Кажу відверто, ми всі — одна команда, і жодних відмов я ніколи не чув. Що стосується безпеки, то ми довіряємо військовим та організаторам. На щастя, проблем жодного разу не виникало».

Організатором матчів збірної виступило ТОВ «Агробізнес» за підтримки Української асоціації футболу, Луганської обласної федерації футболу та Асоціації ветеранів футболу України.

Справжнє захоплення викликають гучні імена у складі ветеранської команди. На поле виходили Сергій Нагорняк, Олег Собуцький, Едуард Цихмейструк, Святослав Сирота, Микола Іщенко, В’ячеслав Свідерський, Віталій Мандзюк, Богдан Шершун, Віталій Самойлов, Андрій Оксимець, Олександр Венглинський, Андрій Донець, Віктор Уляницький, Андрій Хомин та Геннадій Медведєв.

Фото прес-служби АВФУ

23 серпня. Рубіжне

Збірна Луганщини/збірна ООС — збірна ветеранів України — 3:5

Прапори України, музика, багато жінок і дітей, святковий настрій… У Рубіжному добре підготувалися до футбольного матчу, зібрали бойову команду, де разом із місцевими ветеранами зіграли військові. «Таким було побажання збірної ветеранів та Олега Собуцького — запросити на трибуни військових, а кільком із них дати можливість і зіграти, — розповідає голова ЛОФФ Ігор Шопін. — На жаль, наразі Луганська область позбавлена великого футболу, немає команд у професіональних лігах, лише зараз два колективи заявилися на Кубок серед аматорів. Але ми проводимо чемпіонат області (цього року в ньому представлені 13 команд), ветеранські та інші змагання. Для області візит легенд футболу є знаковою подією, скажу більше, стільки глядачів на стадіоні в Рубіжному не збиралося вже багато років. Спасибі збірній ветеранів, моїм друзям по футбольному полю, за такий подарунок».

Фото прес-служби АВФУ

Під оплески глядачів команди вийшли на поле, від ветеранів гостинним господарям було вручено спеціально спечений на Хмельниччині коровай, пролунав Гімн України, зробили спільне фото… За доброю традицією, футбольними м’ячами та іншими сувенірами були відзначені військові. Коли ж пролунав свисток арбітра, уся увага зосередилася на футбольному полі. Уміло диригували грою Цихмейструк та Іщенко, флангові рейди робили Нагорняк та Свідерський, у захисті бездоганно діяли Мандзюк та Медведєв… Дивитися на легенд футболу було одне задоволення, а окрасою матчу, як це і має бути, стали забиті м’ячі. У збірної відзначилися Андрій Хомин, Сергій Нагорняк, Олег Собуцький, Микола Іщенко, ще один м’яч був проведений луганцями у власні ворота, натомість у воротах зірок розписалися Сергій Шакун, Євген Шаповалов та Євген Сімбарьов. У підсумку — 5:3 на користь легенд футболу.

Фото прес-служби АВФУ

24 серпня. Станиця Луганська

Збірна Луганщини/збірна ООС — збірна ветеранів України — 2:4

Чотири роки тому стадіон «Нива» у Станиці Луганській перебував в епіцентрі бойових дій, на полі були воронки від снарядів, були зруйновані роздягальні та адміністративна будівля. Зараз про ті страшні часи нагадують старі фотографії та відро біля входу, в яке співробітники арени продовжують складати знайдені після розривів осколки. За кілометр від «Ниви» — лінія розмежування та відомий на всю країну контрольний пункт в'їзду-виїзду «Станиця Луганська», де щоденно тисячі людей пішки проходять через зруйнований міст.

Фото прес-служби АВФУ

Проведення футбольних матчів є головною частиною програми візиту збірної на Схід. Та, окрім цього, у команди є унікальна можливість побачити життя регіону, те, в яких умовах несуть службу військові та прикордонники, яким прості люди бачать своє майбутнє у зруйнованому, але нескореному краї. На кожному з блокпостів протягом дороги з Рубіжного до Станиці Луганської автобус зупинявся, футболісти дарували військовим сувеніри, робили спільне фото. Здавалося б, дрібниця, але така важлива та потрібна для хлопців, завдяки яким над Україною нині спокійне небо.

Фото прес-служби АВФУ

Символічно, що до Станиці Луганської збірна завітала саме на День Незалежності! Перед матчем капітани команд підняли на флагшток синьо-жовтий прапор, пролунали слова в підтримку миру та єдності в Україні. Непересічним був склад господарів — до нього ввійшли місцеві гравці віком від 18-ти до 55-ти років плюс п’ятеро військових із сусідніх частин і підрозділів. Не дивно, що наспіх сформованій команді було важко грати з іменитими ветеранами, проте вчинити гідний опір вона змогла. На чотири м’ячі від Олега Собуцького (дубль), Миколи Іщенка та Геннадія Медведєва господарі відповіли двома влучними ударами. У підсумку — 4:2.

Фото прес-служби АВФУ

«У нас було багато пропозицій, де провести матчі в ці святкові дні, — розповідає засновник збірної ветеранів, віце-президент УАФ Олег Собуцький. — Хочу подякувати голові федерації футболу Луганщини Ігорю Шопіну, завдяки співпраці з яким вдалося відвідати Рубіжне та Станицю Луганську, організувати в доволі непростих умовах для вболівальників футбольні свята. Нашою метою є об'єднати українців та підтримати військових, саме тому ігри на Сході є особливими.

Ми тут часті гості, із 200 матчів за останні чотири роки близько чверті збірна провела в Донецькій та Луганській областях. Буде більше — на осінь ми запланували ще один візит. Ми намагаємося не відмовляти нікому, але якщо запрошують до себе військові… Тут відповідь однозначна, і за це я хочу сказати спасибі всім гравцям, тренерам Анатолію Дем’яненку та Володимиру Лозинському, справжнім професіоналам та патріотам. Коли вся країна відпочивала, збірна радо погодилася вирушити на Схід. Також у найближчих планах команди є ще один знаковий візит. У рамках нашого всесвітнього турне з об’єднання українців 14 вересня в Канаді, у Торонто, ми візьмемо участь в українському фестивалі, а наступного дня в цьому ж місті проведемо гру зі збірною української громади».

НОВИНИ ПО ТЕМІ
16.04.2020 13:00

В'ячеслав Шевчук: «Запам'яталися всі матчі збірної України у Львові»

Екс-гравець національної збірної України В'ячеслав Шевчук, який провів...

25.03.2020 17:01

АВФУ тримає зв’язок та надає допомогу ветеранам футболу

Ініціатива Української асоціації футболу щодо допомоги в боротьбі...

23.02.2020 20:15

Виповнилося чотири роки із дня створення збірної України серед ветеранів

23 лютого 2016 року у приміщенні Будинку футболу в урочистій атмосфері...

18.02.2020 11:03

До п’ятої річниці боїв під Дебальцевим у Снятині відбувся турнір за участі збірної ветеранів України

15 лютого в місті Снятин, що в Івано-Франківській області, відбувся фу...

Підписатися на новини