Легенди футболу на Буковині вшанували товариським матчем пам’ять Андрія Гусіна

У Чернівецькій області у смт Путила шанують свого земляка, знаменитого півзахисника київського «Динамо» та збірної України Андрія Гусіна, щороку проводячи турнір його пам’яті.

Минулими вихідними відбулося вже шосте за ліком змагання, яке щороку набуває ваги у футбольному світі. У його рамках пройшов турнір серед дитячих команд, переможцем якого стала чернівецька «Спарта». Серед аматорів кубок виграв ФК «Вижниця», а родзинкою футбольного вік-енду став гала-матч між ветеранами збірної України та Чернівецької області. Гра завершилася перемогою синьо-жовтої команди з рахунком 3:1.

Фото avfu.org.ua

Невеличка Путила радо зустріла знаменитих футболістів, значна частина з яких свого часу виступала з Андрієм Гусіним та зберегла про нього добру пам’ять. Із Путили родом мама Андрія, Валентина Василівна, тут майбутній футболіст у дитинстві часто відпочивав, а вже дорослим навідувався до родичів. Кілька років тому головний стадіон селища, «Карпати», був відремонтований та названий іменем Андрія Гусіна.

«Щороку починаючи з жовтня 2014-го ми проводимо футбольний турнір у Путилі. Грають дитячі, аматорські та ветеранські команди. У 2016 році почесним гостем стала збірна ветеранів України, і зараз вона вдруге приїхала до Путили. У ній люди, з якими Андрій був у футболі: Мирон Маркевич, Анатолій Дем’яненко, Владислав Ващук, Юрій Максимов… Нам дуже приємно бачити цю чудову команду на турнірі пам’яті сина, дякую Олегу Собуцькому, який завжди йде назустріч та радо відгукується на пропозицію провести матч. Це наші добрі друзі, коли вони поруч, життя набуває нових барв та смислів», — відзначила на урочистому відкритті Валентина Гусіна.

Фото avfu.org.ua

Організаторами турніру пам’яті виступили Українська асоціація футболу, Чернівецька обласна федерація футболу, Асоціація ветеранів футболу України та компанія «Агробізнес». Варто відзначити велику роботу голови ЧОФФ, віце-президента та члена Виконкому АВФУ Василя Орлецького, який узяв на себе чимало питань із проведення змагань та, зокрема, гала-матчу зірок футболу. 

Справді, таку кількість відомих футболістів у Путилі могла зібрати лише яскрава постать Андрія Гусіна. Тренери Анатолій Дем’яненко та Володимир Лозинський закликали під прапори збірної наступних виконавців: Мирона Маркевича, Олега Собуцького, Владислава Ващука, Юрія Максимова, Сергія Нагорняка, Едуарда Цихмейструка, Віталія Мандзюка, Миколу Іщенка, Андрія Хомина, В’ячеслава Свідерського, Віталія Самойлова, Андрія Оксимця, Віктора Уляницького, Олександра Венглинського, Святослава Сироту та Володимира Бондаренка. Ветеранів Буковини на поле з капітанською пов’язкою вивів Юрій Шелепницький, у складі команди зіграли Олег Голобуцький, Олександр Діденко, Володимир Павлов, Олег Керчу, відомий вітчизняний легкоатлет Іван Гешко…

Перед початком матчу уславлені ветерани вручили родині Гусіних футбольні сувеніри, учасники вшанували пам’ять Андрія хвилиною мовчання, було сказано багато теплих слів… «Ушосте ми збираємося в Путилі, відколи пішов у кращий світ Андрій Гусін, — наголосив голова ЧОФФ Василь Орлецький. — Цього року до невеличкого селища прибули 18 команд, що є дуже солідним показником. Грали діти, аматори, ветерани і — справжня окраса — легенди футболу України та Буковини. Тільки велика шана до Андрія, повага до батьків дозволяють організовувати в Путилі справжній футбольний фестиваль. Обласна футбольна федерація за підтримки друзів та партнерів і надалі проводитиме турнір, шануючи нашого видатного земляка».

Фото avfu.org.ua

Справжньою насолодою було дивитися на футбольне поле, на чудову майстерність та завзяття видатних гравців минулих років. Півтора тайми у грі провів Мирон Маркевич, який, до слова, запросив Гусіна у 1992 році до вищолігових «Карпат». Яскраву гру показували Ващук, Нагорняк, Максимов, Цихмейструк… До речі, саме після передачі останнього в середині першого тайму рахунок відкрив Олег Собуцький. Незабаром Володимир Берник зрівняв рахунок, додавши матчу інтриги. У підсумку все вирішилося в кінцівці, коли Собуцький двічі замкнув простріли від Нагорняка, довівши рахунок до 3:1. Хет-трик від віце-президента УАФ та організатора збірної ветеранів!

Фото avfu.org.ua

«Рахунок у цій грі має відносне значення, головним було зібратися разом усім, хто знав та шанував Андрія Гусіна, згадати його добрим словом та проведенням товариської гри, — розповів Олег Собуцький. — Збірна ветеранів завжди відгукується на запрошення Валентини та Леоніда Гусіних зіграти на турнірі. Людина живе, доки про неї пам’ятають, доки згадують її добрі справи та вчинки. Андрій багато зробив для українського футболу, був справжнім патріотом, навіть встиг у перші місяці війни допомогти нашим військовим. Велику справу з організації турніру робить Василь Орлецький, це його заслуга, що все проходить на найвищому рівні. Ми й у наступні роки залюбки приїдемо до Путили, про що попередньо домовилися.

А серед найближчих планів збірної — візит на Схід України. 23 серпня в Рубіжному та 24 серпня у Станиці Луганській проведемо матчі з місцевими командами, у складі яких обов’язково вийдуть і військові. Привітаємо місцевих мешканців та наших захисників із Днем Незалежності, зіграємо у футбол, подаруємо в цьому складному та багатостраждальному регіоні людям радість. А наступного місяця вирушимо на інший кінець світу, до Канади. Спершу 13 вересня в Торонто візьмемо участь в українському фестивалі та зустрінемося з діаспорою, а наступного дня проведемо матч зі збірною української громади».

Фото avfu.org.ua

НОВИНИ ПО ТЕМІ
16.04.2020 13:00

В'ячеслав Шевчук: «Запам'яталися всі матчі збірної України у Львові»

Екс-гравець національної збірної України В'ячеслав Шевчук, який провів...

25.03.2020 17:01

АВФУ тримає зв’язок та надає допомогу ветеранам футболу

Ініціатива Української асоціації футболу щодо допомоги в боротьбі...

23.02.2020 20:15

Виповнилося чотири роки із дня створення збірної України серед ветеранів

23 лютого 2016 року у приміщенні Будинку футболу в урочистій атмосфері...

18.02.2020 11:03

До п’ятої річниці боїв під Дебальцевим у Снятині відбувся турнір за участі збірної ветеранів України

15 лютого в місті Снятин, що в Івано-Франківській області, відбувся фу...

Підписатися на новини