Збірна ветеранів України втримала перевагу в матчі з інтернаціональною командою спецпризначенців

У Вінниці на полі Центрального стадіону відбувся п’ятий за ліком турнір за Кубок героїв спецназу, присвячений Дню Сил спеціальних операцій Збройних сил України, який святкується 29 липня.

В ювілейному змаганні, покликаному сприяти психологічній та фізичній реабілітації учасників бойових дій, узяли участь команди з України, а також колектив військових інструкторів країн-членів НАТО. Традиційно родзинкою святкового дня став матч збірної України серед ветеранів проти збірної найкращих гравців турніру. Гра завершилася нелегкою перемогою зірок футболу — 4:3.

У п’ятому турнірі — новий переможець

Турнір серед спецпризначенців проводиться щоліта починаючи з 2015 року, і в перших трьох розіграшах його переможцем ставала команда 3-го полку спецпризначення з міста Кропивницький. У 2018 році перемогу святкували хлопці 142-го навчального центру з Бердичева. Звітне змагання відрізнялося від попередніх. Окрім п’ятірки традиційних учасників, 3-го та 8-го полків спецпризначення, 142-го навчального центру, 73-го морського центру та збірної командування ССО ЗСУ, нинішній, ювілейний турнір набув міжнародного масштабу. До Вінниці прибули 22 інспектори, що займаються переведенням ССО ЗСУ на стандарти НАТО, сформувавши цікавий інтернаціональний колектив. Знайшлося в ньому місце й жінці. Вихід на поле представниці чарівної статі викликав захоплення в переважно чоловічої глядацької аудиторії. Що стосується самого турніру, цього року найпрестижніші нагороди вибороли хлопці з очаківського 73-го морського центру, які в напруженій боротьбі у фіналі перемогли 3-й полк спецпризначення.

Фото прес-служби АВФУ

Заключний день змагань став багатим на цікаві події. Сам фінальний матч переглядали почесні гості — міністр закордонних справ Павло Клімкін, командувач ССО Ігор Луньов та його перший заступник Олег Нечаєв, посол Канади в Україні Роман Ващук, віце-президент УАФ Олег Собуцький, легенди вітчизняного футболу на чолі з тренерами Анатолієм Дем’яненком та Володимиром Лозинським, і багато інших. Перед його початком відбулося військове шоу, з літака та гелікоптера на футбольне поле приземлялися парашутисти, спецпризначенці продемонстрували прийоми рукопашного бою, показове захоплення умовних цілей тощо. Одночасно працювала виставка військової техніки.

Фото прес-служби АВФУ

«Бійцям, які пройшли через війну на сході, нині конче потрібна психологічна реабілітація, — пояснює організатор змагання, спецпризначенець Анатолій Слівінський. — Загалом майже на тиждень збираємо у Вінниці близько 140 наших героїв, селимо їх на туристичній базі в передмісті, забезпечуємо харчуванням, є басейн. І, звичайно, всіх нас об’єднала улюблена гра — футбол, на полі бачимо справжні бої, але чесні і з повагою один до одного. П’ять років тому в нас було бажання вийти за межі України, запросити наших друзів з-за кордону. Інспектори з країн-членів НАТО нині в Україні проводять важливу роботу та радо відгукнулися на запрошення заявити на змагання футбольну команду».

Організаторами Кубку героїв спецназу за підтримки Української асоціації футболу та Асоціації ветеранів футболу України вже традиційно виступили ГО «Всеукраїнське об’єднання учасників бойових дій та ветеранів АТО», ТОВ «Агробізнес», Вінницька міська рада.

Майстер-клас з інтригою від легенд футболу

Усі ми цінуємо традиції й однією з них, народженою на наших очах, став виступ збірної ветеранів на закритті турніру зі збірною команд-учасниць. Протистояти чи не вдвічі молодшим, фізично чудово підготовленим спецпризначенцям нелегко навіть нашим зіркам, що зайвий раз підкреслив звітний матч.

Підтримали реноме вітчизняного футболу тренери ветеранів Анатолій Дем’яненко та Володимир Лозинський, запросивши до складу Владислава Ващука, Сергія Нагорняка, Олега Собуцького, Юрія Максимова, Віталія Самойлова, В’ячеслава Свідерського, Віталія Реву, Едуарда Цихмейструка, Володимира Єзерського, Олексія Бєліка, Віталія Мандзюка, Андрія Хомина, Віктора Уляницького, Олександра Венглинського та Богдана Шершуна.

Фото прес-служби АВФУ

Якщо у швидкості та силовій боротьбі між суперниками була умовна рівновага, у майстерності та техніці перевага зірок футболу з кожною хвилиною ставали все більш відчутною. У першому таймі голами відзначились Олексій Бєлік та Віталій Самойлов, по перерві перевагу збільшили Сергій Нагорняк та Едуард Цихмейструк. Чи то спека, чи то зайва впевненість зіграли проти легенд, але хвилин за десять до завершення гри над футбольним полем запахло смаженим.

Фото прес-служби АВФУ

Спецпризначенці провели чергову серію замін, випустивши чи не повністю оновлений склад, знайшли свою гру, й не без допомоги фортуни тричі відзначились у воротах Віталія Реви. Власне, за рахунку 4:3 на користь збірної ветеранів і пролунав фінальний свисток, опісля якого вже не було місця суперництву. Перемогла дружба, але спецпризначенці пообіцяли наступного року підготуватися ще ліпше й нарешті засмутити кумирів. Нагадаємо, подібні дружні матчі у 2017-му та 2018 роках також завершувалися перемогами збірної ветеранів — 2:1 та 4:1.

День зустрічі старих друзів

Фото прес-служби АВФУ

«Бувають запрошення, від яких не можна відмовитися. Саме такими є щорічні дзвінки від нашого друга, спецпризначенця Анатолія Слівінського з пропозицією зіграти проти збірної на закритті Кубку героїв спецназу, — розповідає віце-президент УАФ, президент АВФУ Олег Собуцький. — Не з розмов знаю, які надвідповідальні завдання виконують сили спецоперацій на сході, які жертви вони приносять заради збереження безпеки в Україні. Це був день зустрічі старих друзів, а об’єднав нас усіх футбол. Хочу подякувати тренерам та гравцям збірної ветеранів, що завжди відгукуються на запрошення та щотижня вирушають у той чи інший куточок України чи світу проводити матчі.

У Вінниці були раді бачити керівників ССО ЗСУ Ігора Луньова та Олега Нечаєва, від імені всієї футбольної спільноти вручили їм футбольні сувеніри. Цікавим виявилося знайомство з канадським послом Романом Ващуком. У вересні у збірної заплановане турне до Канади, тож була нагода вирішити питання щодо його якнайкращої організації. Також у наших найближчих планах провести 10—11 серпня матчі на Буковині — в Путилі та Чернівцях, а на День Незалежності запланований виїзд на схід України. Нинішній рік є для збірної вкрай насиченим на матчі та цікаві зустрічі, і все це робимо заради здійснення нашої головної мети — якнайшвидшого встановлення в Україні миру».

НОВИНИ ПО ТЕМІ
16.04.2020 13:00

В'ячеслав Шевчук: «Запам'яталися всі матчі збірної України у Львові»

Екс-гравець національної збірної України В'ячеслав Шевчук, який провів...

25.03.2020 17:01

АВФУ тримає зв’язок та надає допомогу ветеранам футболу

Ініціатива Української асоціації футболу щодо допомоги в боротьбі...

23.02.2020 20:15

Виповнилося чотири роки із дня створення збірної України серед ветеранів

23 лютого 2016 року у приміщенні Будинку футболу в урочистій атмосфері...

18.02.2020 11:03

До п’ятої річниці боїв під Дебальцевим у Снятині відбувся турнір за участі збірної ветеранів України

15 лютого в місті Снятин, що в Івано-Франківській області, відбувся фу...

Підписатися на новини