До старту студентської збірної: Україна на футбольних турнірах Всесвітніх універсіад

Футбол став складовою літніх Всесвітніх універсіад у 1979 році. Україна ж уперше представила свою студентську збірну з футболу в 1995 році в японському місті Фукуока.

Дебют вийшов — із місця в кар’єр. Наша команда досягла стадії півфіналу, де поступилася збірній Південної Кореї — 1:3. У матчі за третє місце наші хлопці з аналогічним рахунком програли Росії. Цікаво, що наступна спроба, на італійській Сицилії, пройшла за тим самим сценарієм — програш у півфіналі та в поєдинку за третю сходинку й підсумкове четверте місце.

Уперше до фіналу Україна потрапила у 2001 році. Проте українським студентам трохи не пощастило — японські футболісти виявилися сильнішими й перемогли з рахунком 1:0. Тому — лише срібло.

Щасливими для нашої збірної можна вважати поля Таїланду й Сербії, оскільки саме на наступних двох Універсіадах Україна перемагала у фіналі збірну Італії. 2007 року в місті Бангкок наші футболісти виграли — 1:0. За два роки в Белграді підопічні Володимира Лозинського та Івана Шепеленка відсвяткували перемогу — 3:2. 

Головний приз опинився в руках капітана українців Антона Монахова, який навчався в Міжрегіональній академії управління персоналом. Студентами цього ж вишу були Андрій Башлай, Артем Старгородський, Андрій Запорожан, Андрій Шевчук. Також дворазовими чемпіонами Універсіади ставали студенти Івано-Франківського університету нафти і газу Ігор Худоб'як, Микола Ревуцький та Ігор Гребинський.

Загалом же після злетів у Пекіні, Бангкоку та Белграді майстрами спорту міжнародного класу стали 45 наших студентів-футболістів.

Згодом ще двічі наші збірники не змогли подолати груповий етап і зупинилися за крок до плей-офф. Також два рази студентська збірна України виходила до чвертьфіналу. Так було й на останній Універсіаді — 2017 року в Тайбеї, коли наші хлопці програли збірній Мексики — 0:2.

На цьогорічному турнірі нашими суперниками стануть уже знайомі Італія та Мексика. Продемонструвати свої наміри на полі наші хлопці зможуть уже сьогодні в очній зустрічі з італійцями (початок матчу — о 19.00 за київським часом).

Додамо, що майбутній суперник уже виграв свій стартовий поєдинок у мексиканців із рахунком 2:0.

Роман Дяченко

 

Результати студентської збірної України з футболу на Всесвітніх універсіадах

 Рік проведення

Місце проведення

Місце збірної

1995

Фукуока, Японія

          4

1997

Сицилія, Італія

          4

1999

Пальма-де-Мальорка, Іспанія

          11

2001

Пекін, Китай

          2

2003

Тегу, Корея

          11

2007

Бангкок, Таїланд

          1

2009

Белград, Сербія

          1

2011

Шеньчжень, Китай

          12

2013

Казань, Росія

          6

2015

Кванджу, Південна Корея

          12

2017

Тайбей, Республіка Китай

          7

НОВИНИ ПО ТЕМІ
11.09.2019 21:10

Студентська збірна Нігерії у Дніпрі переграла команду України й стала володарем «Кубка Дружби»

Напередодні товариського поєдинку між національними збірними України т...

Підписатися на новини