Стартував п'ятиденний НТЗ арбітрів та асистентів арбітрів УПЛ

Сьогодні в Будинку футболу відбулося офіційне відкриття навчально-тренувального збору арбітрів та асистентів арбітрів Прем'єр-ліги України.

У церемонії відкриття взяли участь перший віце-президент Української асоціації футболу Вадим Костюченко та голова Комітету арбітрів УАФ Лучано Лучі. Теоретичні і практичні заняття, а також тести і знайомство арбітрів і їх асистентів із системою VAR проходитиме до 7 липня. 

У матчах української Прем'єр-ліги зараз задіяні 23 головні арбітри та 43 асистенти арбітрів. УАФ підготувала для них програму, яка включає в себе велику кількість теоретичних та практичних занять. Учасників збору привітав Лучано Лучі, який окреслив головні завдання, що стоять перед суддями та їхніми помічниками.

«По-перше, цей збір має стати відправною точкою для швидкого опанування вами нововведень ФІФА та УЄФА в правилах футболу, які будуть чинні в наступному сезоні. І, по-друге, вам необхідно предметно ознайомитися із системою відеодопомоги арбітрам — VAR. Це дуже важливо, і тому на третій день семінару я особисто контролюватиму лекцію з проблем використання VAR на основі документів УЄФА», — зазначив Лучі. 

Фото Павла Кубанова

Втім, за словами голови Комітету арбітрів, учасникам НТЗ слід зважити на те, що підготовка і впровадження системи VAR — це тривалий багаторівневий процес. Тому в перші шість місяців нового сезону доведеться зосередитися на арбітражі, не розраховуючи на систему відеоповторів. «Минулий сезон був досить позитивним, однак деякі помилки все ж мали місце. Виправлення їх також є предметом та завданням цього збору. Ми повинні ще більше додати в якості арбітражу», — зазначив голова комітету арбітрів.

Вадим Костюченко, у свою чергу, підкреслив: «Українська асоціація футболу є вашим надійним партнером і докладає всіх зусиль для того, щоб постійно покращувати умови підготовки і підвищення кваліфікації арбітрів та асистентів арбітрів. Натомість ми сподіваємось на професіональне ставлення до передматчевої підготовки, зразкової поведінки як на футбольному полі, так і поза ним, високих морально-етичних якостей і зростання рівня арбітражу. Впевнений в тому, що нові технології, зокрема система VAR суттєво підсилить український арбітраж і допоможе йому в роботі, що тільки сприятиме розвитку українського футболу».

Фото Павла Кубанова

Арбітри УПЛ та їхні асистенти ще вчора пройшли тестування на знання правил гри та відеотести УЄФА, а також ознайомилися зі змінами та доповненнями до Правил гри IFAB-2019/2020. Сьогодні ж, одразу після відкриття семінару, судді відвідали теоретичне заняття, де мали дізнатися про сучасні вимоги ФІФА та УЄФА до командної роботи та взаємодії. 

Надалі українським суддям належить вивчити рекомендації УЄФА щодо тлумачення гри рукою та епізодів, пов'язаних із фіксуванням положення «поза грою». Завершать день учасники збору фізичними вправами високої інтенсивності.

Завтра у програмі семінару — теоретичні заняття з питань неправомірних дій руками, затримки та блокування суперників, а також тлумачення порушень із необачності та ін. 

І, нарешті, у суботу відбудеться розгляд питань щодо відеотехнології арбітражу з використанням системи VAR. Також арбітри проведуть теоретичні заняття в групах, присвячені тлумаченню різних ігрових ситуацій.

Завершиться збір в неділю, 7 липня. Цього дня на НТК ім. В. Баннікова учасники семінару складуть тест ФІФА з фізичної підготовки.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
18.11.2021 10:35

Один із найкращих у минулому арбітрів світу Нікола Ріццолі став куратором підготовки українських рефері

17 листопада в Будинку футболу відбулося засідання Виконавчого комітет...

05.11.2021 10:00

Українська асоціація футболу подовжила контракт із головою комітету арбітрів Лучано Лучі

Італійський фахівець Лучано Лучі очолює Комітет арбітрів УАФ із 2015 р...

24.08.2021 00:06

Офіційно. Автомобіль, в якому перебував голова Комітету арбітрів УАФ Лучано Лучі, потрапив у ДТП

23 серпня о 15.45 у Дарницькому районі м. Києва сталася ДТП, в якій по...

Підписатися на новини