Збірна Миколаївщини — переможець ветеранського Суперкубку України

У Вишневому, що на Київщині, завершився перший із всеукраїнських футбольних турнірів, які щорічно проводить Асоціація ветеранів футболу України, — Суперкубок України пам’яті видатних тренерів Валерія Лобановського та Олега Базилевича. Переможцем престижного змагання стала збірна ветеранів Миколаївської області.

Останніми роками масовий ветеранський футбол на підйомі. Майже в усіх областях відбуваються першості серед ветеранів, різноманітні товариські турніри, а вінцем цієї футбольної піраміди є змагання, які проводяться АВФУ, — чемпіонати України у вікових категоріях 35+, 45+ та 55+, Кубки України 40+ та 50+, а також новорічний турнір пам’яті Віктора Колотова та Євгена Рудакова.

Уперше в історії ветеранського Суперкубку, а проводиться він щорічно з 1997 року, регламент змагання передбачав включення до заявок команд гравців різних вікових груп, а саме:

— 4 футболістів 35+ років (1984—1979 р.н. включно);

— 4 футболістів 40+ років (1979—1974 р.н. включно);

— 4 футболістів 45+ років (1974—1969 р.н. включно);

— 4 футболістів 50+ років (1969 р.н. і старше).

Усі інші футболісти, які заносилися до рапорту арбітра, мали бути старшими за 50 років.

Такий формат турніру був експериментальним, але, з огляду на кількість учасників, виправдав себе. Для участі в Суперкубку заявилися 14 команд із семи областей України. Сам турнір пройшов у три етапи — у квітні та травні відбулися перший і другий попередні раунди, в яких було визначено шістку найкращих, а вже у фінальному етапі став відомій переможець та призери.

Підсумкова таблиця Суперкубку України пам’яті В. Лобановського та О. Базилевича

 

Команда

І

В

Н

П

М

О

1

Збірна Миколаївської області

5

3

1

1

4—2

10

2

ФК «Біла Церква»

5

2

3

0

5—0

9

3

«Азовсталь» Маріуполь

5

2

2

1

4—4

8

4

ФК «Бердянськ»

5

1

3

1

0—2

6

5

«Пирятин-Полтавщина»

5

0

3

2

0—2

3

6

«Ветеран» Чернігівська обл.

5

0

2

3

1—4

2

Почесні нагороди та головний кубок командам вручали легенди українського футболу — віце-президенти АВФУ Андрій Біба та Володимир Мунтян, виконавчий директор АВФУ Віталій Кулібабенко. Головний приз поїхав на Миколаївщину, а найкращим гравцем змагання визнано Олега Муравйова з «Азовсталі». Широкому загалу вболівальників Муравйов відомий за виступами у 80—90-х роках у маріупольському «Азовці» та сімферопольській «Таврії».

Фото avfu.org.ua

Підсумки Суперкубку підбив виконавчий директор АВФУ Віталій Кулібабенко: «Упродовж останніх років АВФУ аналізувала можливості участі ветеранів різних вікових груп в об’єднаному турнірі. Зміна формату проведення Суперкубку була націлена на те, щоб залучити до ігор ветеранів різного віку, як це роблять у багатьох європейських країнах. Намагалися напряму, або через обласні федерації, донести до команд формулу заявки, чим вона цікава.

У підсумку, як для першого турніру, 14 учасників вважаю непоганим показником. Упевнений, що наступними роками буде ще більше, бо турнір пройшов на високому змагальному рівні, жодних питань щодо організації від команд не виникло. За це окреме спасибі маю сказати президенту ветеранської асоціації Олегу Собуцькому, який приділяв цьому турніру особливу увагу. Фінальний етап пройшов за коловою системою, але інтрига трималася до останнього туру, що підтвердила щільність у верхній частині турнірної таблиці. Суперкубок став першим турніром АВФУ у 2019 році, найближчими вихідними у Львові відбудеться наступний — фінальний етап чемпіонату України серед ветеранів 55+ років, присвячений пам’яті Володимира Матвієнка».

Фото avfu.org.ua

Підписатися на новини