У Львові відбулося засідання експерт-клубу Parimatch, присвячене перемозі збірної України у відборі Євро-2020 над командою Сербії

8 червня у Львові відбулося засідання дискусійного експерт-клубу Parimatch, присвячене перемозі національної збірної в матчі відбору Євро-2020 над Сербією (5:0). Участь у заході взяли знані фахівці вітчизняного футболу та представники мас-медіа.

Відзначимо, що цей захід, під час якого журналісти можуть у неформальній атмосфері поспілкуватися з представниками топ-менеджменту українського футболу, відомими гравцями, тренерами та аналітиками, виходить на традиційний формат. Цього разу експерт-клуб Parimatch розширив географію й зібрався у Львові, щоб обговорити виступ збірної України у відборі до Євро-2020 та майбутнє протистояння з Люксембургом. Пройшов він по живому сліду після феєричної перемоги синьо-жовтих над командою Сербії.

Експертами заходу стали голова Комітету національних збірних команд УАФ Мирон Маркевич, відомий футболіст, а нині — тренер юнацької збірної U-17 Володимир Єзерський, екс-гравець національної збірної України В’ячеслав Шевчук, ветеран львівських «Карпат» Степан Юрчишин, представник TM Parimatch Вадим Місюра та спеціальні гості з боку Української асоціації футболу.

Фото Павла Кубанова

Поєдинок Україна — Сербія був одним із ключових для нашої команди в боротьбі за путівку на Євро-2020. Однак усі учасники експерт-клубу погодилися, що жоден із них не очікував від синьо-жовтих такої результативної гри. Цікаво, що одним з ініціаторів проведення обох матчів (із Сербією та Люксембургом) у Львові, де наша команда на сьогодні здобула 15 перемог у 17-ти поєдинках, став Мирон Маркевич. «Так, це була моя ініціатива, — зізнався Мирон Богданович. — Голова Львівської асоціації футболу Олександр Шевченко цю ідею також підтримав, як і головний тренер збірної Андрій Шевченко. Андрій Миколайович висунув лише одну умову — щоб на «Арені Львів» змінили газон. Дякуючи асоціації вчора проти Сербії Україна грала на шикарному газоні. Як результат, ми маємо п’ять голів у ворота одного зі своїх головних конкурентів по групі.

На моїй пам’яті це один із найкращих матчів у виконанні збірної України. Учорашню гру можу десь порівняти з поєдинком у Харкові проти Туреччини. Звичайно, ми чекали від збірної гарної гри й перемоги, але результат перевершив усі очікування. Спочатку переможний поштовх задала юнацька збірна України, яка на чемпіонаті світу в Польщі переграла в 1/4 фіналу команду Колумбії. Хлопці Олександра Петракова пробилися до півфіналу, і ми вітаємо їх із цим успіхом.

Пізніше цей переможний темп підтримала головна команда країни. Я був присутній на відкритому тренуванні збірної перед матчем із сербами й побачив, як хлопці відповідально готуються. На мій погляд, тренери вгадали, розподіливши сили футболістів на всі 90 хвилин. Команда діяла у високому темпі, і шансів у гостей майже не було. Був гарний вихід з оборони в атаку. Були втрати м’яча, але їх було небагато, а українцям вдавався повний контроль м’яча. Пас на третього заганяв гравців суперника у безвихідь, вони нічого не могли протиставити українцям.

Фото Павла Кубанова

Приємно, що Маліновський став уже справжнім лідером збірної. Як він грав у «Зорі» й як грає зараз — це велика різниця. Дуже вчасно забив перший гол Циганков. Я працював два роки з Коноплянкою. Він дуже корисний в атаці, тому добре, що поруч на фланзі був Миколенко, який забезпечував Євгену можливість атакувати. Його м’ячі теж були дуже важливими в цій грі. Шкода, що він поки що не знайшов свого тренера, тому має проблеми з ігровою практикою в європейських клубах. Можливо, не так яскраво виглядав, але багато чорнової роботи виконав Роман Яремчук, який забив свій перший гол у збірній. Упорався з грою Олександр Зінченко. Скажемо так: наш півзахист перекусив середину поля Сербії, звідки й прийшов результат. У наших воріт небезпеки майже не було, а Андрій Пятов у черговий раз зіграв надійно».

У свою чергу Володимир Єзерський зізнався, що після таких матчів важко заснути не тільки футболістам, адже вболівальники забезпечили команді фантастичну підтримку, і Львів святкував перемогу: «Побачивши трибуни, упевнений, хлопці зрозуміли, що Україну в цей вечір влаштує тільки перемога. Добре, що Андрію Шевченку вдалося збалансувати фізичний стан легіонерів, які завершили сезон раніше, і тих, хто догравав сезон в УПЛ. Можливо, до першого голу не зовсім вдавалося виходити в атаку, але українці позбавили сербів їхніх козирів і грали низом, упевнено зіграли на підборах, здійснювали високий пресинг. Балканці зробили подарунок, зігравши у три захисники, синьо-жовті зреагували на це й перелаштувалися».

Неймовірну атмосферу на стадіоні у Львові відзначив і В’ячеслав Шевчук: «Із таким перформансом, який збірна завжди отримує у Львові, неможливо не грати до останньої хвилини на максимумі. Була яскрава гра, тому футболісти можуть лише подякувати вболівальникам за таку підтримку. На мій погляд, зараз у діях українських команд відбувається революція. Ми вже не граємо абияк — м’яч уперед, а там уже як вийде. В Україні є чимало талановитих виконавців, які можуть грати у футбол і при цьому думати на полі. Ми це побачили в поєдинку проти збірної Сербії, у складі якої виступають гравці з топ-чемпіонатів і топ-клубів. Але наші хлопці їх знищили. Тому наших молодих гравців треба підтримувати». У ході дискусії про стиль гри збірної Володимир Єзерський додав, що українці відступають від моделі з вертикальним футболом, переходячи на футбол комбінаційний.

На думку Степана Юрчишина, збірну Сербії на полі взагалі не було видно, тому про неї не варто навіть згадувати: «Я в приємному шоці від гри нашої команди, ніхто такого великого рахунку не очікував. Думаю, що після 2:0 стало зрозуміло, що Україна не має відпускати суперника. Приємно, що забив Роман Яремчук, який свої перші футбольні кроки робив на Львівщині. У нас давно не було такого нападника. Якщо він продовжить у тому самому дусі, у нас не буде питань по цій позиції в збірній».

Враховуючи спарений тур відбірного турніру Євро-2020, уже в понеділок на нашу команду очікує не менш важка й відповідальна гра проти Люксембургу. Саме обговоренню цього суперника було присвячено другу частину засідання експерт-клубу. Модератори заходу запропонували учасникам спрогнозувати результат матчу, а всі переможці отримають призи від партнера клубу — компанії Parimatch.

Усі експерти погодилися, що поєдинок із Люксембургом буде проходити в іншому ключі, і буде дуже важко зламати насичену оборону гостей, адже цей суперник українців гратиме в більш закритий футбол, ніж серби. «Я би на місці Андрія Шевченка, мабуть, ротацію складу не застосовував, — поділився своїми думками Мирон Маркевич. — Він п’ятьох гравців поміняв після матчу в Португалії, і ми бачили, що було в підсумку. Тому, мені здається, варто зіграти у тому ж складі, але головне зараз — відновити сили, адже по грі до цих футболістів претензій немає. Треба брати три очки, і по можливості хотілося б, аби останній поєдинок у Сербії вже нічого не вирішував, адже там на нас очікує «теплий» прийом».

За словами Степана Юрчишина, українцям у зустрічі з Люксембургом треба якнайшвидше забити гол, після чого команда зможе грати більш розкуто. В’ячеслав Шевчук висловив упевненість, що збірну Люксембургу не можна відносити до «карликів».

У ході дискусії журналісти зачепили тему критики збірної й кадрових питань. Представник штабу синьо-жовтих Микола Васильков дав зрозуміти, що в Андрія Шевченка двері в збірну ні для кого не закриті. Той самий Роман Зозуля, який провів вдалий сезон в Іспанії і має досвід матчів за національну команду, має всі шанси знову отримати виклик. Що стосується термінового повернення до табору національної команди з юнацького чемпіонату світу Андрія Луніна, то голкіпер одразу був включений до списку гравців, які мали готуватися до матчів із Сербією та Люксембургом, але потім від тренера юнаків Олександра Петракова надійшло прохання до Андрія Шевченка відпустити воротаря на поєдинки групового етапу мундіаля. Згодом Лунін прибув до Львова, адже для головного тренера саме Лунін зараз — другий кіпер національної збірної.

Наостанок представник ТМ Parimatch Вадим Місюра подякував усім присутнім за змістовну дискусію й запевнив, що такі заходи продовжаться й у майбутньому. «Торгова марка Parimatch продовжує реалізацію сучасних медіа-проектів. Ми вважаємо, що дуже важливо створювати умови для дискусії провідних спортивних експертів і медіа. І сьогоднішній спільний з Українською асоціацією футболу експерт-клуб допоможе більш системно аналізувати гру мільйонів».

НОВИНИ ПО ТЕМІ
24.07.2021 12:05

Капітани збірної України: за час Євро-2020 Ярмоленко обійшов Шовковського та Калитвинцева

П’ять матчів Євро-2020, в яких атакувальний півзахисник збірної...

22.07.2021 11:05

Євро-2020. Роман Яремчук — у топ-10 гравців, що найчастіше на турнірі влучали в площину воріт суперників

Нападник збірної України Роман Яремчук розділив із бельгійцем Ромелу Л...

21.07.2021 15:00

Збірна України на Євро-2020: офіційні дані матчів, доробок гравців

На Євро-2020 збірна України вперше в історії виступів на чемпіонатах Є...

21.07.2021 11:03

Євро-2020. Андрій Ярмоленко — у топ-10 найкращих асистентів турніру

Атакувальний півзахисник національної збірної України Андрій Ярмоленко...

Підписатися на новини