Українські рефері пройшли підготовку в центрі CORE

Із 14-го по 23 травня трійка українських рефері — Віктор Копієвський, Віталій Скобля та Віктор Нижник — брала участь у вступному курсі Центру УЄФА з підвищення рівня арбітражу CORE, що у швейцарському Ньйоні.

Базовий принцип курсу полягає в удосконаленні вміння арбітрів працювати в мультинаціональній команді — як під час лекцій та занять із фізичної підготовки, так і під час неформальних зустрічей. Викладачі й тренери зауважили, що запорукою успіху в арбітражі є фізична та теоретична підготовка, поведінка й позиціонування арбітра поза межами футбольного поля, а також гарне володіння англійською мовою. Головним завданням слухачів було об'єктивно оцінити рівень особистої підготовки та зробити акцент на тому, що й як потрібно вдосконалити. Learn, work, enjoy («Вчися, працюй, насолоджуйся») — таке гасло цьогорічної програми CORE.

Головним випробуванням для слухачів курсу стали тести з фізичної підготовки — YoYo для арбітрів і ARIET для асистентів. Перші повинні були продемонструвати результат 18,3, другі — 16,3. Нічого надскладного! Для наших хлопців було дуже важливо скласти цей тест, а тим паче — зробити це з легкістю, із чим вони й упоралися на відмінно. Увечері на рефері очікувало додаткове тренування й фільмування взаємодії асистента й арбітра. З учасниками курсів працювати 10—12 гравців, які створювали безліч можливих і неможливих ситуацій, що можуть виникнути на полі під час матчу, а камери, які були розташовані по лінії штрафного майданчика, фіксували ці моменти та реакцію арбітрів на них. Розбір і оцінка цих дій відбувалися на наступних заняттях.

У третій день акцент було зроблено на аналізі відеоматеріалів щодо командної роботи рефері. Практичні вправи, під час яких спеціально підготовлені виконавці демонстрували ігрові ситуації, були направлені на аналіз правильності прийняття рішень із точки зору останніх вимог УЄФА до арбітражу матчів.

Тест на знання правил гри англійською мовою складався з 15-ти питань, відповіді на які потрібно було дати протягом 15-ти хвилин. Одне питання — одна правильна відповідь, тому знання англійської мови та футбольної термінології було надважливим. Під час додаткових лекцій проводився детальний аналіз гри рукою, підготовка бригади арбітрів до матчу, у тому числі й психологічна.

Додамо, що вже в жовтні українські арбітри візьмуть участь у консолідаційному курсі CORE, який є другим і завершальним етапом підготовчої програми.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
21.03.2023 15:02

Українські арбітри працюватимуть на матчах елітного раунду відбору Євро-2023 (U-19)

Двоє українських арбітрів працюватимуть у складі інтернаціональних бри...

17.11.2022 14:52

Заміна арбітра матчу 13-го туру першої ліги «Прикарпаття» — «Карпати»

Комітет арбітрів УАФ повідомляє про заміну арбітра матчу 13-го туру пе...

20.09.2022 16:20

Лучано Лучі та Нікола Ріццолі сьогодні провели щомісячний семінар арбітрів УПЛ

Сьогодні відбувся щомісячний семінар арбітрів УПЛ, присвячений підсумк...

08.12.2021 10:30

Українські арбітри працюватимуть на матчі шостого туру групового раунду Ліги конференцій УЄФА

На поєдинку шостого туру групового раунду Ліги конференцій-2021/2022 у...

Підписатися на новини