Збірна ветеранів України подарувала свято українській громаді Іспанії

19 травня частина столиці Іспанії, Мадрида, була забарвлена в синьо-жовті кольори. На стадіоні Polideportivo La Elipa зібралися кілька тисяч наших співвітчизників, які тимчасово або вже на постійній основі мешкають в Іспанії.

Привід для зустрічі був знаковий — збірна України серед ветеранів проводила футбольний матч з українською громадою Мадрида.

Українці Мадрида зачекалися уславлених футболістів рідної країни минулих років. Раніше збірна ветеранів, здійснюючи світове турне на підтримку військових у зоні ООС, багато разів гостювала в Іспанії, проводила ігри зі збірною ветеранів, ветеранами клубів «Севілья», «Бетіс», «Валенсія», «Вільярреал»… І ось нарешті довгоочікуваний візит до столиці піренейської країни, де, за приблизними оцінками, нині мешкає близько 40 тис. наших співвітчизників. Організаторами турне збірної виступили Асоціація ветеранів футболу України та ТОВ «Агробізнес» за підтримки Федерації футболу України, компанії «Епіцентр К» та Посольства України в Королівстві Іспанія.

Фото прес-служби АВФУ

Українська громада ретельно підготувалася до свята футболу. Вхід на трибуни був вільний, єдине побажання — вдягнути вишиванку. Дивно та приємно було дивитися, як із різних куточків Мадрида люди струмочками стікалися на стадіон, усі ошатні, із синьо-жовтими прапорами та шаликами. До речі, у перерві матчу відбувся конкурс серед глядачів на найкращу жіночу та чоловічу вишиванку. Призи — футбольні м’ячі з автографами футболістів — переможцям вручили Олег Собуцький та Руслан Ротань. Ще одним сюрпризом, який підготувала громада, був півгодинний виступ українських співочих та танцювальних колективів. Тішить, як ретельно тут зберігають українські традиції та тримають культурний зв’язок із рідною країною.

Фото прес-служби АВФУ

«Велика подяка збірній ветеранів за візит до Іспанії, проведення зустрічі та футбольного матчу з нашою громадою, — наголосив Надзвичайний і Повноважний Посол України в Іспанії Анатолій Щерба. — Такі заходи якнайкраще сприяють єднанню українців, поглибленню зв’язків із рідною країною. Викликає повагу мета всеукраїнського та всесвітнього турне збірної — підтримка військових у зоні ООС. Це дуже важлива та відповідальна місія».

Під оплески глядачів на поле вийшов цвіт вітчизняного футболу минулих років: воротар — Віталій Рева, польові гравці — Мирон Маркевич, Олег Собуцький, Володимир Єзерський, Владислав Ващук, Сергій Нагорняк, Богдан Шершун, Едуард Цихмейструк, Сергій Назаренко, Олег Шелаєв, Євген Левченко, Микола Іщенко, Олексій Бєлік, Юрій Максимов, В’ячеслав Шевчук та Руслан Ротань. Що стосується збірної громади, то до її складу ввійшли представники одразу трьох українських футбольних команд, які в останні роки виступають в аматорській першості Мадрида.

Фото прес-служби АВФУ

Початок гри був за збірною ветеранів. Виборовши день тому головний трофей на Турнірі солідарності, де у фіналі був переможений «Атлетико» (Мадрид) — 3:1, команда під керівництвом Анатолія Дем’яненка притисла номінальних господарів до воріт, розписатися в яких пощастило В’ячеславу Шевчуку. Проте після ще кількох змарнованих моментів гра поступово вирівнялася. Глядачі ж палко підтримували обидві команди. Особлива увага була прикута до Мирона Маркевича, кожна його дія супроводжувалася оплесками. У другому таймі гравцю громади на ім’я Ростислав вдався неймовірний за видовищністю удар із 25-ти метрів, парирувати який був безсилий навіть Віталій Рева. В основний час була зафіксована нічия — 1:1, тож було вирішено визначити переможця в серії пенальті. Тут удача посміхнулася збірній ветеранів — 3:2, у її складі бездоганно пробили з 11-ти метрів Олег Собуцький, Владислав Ващук та Сергій Назаренко.

Фото прес-служби АВФУ

Після фінального свистка настала черга «третього тайму». Гравців взяли в полон уболівальники, було зроблено безліч селфі та сказано багато теплих слів. Кульмінацією стало спільне фото гравців та вболівальників на трибуні стадіону та гучне «Слава Україні!» До речі, Олег Собуцький, окрім футбольної атрибутики, передав лідеру української громади Мадрида Василю Васьківу прапор із підписами військових, які захищають країну в зоні ООС. Він буде розміщений в музеї громади, який незабаром планують відкрити.

Фото прес-служби АВФУ

«Такі футбольні матчі, такі неймовірні зустрічі з українцями в усьому світі викликають багато емоцій та показують, що ми на правильному шляху, — розповів про відвідини Іспанії збірною віце-президент ФФУ, президент АВФУ Олег Собуцький. — Лише об’єднавшись, ми зможемо подолати виклики сьогодення, зробити нашу країну вільною та заможною. Дуже багато українців нині мешкають за кордоном, але вони продовжують залишатися українцями, вони так само, як і ми, переживають за долю країни, допомагають нашим військовим. Футбол об’єднав усіх нас, дав нагоду зібратися тисячам українців далеко від батьківщини та чудово провести час. Так само раніше було в Канаді та США, Бразилії та Аргентині, Франції, Грузії, Угорщині та багатьох інших країнах, де ми проводили ігри. Від себе хочу окремо подякувати гравцям та тренерам збірної ветеранів, вони всі живуть нашою високою ідеєю й готові виступати в зоні ООС, за кордоном і в інших містах, де на них чекають. Дякую засновникам компанії «Епіцентр» Галині та Олександру Герегам, а також Костянтину Бережному, які допомогли організувати наше перебування в Іспанії на найвищому рівні. Що стосується наших найближчих планів, то ми готуємося підтримати національну збірну на шляху відбору до Євро-2020. Будемо на матчах із Сербією та Люксембургом на «Арені Львів», а між ними, 8-го та 9 червня, проведемо товариські ігри в Підмонастирі та Рудках Львівської області».

НОВИНИ ПО ТЕМІ
16.04.2020 13:00

В'ячеслав Шевчук: «Запам'яталися всі матчі збірної України у Львові»

Екс-гравець національної збірної України В'ячеслав Шевчук, який провів...

25.03.2020 17:01

АВФУ тримає зв’язок та надає допомогу ветеранам футболу

Ініціатива Української асоціації футболу щодо допомоги в боротьбі...

23.02.2020 20:15

Виповнилося чотири роки із дня створення збірної України серед ветеранів

23 лютого 2016 року у приміщенні Будинку футболу в урочистій атмосфері...

18.02.2020 11:03

До п’ятої річниці боїв під Дебальцевим у Снятині відбувся турнір за участі збірної ветеранів України

15 лютого в місті Снятин, що в Івано-Франківській області, відбувся фу...

Підписатися на новини