Президент ФФУ Андрій Павелко й легенди українського футболу Ігор Бєланов та Олександр Шовковський провели «Відкритий урок футболу» в Запоріжжі

Після вирішальної битви на «Славутич-Арені» між «Шахтарем» та «Інгульцем» у Кубку України Запоріжжя продовжує активно жити футболом. «Футбол — для всіх!» — під таким гаслом 16 травня в запорізькій гімназії № 71 пройшов фестиваль у рамках соціального проекту ФФУ «Відкриті уроки футболу», який реалізується за підтримки Європейського Союзу. 

Ця ініціатива реалізується з метою залучення до занять спортом дітей, зокрема дітей-переселенців, популяризації футболу та здорового способу життя серед учнівської молоді. У рамках фестивалю на шкільному стадіоні зі штучним покриттям зібралося близько 200 дітей із кількох шкіл Запоріжжя та області. Між іншим, подібних сучасних майданчиків зі штучним покриттям у 2018 році у різних регіонах України було побудовано більше 500.

Фото Павла Кубанова

На урочистому заході побували президент Федерації футболу України Андрій Павелко, перший віце-президент ФФУ Вадим Костюченко, голова Запорізької обласної федерації футболу Віктор Межейко та почесні гості, зірки українського футболу — володар «Золотого м'яча» Ігор Бєланов та легендарний воротар київського «Динамо», помічник Андрія Шевченка в національній збірній Олександр Шовковський.  

Фото Павла Кубанова

Андрій Павелко звернувся до учасників фестивалю з вітальним словом, наголосивши на важливості проведення подібних заходів і привітавши всіх зі святом з нагоди Дня вишиванки: «Символічно, що цей день ми проводимо разом із вами в самому серці козацького краю — Запоріжжі. Хочу побажати, щоб цей чудовий святковий день запам’ятався вам надовго. Футбол — найцікавіший та найяскравіший вид спорту! Займайтеся футболом, мрійте про професійну кар'єру, ставте перед собою цілі й досягайте їх. Ви заслуговуєте на найкращі умови для занять спортом, і я щиро бажаю вам чудових результатів, перемог у майбутньому! Будьте сильними, здоровими — і будьте чемпіонами!»

Фото Павла Кубанова

«Дуже приємно бачити вас такими радісними й щасливими. Саме такі емоції мають приносити уроки футболу — найпопулярнішої гри у світі. Ви всі вже переможці, тому що ви займаєтеся спортом і разом ви — команда, частина великої футбольної родини. Щиро бажаю вам досягнути найвищих цілей», — спілкуючись з учасникамим фестивалю сказав Вадим Костюченко. Він зазначив, що розвиток масового футболу є одним із пріоритетів національної асоціації в рамках «Стратегії-2030». Фестивалі «Відкриті уроки футболу» — це основа для розвитку масового футболу в Україні.

Фото Павла Кубанова

Володар «Золотого м’яча» Ігор Бєланов, звертаючись до дітей, побажав їм мріяти й не боятися ставити перед собою високі цілі: «Найголовніше — що ми сьогодні тут, щоб подарувати дітям маленькі емоції. Я тільки трішки шкодую, що не взяв із собою до Запоріжжя «Золотий м'яч», аби показати його дітям. Ми в дитинстві мріяли про такі нагороди, тому є бажання, щоб майбутні покоління наших спортсменів, футболістів і взагалі українців мріяли та ставили собі за мету підкорювати життєві й спортивні вершини. Бажаю нашій молоді і юним футболістам любити не себе у футболі, а футбол у собі. Мрійте — і мрії здійсняться. Адже Бєланов, Шевченко і Блохін — вони не спустилися з небес. Ми такі, як і всі інші. Ми мріяли, грали у футбол у дворах і хотіли чогось досягти. Нехай майбутні покоління ставлять собі таку саму високу планку, а ми будемо їм у цьому допомагати, скільки стане сили».  

Фото Павла Кубанова

Олександр Шовковський привітав учасників фестивалю із Днем вишиванки та відзначив, що зустрічі легендарних футболістів з юними спортсменами мають бути традиційними: «Сьогоді в Україні велике свято — День вишиванки. Тому я вітаю всіх українців. Хочу сказати, що я так само, як і ці діти, родом із дитинства. Коли я був юним футболістом, до нас також приїжджали гравці, на яких ми рівнялися. Тому цю традицію ми маємо продовжувати, ми не можемо бути щасливі самі, якщо не ділимося цим щастям з іншими дітьми. Тому нехай сьогоднішній день їм також запам'ятається, нехай вони отримають позитивні емоції, щоб відчувати себе щасливими й мати можливість інтегруватися в доросле життя. Футбол — одна зі складових великого шляху, який може очікувати на наших дітей. Бажаю їм рости щасливими, патріотами нашої України й бути гідними краю, який вони представляють».

Фото Павла Кубанова

Власне спортивне дійство розпочалося з веселої розминки. Після цього діти розташувалися групами на локаціях для участі в різноманітних футбольних іграх, вправах і конкурсах. Цікаво, що безпосередню участь у вправах разом із дітьми брали Андрій Павелко, Ігор Бєланов та Олександр Шовковський. Вони знайомили дітей із найпростішими елементами футболу, грали з ними у «квадрати». Усі учасники отримали велике задоволення та позитив від свята й переконалися, що футбол — не просто гра, а спосіб життя, який об’єднує й надихає.

Федерація футболу України подарувала всім дітям м'ячи та сувеніри. Волонтери проекту отримали футбольний інвентар та спеціальні рюкзаки, які укомплектовані м'ячем, насосом, фішками, конусами та спеціальним посібником для проведення футбольних тренувань. 

Фото Павла Кубанова

Також діти мали змогу поспілкуватися з легендами українського футболу, сфотографуватися з ними, узяти автографи, познайомитися один з одним та отримати велику кількість позитивних емоцій.

Нагадаємо, що проект «Відкриті уроки футболу» (Open Fun Football Schools) здійснюється в рамках співпраці між громадянським суспільством і громадським сектором задля миру, соціальної інтеграції та захисту дітей в Україні, що фінансується Європейським Союзом. Основними виконавцями в реалізації проекту виступають Асоціація крос-культурних проектів (Данія), Федерація футболу України, Всеукраїнська фундація «Захист прав дітей», StreetFootballWorld (Німеччина) у партнерстві з Міністерством освіти і науки України, Національною поліцією України та Федеральним міністерством закордонних справ Німеччини.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
31.10.2023 09:00

Вадим Костюченко: «Відкриті уроки футболу» виконують важливу місію підтримки дітей, які постраждали від війни»

Завершується цьогорічний сезон спільного соціального проєкту Українськ...

30.10.2023 09:00

«Відкриті уроки футболу» завітали в Одесу на стадіон «Чорноморець»

26 жовтня на центральній футбольній арені міста Одеса, стадіоні &laquo...

27.10.2023 11:00

«Відкриті уроки футболу» завітали до ФК «ЮКСА» на Київщині

Соціальний проєкт Української асоціації футболу за підтримки УЄФА &laq...

12.10.2023 09:00

«Відкриті уроки футболу» завітали на Полтавщину

Українська асоціація футболу та Асоціація футболу Полтавщини за підтри...

Підписатися на новини