Паулу Фонсека: «Статус фаворита потрібно підтвердити на полі»

Головний тренер «Шахтаря» Паулу Фонсека поділився очікуваннями від фіналу Кубку України та розповів про готовність команди до вирішального відрізку сезону.

— До фінального матчу ваша команда підходить у статусі фаворита протистояння. Як ви це розцінюєте?

— Це абсолютно нормально, що всі називають «Шахтар» фаворитом — ми є лідерами Прем’єр-ліги й будемо зустрічатися з командою з першої ліги. Але потрібно розуміти — це фінал, і ми повинні максимально поважати суперника. Вони дійшли до цього матчу, а значить, це достатньо кваліфікована та сильна команда. Упевнений, наші гравці усвідомлюють усю важливість цього поєдинку. Статус фаворита, про який усі говорять, ми повинні підтвердити на полі. Фаворит — для мене просто слово, а ось якщо ми дійсно кращі, то маємо повністю проявити себе, поважати суперника й підійти до цього матчу як до справжнього фіналу. Це вирішальна гра, і ми повинні бути на найвищому рівні, з якою б командою не зустрічалися.

— Можете пригадати свою реакцію, коли дізналися, що у фінал вийшов саме «Інгулець»?

— Не приховую, що для мене це був сюрприз. Адже у півфіналі вони грали із «Зорею», тому я, як і багато хто, очікував, що саме луганчани будуть у вирішальному матчі. Але «Інгулець» переміг і, повторюся, якщо вони виграли півфінал, то добре попрацювали. Кубок є Кубок. Наш випадок — не єдиний: у різних країнах були ситуації, коли команда з другого дивізіону проходить у фінал і навіть виграє трофей. До слова, останнього разу я зі своєю командою вилітав із розіграшу Кубка вже давно — чотири роки я не програю жодного кубкового матчу. Але прекрасно пам’ятаю, що коли я був у «Пасуш де Феррейрі», нас вибила команда з другої ліги. Це був останній раз, коли я програв у Кубку.

— Кадрові проблеми перед фінальним матчем якимось чином турбують вас?

— Ні, мене змушує переживати швидше те, що у гравців нашої команди може бути якась розслабленість. Вони можуть подумати так: раз суперник з першої ліги, то можна не напружуватися. Водночас я абсолютно впевнений, що наші футболісти чудово розуміють, що це фінал, і вони мають із повагою ставитися до суперника, аби здобути перемогу в цьому поєдинку. Потрібно розуміти, що немає команд, які виграють матчі заздалегідь. І гра «Інгульця» із «Зорею» — прекрасний приклад цього.

— Як позначається на команді відсутність Марлоса й чи вдалося вам перебудувати гру, щоб компенсувати цей чинник?

— На жаль, наприкінці сезону ми залишилися без кількох гравців, у тому числі й без Марлоса. Проте, навіть коли він грав, то був обмежений у своїх діях через травму, тому наразі «Шахтар» зміг впоратися з його відсутністю. Ми розуміємо, що команда залежить не від одного чи двох гравців, а від своєї колективної ідеї. І якщо ті хлопці, які виходять на поле, розуміють, що найголовніше — це колективна гра, то результат також буде позитивним. Незважаючи на відсутність кількох важливих гравців протягом частини сезону, хлопці, які виходили на поле, розуміли гру «Шахтаря» та добре справлялися зі своєю задачею. І я сподіваюся, що так буде завжди, якщо раптом один з основних футболістів не зможе вийти на поле.

— Що ви знаєте про суперників по фіналу?

— Бачив їхній матч із «Зорею» і можу сказати, що це команда з хорошою грою в обороні, вони агресивні й сильні фізично, якісно виходять у контратаку, коли є найменша можливість для цього. Зрозуміло, що в нас буде певний сценарій гри, де «Шахтар» обов’язково буде атакувати більше, але при цьому ми повинні бути дуже уважні до контратак «Інгульця».

— Як ви оцінюєте фінальний відрізок сезону в цілому, адже команда зараз близька до того, щоб виграти чемпіонат і Кубок?

— Нам важливо розуміти, що ми можемо бути близькі до перемоги, але ще не виграли. Думаю, команда усвідомлює, що це вирішальний момент сезону, коли в жодному разі не можна помилятися. І це найголовніше — щоб команда продовжувала бути сконцентрованою, сфокусованою і, перш за все, вмотивованою. Потрібно розуміти, що саме зараз розігрується весь сезон. Ми дуже багато працювали, щоб досягти успіху, і ми близькі до нього, але потрібно продовжувати перемагати.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
16.05.2019 02:27

Сергій Лавриненко: «Хоч ми й поступилися, мені немає за що дорікнути підопічним»

Головний тренер петрівського «Інгульця» Сергій Лавриненко...

07.04.2019 18:54

Кубок України. «Інгулець» переміг «Карпати» в серії пенальті та переписав власну історію

Петровський «Інгулець» у драматичному поєдинку переграв ль...

07.02.2018 12:05

Перша ліга: тренерські призначення та найгарячіші трансфери зимового антракту

Якщо елітні українські команди невдовзі вже розпочнуть батал...

Підписатися на новини