Андрій Шевченко: «У нас є чітка стратегія на матч із Португалією»

Сьогодні в Києві у прес-центрі НСК «Олімпійський» відбулася прес-конференція головного тренера збірної України Андрія Шевченка. 

18 березня збірна України розпочала навчально-тренувальний збір у рамках підготовки до матчів кваліфікації Євро-2020 із Португалією та Люксембургом. У перший день цього збору в Києві наставник синьо-жовтих Андрій Шевченко провів прес-конференцію, на якій відповів на запитання журналістів.

— Наразі багато говорять про можливу натуралізацію Жуніора Мораеса. Чи зможе він підсилити нашу збірну вже в поєдинку з Португалією?

— Це для мене новина. Наразі я ще не володію інформацією. Якщо він дійсно отримав український паспорт, то обов'язково зв'яжемося з ним і дізнаємося. Якщо він справді матиме українське громадянство, я буду розглядати його як кандидата.

— Перший матч ви проведете проти збірної Португалії — чинного чемпіона Європи. Якою буде стратегія на гру?

— Проти найкращих гравців світу, проти Кріштіану Роналду стратегію розробити дуже важко. Він перебуває в чудовій формі, а ми повинні працювати над командною грою. Я не бачу шансів грати з ним індивідуально. Ми маємо побудувати нашу гру за рахунок колективізму. Нам потрібно відсунути Кріштіану якнайдалі від воріт. Хет-трик, який він зробив в останньому матчі Ліги чемпіонів, ще раз говорить про те, що вік для нього — не перешкода. Ті самі чудові якості, відмінна гра у штрафному майданчику... Ми подивилися чимало поєдинків збірної Португалії й чудово уявляємо її можливості.

Фото Павла Кубанова

— У збірній немає Ярослава Ракіцького. Можете прокоментувати це рішення?

— Я не спілкувався з Ярославом ні тоді, коли він приймав рішення змінити клуб, ні після того. Я як головний тренер дію в інтересах збірної й викликаю тих гравців, які перебувають у кращій формі. Для мене це питання вичерпане. 

— В якому стані перебувають футболісти, які прибули до збірної, і яка програма підготовки до найближчого матчу?

— Ми викликали велику кількість виконавців, навіть трохи більше, ніж поїде до Португалії та Люксембургу. Це пов'язано з тим, що динамівці провели багато поєдинків. Тому ми маємо оцінити готовність наших гравців і подивится на їхній фізичний стан. Наразі в нас буде чотири дні повноцінної підготовки. Нині всі в нормі, лише Коваленко відчуває невеликий дискомфорт. Він пройшов тестування, подивимося. 

— Чи всі лінії доукомплектовані, чи немає якихось побоювань?

— Поки що все нормально, в усіх лініях є повноцінна конкуренція. А вже за результатами тренувань ми будемо ухвалювати рішення, розмовляти з гравцями. 

— Часто до збірної виконавці приїжджають у різному психологічному стані, пов'язаному з виступами у клубах. Які ваші секрети вирішення цього питання, зокрема, із гравцями «Динамо» після матчів із «Челсі»?

— Це моє головне завдання при зустрічі з футболістами. Вони мають перебудуватися й залишити будь-які клубні питання. Вони приїхали в зовсім іншу атмосферу, з іншими завданнями. Мені допомагає свідомість гравців та їхня мотивація.

Нині на нас чекає важкий поєдинок із Португалією, і кожен із футболістів розуміє, що є шанс реабілітуватися за будь-які клубні невдачі. Це для них додатковий стимул. 

— Будуть два поєдинки з різними суперниками. Як не розслабитися перед Люксембургом? 

— Психологічно? Три очки дають за перемогу в будь-якій грі. Щоб досягти нашої мети й потрапити на першість Європи, у кожному матчі треба набирати максимум очок. І кожен із гравців це розуміє... 

Фото Павла Кубанова

 — Не секрет, що і в «Динамо», і в «Шахтаря» є проблеми в обороні. Як ви думаєте вирішувати цю проблему й чи не збираєтеся задіяти Зінченка зліва в захисті, де він чудово грає в «Манчестер Сіті»?

— Так, він відмінно діє останні два місяці. І для нас це великий плюс. Раніше він грав у нас у середній лінії, але, може, розглянемо питання і з його грою в обороні. Перш за все треба подивитися, хто в якому стані, а там будемо вирішувати. У нас є чітка стратегія на цю гру. Важливо, щоб футболісти підійшли вмотивованими й у гарному фізичному стані. Португалія — класна команда, вона грає вдома, добре тримає м'яч, тому в нас буде багато роботи.

— З огляду на травму Ярмоленка Марлос зіграє на правому фланзі чи всередині?

— Марлос, як і Зінченко, може діяти на кількох позиціях. Визначимося ближче до матчу.

— Кого б ви могли виділити серед гравців збірної Люксембургу — не найгрізнішого нашого суперника?

— Когось із гравців виділити важко, але я маю список їхніх виконавців. Я думаю, що ця команда добре обороняється, грає з великим бажанням удома. У них є кілька високих футболістів, які відмінно діють при стандартних положеннях. Тому ми маємо підійти до цієї гри максимально серйозно.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
28.03.2024 15:07

Андрій Шевченко: «Ми вірили в нашу перемогу»

Президент Української асоціації футболу Андрій Шевченко прокоментував...

16.03.2024 09:00

Андрій Шевченко поспілкувався зі збірною України U-17, що вийшла на Євро-2024

15 березня президент УАФ Андрій Шевченко поспілкувався з гравцями та т...

05.03.2024 13:21

Президент УАФ Андрій Шевченко відвідав тренування збірної України, складеної з гравців з ампутацією кінцівок

Президент Української асоціації футболу Андрій Шевченко відвідав занят...

Підписатися на новини