Хто чекає на підопічних Петракова: представляємо суперників збірної України на ЧС-2019 (U-20)

У польському місті Гдиня 24 лютого відбулося жеребкування чемпіонату світу 2019 року у віковій категорії U-20, який проходитиме в Польщі наприкінці травня та на початку червня. Збірна України потрапила до однієї групи з представниками інших конфедерацій, з якими ми вас і познайомимо.

США

Перший наш суперник у Польщі — постійний учасник чемпіонатів світу (U-20). Із 22-х турнірів починаючи з 1977 року (того самого, коли золоті медалі здобула збірна СРСР, наполовину складена з українців, а Володимир Безсонов отримав «Золотий м’яч») команда США зіграла на 15-ти. Цей — 16-й. Таку саму статистику мають команди Аргентини та Мексики — це кращий показник серед учасників ЧС-2019. Частіше у фінальних турнірах грала лише Бразилія (18), але цього разу вона не пройшла відбір. До речі, у її складі виступали Маркіньос Сіпріано з «Шахтаря» та потенційний новачок гірників Тете.

Та, незважаючи на стабільну участь у чемпіонатах світу (U-20), американці лише одного разу (1989 рік) пройшли далі чвертьфіналу. На останніх двох турнірах було саме так. Причому у 2017 році до складу команди потрапили воротар Бреді Скотт, півзахисник Тайлер Адамс і форвард Джош Сарджент (забив чотири голи та отримав «Срібну бутсу»), які за віком проходять і до нинішньої команди. Але Адамс та Сарджент — уже гравці національної збірної США. Перший (він наразі представляє «РБ Лейпциг») має в активі дев'ять матчів та один гол за головну команду, другий («Вердер») — шість та два відповідно.

Приїдуть вони до Польщі чи ні, невідомо. Але й без них у тренера Таба Рамоса дуже сильна команда — чемпіон КОНКАКАФ 2018 року. Спочатку зірково-смугасті виграли п'ять матчів із п'яти на першому груповому етапі із загальним рахунком 39:2. Потім на другому груповому етапі додали ще дві перемоги — над Коста-Рикою (4:0) та Гондурасом (1:0), після чого у фінальному двобої поклали на лопатки Мексику — 2:0. У підсумку — 100% перемог у восьми матчах, загальний рахунок — 46:2.

Кращим гравцем турніру було визнано Алекса Мендеса (забив вісім голів — другий результат), кращим воротарем — того самого Бреді Скотта, який їздив на ЧС-2017. А до символічної збірної турніру ввійшли вісім американців та три мексиканці. Зі складу нашого суперника — воротар Бреді Скотт, захисники Серджіно Дест, Кріс Глостер, Марк Маккензі, півзахисники Алекс Мендес (той самий кращий гравець) та Брендон Серванія, форварди Айо Акінола та Уліссес Лянес. Двоє останніх забили по сім м'ячів.

Більшість гравців із чемпіонського складу представляють клуби США, але є й «європейці». Воротар Скотт грає за «Кельн», захисник Глостер — за «Ганновер», півзахисник Мендес — за «Фрайбург», ще один півзахисник Хуан Пабло Торрес — за «Локерен».

Міг би стати окрасою цієї команди ще один представник європейського футболу, син знаменитого Джорджа Веа — Тімоті, який на правах оренди від «ПСЖ» грає за «Селтик», але 19-річний форвард, як і Адамс та Сарджент, провів вісім матчів (один гол) за національну збірну США. Transfermarkt оцінює Веа навіть вище, ніж Сарджента (особистий рахунок — 5:3 в млн євро). На чемпіонаті КОНКАКАФ 2018 року він не виступав.

Матч — 24 травня (Бельсько-Бяла).

Катар

Збірна Катару U-20, як і команда України, зіграє на чемпіонаті світу цієї вікової категорії вчетверте. Причому в дуже далекому 1981 році ця збірна, маючи звання віце-чемпіона Азії, дійшла до фіналу, де програла ФРН. Після цього катарці не виходили із групи (1995, 2015). А цього разу ми маємо справу з півфіналістом чемпіонату Азії 2018 року (нагадаємо, що підопічні Олександра Петракова у 2018-му на чемпіонаті Європи також дійшли до півфіналу).

Одразу два футболісти збірної Катару ввійшли до трійки кращих бомбардирів чемпіонату Азії — Абдулрашид Умару (сім голів, кращий результат) та Хашим Алі (п'ять, розділив друге-третє місця із корейським снайпером).

І до цієї команди варто поставитися з повагою, оскільки в рамках підготовки до домашнього чемпіонату світу 2022 року керівництво катарської футбольної асоціації, не маючи дефіциту коштів (ми пам’ятаємо, як Неймар переходив із «Барселони» до «ПСЖ»), створило найбільшу та найбагатшу спортивну академію Aspire.

Академія, у свою чергу, підписала контракти з кількома європейськими клубами про отримання кращими юними вихованцями ігрової практики на якісно іншому рівні. Це «Культураль Леонеса» (Іспанія), ЛАСК (Австрія) та «Ейпен» (Бельгія).

У складі команди, яка виступала на чемпіонаті Азії (U-19) у 2018 році під керівництвом португальця Бруну Пінейру, четверо виконавців представляли саме «Ейпен» (у тому числі — кращий бомбардир Умару), п’ятеро — «Культураль Леонеса» (у тому числі — другий бомбардир Алі). Яка пропорція гравців місцевих та європейських клубів буде в команді на ЧС-2019, поки що невідомо. Але на них розраховують у Катарі, адже на момент чемпіонату світу 2022 року нашим суперникам буде по 22—23 роки.

Матч — 27 травня (Тихи).

Нігерія

За кількістю виступів на чемпіонатах світу (U-20) нігерійці — кращі в Африці та входять до топ-10 на планеті. Це їхній 12-й турнір. Тричі команда брала медалі (1985 — бронзові, 1989, 2005 — срібні), але останнім часом великих успіхів у неї не було. На Африканському кубку націй, який нещодавно завершився в Нігері, Нігерія посіла четверте місце (у малому фіналі в серії пенальті програла команді Південної Африки), маючи у складі лише чотирьох футболістів з Європи (точніше — Скандинавії). Це захисник Ігох Огбу («Русенборг»), півзахисник Арему Афіз («Старт»), форварди Назіфі Яхайя («Сондерійське») та Паскаль Дуругбор («Векше Юнайтед»). Топ-зірок серед них немає.

Утім, у нігерійців є зірки з інших клубів Європи, яких не було на АКН-2019 (U-20). Наприклад, форвард Самуель Чуквуезе («Вільярреал») та півзахисник Кінгслі Мікаель («Перуджа»). Перший уже дебютував у національній збірній, другий представляє молодіжну.

Цю команду важко назвати надпотужною. Однак ми всі добре знаємо, що для нігерійських футболістів чемпіонат світу (U-20) — найкраща нагода показати себе та переїхати до Європи. Тому навіть маловідомі гравці можуть завдати клопоту.

Матч — 30 травня (Бельсько-Бяла).

НОВИНИ ПО ТЕМІ
15.06.2020 11:00

Тріумфу — рік: у 2019-му збірна України U-20 стала чемпіоном світу!

Сьогодні — рівно рік із того дня, коли збірна України вигра...

27.12.2019 16:12

2019: підсумки року для юнацької збірної України U-20

Це була неймовірна крапка в біографії цієї юнацької збірної України, я...

16.12.2019 22:59

«Вечір чемпіонів». 1 000 000 доларів преміальних для збірної України U-20 за перемогу на чемпіонаті світу!

Історичне досягнення всього українського футболу, кубок чемпіонів світ...

31.07.2019 15:04

Двоє українських чемпіонів світу ввійшли до списку можливих проривів сезону-2019/2020 за версією УЄФА

Офіційний сайт УЄФА запропонував своїм авторам зі всієї Європи скласти...

Підписатися на новини