Мирон Маркевич: «Завдання на рік — максимальні: національній та юнацьким збірним — потрапити на Євро, а команді U-20 — гідно виступити на чемпіонаті світу»

Підсумки року для збірних України з проекцією на найближче майбутнє підбив голова Комітету національних збірних команд ФФУ Мирон Маркевич.

— Мироне Богдановичу, 2018 рік можна занести вітчизняним національним командам до активу?

— Безперечно. Дві наші юнацькі збірні, під керівництвом Володимира Єзерського й Сергія Попова, пробилися до елітного раунду Євро. Олександр Петраков зі своєю збірною зіграє на чемпіонаті світу (U-20). В Олега Кузнецова підібралася непогана команда, і вона повинна була брати участь у фінальній частині чемпіонату Європи, якби не прикра ситуація з дискваліфікацією...

Не досягла результату молодіжна збірна, хоча слід зазначити, що й група в синьо-жовтих була непроста — Англія, Голландія, Шотландія… Але важливо, що кілька футболістів було підготовлено для головної команди країни. Із цим завданням Олександр Головко впорався.

Ну і треба подякувати Андрію Шевченку за якісну роботу, виконану під час матчів Ліги націй. Залишається тільки побажати головній команді країни такої ж гри й позитивного результату у відборі до Євро.

— Хтось каже, що збірна України у відбірному турнірі змагатиметься зі збірною Сербії за друге місце, а є й ті, хто вважає, що синьо-жовті зможуть скласти конкуренцію португальцям у боротьбі за перший рядок у таблиці...

— Поза всяким сумнівом, потрібно ставити завдання виграти групу. Зараз футбол настільки непередбачуваний, що фаворит не завжди й фаворит. Звичайно, за іменами збірна Португалії виглядає солідно, але й багато наших хлопців уже набралися досвіду, тому віра в краще мене не залишає.

— На Виконкомі ФФУ було ухвалено низку рішень. Зокрема, Олега Блохіна призначили співголовою Ради стратегічного розвитку професіонального футболу ФФУ. В яких площинах у вас буде взаємодія?

— В Олега Володимировича великий футбольний досвід. Блохін пройшов таку футбольну школу, дай Боже кожному. Я вважаю, що це серйозне придбання для ФФУ. У нинішній ситуації важливо, щоб наш футбол ішов уперед, а така людина, як Блохін, має допомогти у цьому плані.

— Ви підтримали кандидатуру Руслана Ротаня на посаду головного тренера молодіжної збірної…

— Я йому сказав, що у вересні, коли стартує відбірний турнір Євро, у нього почнеться інше життя. Хлопець він серйозний. Це я можу стверджувати по нашій спільній роботі в «Дніпрі». Бажаю йому бути таким самим тренером, яким він був капітаном.

— Які завдання для збірних на 2019 рік?

— Тільки максимальні. Національній команді — потрапити до фінальної частини Євро, юнацьким збірним — подолати елітний раунд, а збірній U-20 — гідно виступити на чемпіонаті світу. Але для цього дуже важливо, щоб клуби відпустили всіх футболістів, яких викличе Олександр Петраков.

— Ви допоможете наставнику юнацької збірної, якщо це буде потрібно, вирішити це питання?

— Постараюся. Хоча я вже зараз закликаю клуби піти назустріч, адже вдалий виступ збірних на будь-якому рівні — це перш за все престиж країни.

— Що побажаєте українським уболівальникам у новому році?

— Звичайно, перш за все — здоров'я. Зараз вітчизняний футбол переживає не найкращі часи, але це необхідно пережити. Упевнений, що прорив буде, чекати залишилося недовго, потрібно трошки потерпіти.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
13.07.2021 11:00

Мирон Маркевич: «Результат на Євро, поза всяким сумнівом, можна занести збірній України до активу»

Голова Комітету національних збірних команд УАФ Мирон Маркевич вважає,...

01.02.2021 11:00

Мирон Маркевич: «За цікавою роботою не встиг помітити, що мені вже 70»

Сьогодні, 1 лютого, заслуженому тренеру України, голові Комітету націо...

04.01.2021 14:00

Мирон Маркевич: «Хочеться, аби в Лозанні перемогла справедливість»

Голова Комітету національних збірних команд УАФ Мирон Маркевич підбив...

Підписатися на новини