Олександр Головко: «Я передбачав, що гра буде складною, але не очікував, що настільки...»

Головний тренер молодіжної збірної України Олександр Головко оцінив дії своїх підопічних у переможному поєдинку з Шотландією.

— Я думав, що гра буде складною, але не очікував, що настільки. Проблема в тому, що ми мали грати з перших хвилин, а почали десь із 20-ї. Це стосується не тільки матчу з Шотландією, оскільки ми так само протистояли Андоррі. У нас не так багато часу на збори, але треба попрацювати. Треба зробити так, щоб хлопці добивалися результату, не витрачаючи стільки нервів. Ну і, звісно, не обов’язково було пропускати. Тут навіть у меншій мірі питання до захисників, адже в тій ситуації суперники пройшли через опорну зону. Це скоріше гол шотландців, ніж наша помилка.

Відомо, що Андрій Лунін залишить розташування «молодіжки» і приєднається до національної команди. Це було ваше спільне рішення з Андрієм Шевченком? Як це вплине на ваші виступи?

— Усе показує результат. Лунін грає так, як і належить воротарю, якого придбав «Реал». Сьогодні Лунін діяв упевнено, ця впевненість передавалася обороні. З іншого боку, є рішення головного тренера національної команди. Ми обговорювали питання складу з Андрієм Миколайовичем два тижні тому. Я розраховую на тих хлопців, які можуть як приїхати, так і не приїхати.

Були питання по Луніну й ще одному футболісту, прізвище якого не називатиму. Андрій зіграв, за що я йому дякую. Тепер побажаю перемоги йому та нашій національній команді. Наші інші воротарі готові до наступного матчу. Також є ймовірність, що з «молодіжки» ще хтось вирушить до лав головної команди.

З чим пов’язана заміна Максима Луньова в першому таймі?

— Є таке поняття, як педагогічний нагляд. Я розумів, що у хлопця була травма, що він лише входить у гру. Але на тренуваннях він виглядає впевненіше, ніж деякі інші гравці, як за динамікою, так і за іншими показниками. Зараз у мене є приємна можливість вибирати серед футболістів. Я поставив на Луньова й помилився. Заміна пов’язана саме із цим.

Я приймаю рішення щодо складу, але весь тренерський штаб вирішив, що на цій позиції вийде саме Максим. Він уміє грати й допоможе нам у майбутньому. Він не увійшов у гру, отримав жовту картку, тому й довелося його замінити. Я розумів, що зараз дав гравцю більше ігрового часу, ніж він здатен провести. Це проблема саме відновлення — Максим поки що не в тонусі. Сподіваюся, за три-чотири дні він набере форму, й ми готуватимемося до наступного матчу з Голландією, яка, до речі, також перемогла сьогодні.

Ви виставили молодих центральних захисників. Чи додають вони з кожною грою? Як показали себе на фоні сильного суперника?

— Ми працюємо з людьми й будуємо наші відносини на довірі. Якщо футболісти відповідають вимогам молодіжної збірної України, то вони грають незалежно від віку. Тим більше, Віталій Миколенко виступає за київське «Динамо», Денис Попов разом з ним потрапив на чемпіонат світу U-19. У Фінляндії вони зовсім недавно грали проти Англії, Франції та інших команд. Ці хлопці — майбутнє українського футболу. Тепер треба постаратися пройти далі, але не все від нас залежить.

Якщо я ставлю одних, а не інших футболістів, хлопці не задають питань. Вони поважають мій вибір. Сьогодні ці захисники практично підтвердили, що на даному етапі вони у кращому тонусі. Тим паче, у Павла Лук’янчука проблеми з ігровою практикою, через що він залишився на лаві запасних, Валерій Лучкевич взагалі не потрапив до заявки... Звісно, ми дещо ризикували, але, з іншого боку, коли ще давати шанс хлопцям? Попов грає в Юнацькій лізі УЄФА, а Миколенко виходить на поле у складі «Динамо». Вони відповідають рівню молодіжної збірної.

Олександр Зубков зробив дубль, хоч і грав на незвичній для себе позиції…

— Я сам шокований, це неймовірно. Якщо Саша колись розкаже вам, як ми один з одним спілкувалися, ви здивуєтеся. У нього була така проблема, що він досягнув певного рівня, але зупинився. Однак взаємна довіра дає свої плоди, хоч я і не знаю, чому він забив. Я лише допоміг йому, а сьогодні він багато що довів. Зубков виглядає так, бо йому довірили в «Маріуполі». Проте не думайте, що так буде завжди. Це проблема будь-якого футболіста: через чотири дні зіграти не менш здорово.

Сьогодні був наш день, а Зубков реалізував наші моменти. Не у всіх все виходило, є питання щодо уміння вести боротьбу, щодо пресингу та динаміки. Однак це в нас уже третя команда по ходу відбірного циклу — нова лінія оборони, ще деякі заміни. Звісно, є ключові гравці, на яких ми розраховуємо завжди.

Як проходитиме відновлення команди?

— Я думаю, що перемоги завжди є кращим способом для відновлення. Хлопці поїдять, зустрінуться з докторами, посплять, завтра в нас день відпочинку. Завтра ті гравці, які сьогодні не вийшли на поле, проведуть товариський матч з командою U-19. Вони зіграють два тайми по 30 хвилин. А післязавтра в нас виліт до Голландії.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
29.12.2018 13:02

2018: підсумки року для молодіжної збірної України U-21

Молодіжна збірна України вчергове не вийшла до фінальної частини чемпі...

17.11.2018 12:02

Олександр Головко: «Цю команду зарано називати молодіжною збірною України»

Головний тренер молодіжної збірної України Олександр Головко підбив пі...

13.11.2018 14:25

Олександр Головко: «Дізнаємося, наскільки гравці готові до самореалізації та самомотивації»

Головний тренер молодіжної збірної України Олександр Головко розповів...

12.11.2018 18:35

U-21: Олександр Головко викликав до молодіжної збірної ще двох півзахисників

Сьогодні нова молодіжна збірна України U-21 провела перше тренування,...

Підписатися на новини