Андрій Павелко: «Прем’єр-ліга вирішуватиме, в якому обсязі VAR буде задіяний на матчах чемпіонату України»

У листопаді 2017 року президент ФФУ Андрій Павелко вперше виступив з ініціативою введення в Україні системи VAR (відеоасистент рефері), яка допомагає арбітрам розібратися у складних ситуаціях, що виникають під час футбольних матчів. Уже тоді ФФУ розпочала переговорний процес із ФІФА та ІФАБ (Міжнародна рада футбольних організацій), які контролюють це питання. Наразі Андрій Павелко прокоментував хід підготовки до введення системи VAR в Україні офіційному сайту ФФУ.

— Говорити про доцільність введення системи VAR в Україні зайвий раз не потрібно, — сказав Андрій Васильович. — Ця система вже довела свою ефективність у провідних європейських чемпіонатах та під час чемпіонату світу. Тому ми просто зобов’язані використовувати у вітчизняному футболі сучасні технології — попри додаткові фінансові витрати. Принаймні для того, щоб зменшити вплив помилок арбітрів на результати футбольних матчів. Ми провели відповідні переговори з ФІФА та ІФАБ і отримали від них згоду на введення тестового режиму.

На сьогоднішній день можна говорити про дві системи VAR, що існують у світі. Одна з них має базовий офіс, а всі стадіони мають відповідне обладнання та підключаються до центрального офісу, де й відбувається аналіз суперечливих ситуацій.

Цей варіант, на нашу думку, має низку недоліків. Наприклад, існує велика ймовірність, що за короткий проміжок часу обладнання буде суттєво модифіковане, і його потрібно буде міняти. Також у нашій ситуації складності додає той факт, що в Україні є серйозна ротація стадіонів, на яких проводяться матчі Прем’єр-ліги, тому нам доведеться постійно встановлювати обладнання на нових аренах. Через це такий варіант нас не влаштовує і з фінансової точки зору.

Тому Виконком ФФУ затвердив рішення продовжити переговорний процес із представниками компанії EVS. Йдеться про мобільний варіант системи VAR, змонтований в автомобільному фургоні. Команда арбітрів приїжджає на стадіон, система під’єднується до системи трансляції, і робота з оцінювання суперечливих ситуацій проводиться безпосередньо на стадіоні.

ФФУ бере на себе відповідальність профінансувати тестовий режим впровадження системи VAR в Україні. Тобто ми купимо відповідне обладнання, змонтоване на автомобільній платформі, щоб арбітри та спостерігачі арбітражу змогли відпрацювати свою взаємодію із системою VAR.

Усе це буде відбуватися у співпраці в цьому напрямку із Прем’єр-лігою. Адже після тестового періоду вже Прем’єр-ліга разом із клубами, своїми партнерами, вирішуватиме, скільки ще таких мобільних систем VAR потрібно буде для покращення якості арбітражу.

Подібна система вже використовується в Польщі. Ми запрошували наших польських колег поділитися досвідом. Сподіваюся, що до кінця року ми відпрацюємо всі технічні моменти й уже в другій частині чемпіонату зможемо повноцінно використовувати систему VAR.

Після цього, повторюся, вже Прем’єр-ліга має вирішити, в якому обсязі буде використовуватися система VAR під час матчів чемпіонату. Нагадаю, що саме з наступного сезону всі телевізійні права на матчі чемпіонату будуть належати Прем’єр-лізі, і це має суттєво спростити процедуру введення VAR в Україні.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
07.10.2023 09:00

Вітаємо Андрія Павелка з днем народження!

Бажаємо міцного здоров’я, найважливішого для кожного українця &m...

11.07.2023 17:04

Офіційно. Судове рішення про відсторонення Андрія Павелка від посади президента УАФ скасоване

Суд не продовжив рішення про відсторонення Андрія Павелка від посади п...

28.06.2023 13:00

Адвокати розповіли про перебіг досудового розслідування та суть самої справи проти керівництва УАФ

У столичному Будинку футболу відбулася прес-конференція щодо спра...

Підписатися на новини