Чехія — Україна. Забити синьо-жовтим поки не вдалося: як це було

На рівні національних збірних Україна провела з Чехією два матчі (обидва — товариські) й жодного не виграла.

У Празі 6 вересня 2011 року господарі просто розтрощили команду Олега Блохіна — 4:0. У кожному з двох таймів вони забивали швидкі м'ячі, що неабияк відбилося на психологічному стані українців.

Мабуть, найважливішим був перший м’яч, який «організував» для нас В’ячеслав Шевчук — небезпечним підкатом у власному штрафному майданчику. А вже на 12-й хвилині Україна програвала — 0:2. Подача кутового призвела до безладу в захисті гостей і голу господарів. Підопічні Блохіна намагалися відігратися, великі надії покладалися на розмову в перерві й другий тайм, але Міхал Білек краще провів бесіду з футболістами, і на 47-й хвилині Чехія забила втретє. А на 51-й — поставила крапку.

Україна: Дикань, Гай (РАКІЦЬКИЙ, 46), Тимощук, Кучер, КРИВЦОВ, ЯРМОЛЕНКО (Калініченко, 85), Шевчук (Федецький, 76), КОНОПЛЯНКА (Воронін, 51), Бутко, Девич (Шиндер, 80), Мілевський (СЕЛЕЗНЬОВ, 57).

Виділені прізвища футболістів, які наразі викликані до збірної України.

Відзначимо, що гра у Празі стала дебютною в нашій національній команді для Сергія Кривцова (другого матчу йому довелося чекати ще п’ять років) та Антона Шиндера (зіграв ще раз і на цьому завершив кар’єру у збірній). А Максим Калініченко, навпаки, у Празі востаннє вийшов на поле у формі національної команди, за яку провів 47 поєдинків та забив сім м'ячів.

Майже за рік — 15 серпня 2012-го — суперники зустрілися знову, цього разу у Львові. Але Блохіну не вдалося взяти реванш у Білека — 0:0.

Україна: П’ЯТОВ, Бутко, ХАЧЕРІДІ, РАКІЦЬКИЙ, Селін, Тимощук (Ротань, 46), Гармаш (Безус, 72), Зозуля, КОНОПЛЯНКА (Гусєв, 46), Девич (СТЕПАНЕНКО, 71), СЕЛЕЗНЬОВ (ЯРМОЛЕНКО, 46).

Це був передостанній матч Блохіна біля керма національної команди: восени він погодився очолити київське «Динамо», залишивши збірну України після першого поєдинку відбірного циклу до чемпіонату світу 2014 року. Ми пам’ятаємо, який складний то був цикл — саме через очкові втрати, допущені на старті відбору після уходу Блохіна.

У чехів за роки, що минули з тієї пори, повністю змінився склад. В обох матчах з Україною участь брав лише Теодор Гебре Селассіє, а у Львові дебютував Йозеф Хюшбауер.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
18.09.2022 15:05

Гравці збірної України Волинець та Піхальонок поділилися враженнями від підготовки до матчів Ліги націй

Гравці збірної України Євген Волинець та Олександр Піхальонок розповіл...

04.05.2022 18:14

Гравці збірної України поділилися враженнями від роботи в перші дні тренувального збору в Словенії

Гравці збірної України прокоментували роботу на початку навчально-трен...

16.05.2021 14:05

Попов і Трубін поділилися експрес-враженнями від першого дня роботи збірної України в Харкові

Гравці збірної України Денис Попов та Анатолій Трубін прокоментували п...

09.11.2020 15:02

У складі збірної Польщі напередодні товариського матчу з командою України відбулися зміни

Одразу три гравці збірної Польщі не допоможуть своїй команді в то...

Підписатися на новини