Андрій Шевченко: «Завдання — потрапити до фінальної частини чемпіонату Європи. Ліга націй дає один із шансів для цього»

Головний тренер збірної України Андрій Шевченко та його новий асистент Олександр Шовковський провели прес-конференцію на НСК «Олімпійський».

— Починається новий сезон збірної, — звернувся до присутніх Андрій Шевченко, — ми розпочинаємо його з нового турніру — Ліги націй. Мені дуже приємно представити нового асистента — Олександра Шовковського, який увійшов до тренерського штабу збірної. Ми довгий час грали разом за «Динамо» та національну збірну, і я дуже радий тому, що Олександр приєднався до нас у ролі тренера.     

— Мені дуже приємно бути присутнім сьогодні тут, — сказав Олександр Шовковський. — Я вдячний головному тренеру збірної та усьому тренерському штабу за те, що запропонували мені таку відповідальну місію — увійти до цієї команди та допомагати готувати гравців до відповідальних поєдинків, які очікують на нас на міжнародній арені.

Як сказав Андрій Миколайович, ми розпочинаємо новий турнір, і завдання перед збірною стоять, як завжди, максимально високі. Зі свого боку буду передавати всі знання, які в мене є, той досвід, якого я набув, виступаючи в національній команді. Буду допомагати молодим гравцям та готувати команду до перемог.   

— Якими будуть обов’язки Олександра Шовковського?

А.Ш. — У нас є тренер по роботі з воротарями, тому Олександр буде виконувати інші, різноманітні тренерські функції, пов’язані з веденням тренувального процесу. Це, зокрема, перегляд кандидатів, допомога головному тренеру у виборі гравців. Досвід Шовковського буде корисним.

О.Ш. — Несе відповідальність та приймає остаточні рішення головний тренер, але в процесі підготовки до матчів ми обговорюємо різноманітні моменти, тому будь-яка думка має значення. Тому й моя точка зору може бути корисною в будь-яких компонентах гри, наприклад, під час відпрацювання стандартних положень, взаємодії гравців оборони з воротарем.  

Фото Павла Кубанова

— Чи є важким графік, у якому доведеться працювати збірній на цьому зборі?

А.Ш. — Дійсно, графік непростий, працюватимемо в цейтноті, практично немає часу для роботи з гравцями, завтра команда вже відлітає, на нас чекає непростий шлях, півтори години польоту, потім ще дві автобусом. Матч із чехами заплановано на вечір, після нього ми залишаємося там ночувати, вранці вилітаємо до Львова і там уже будемо готуватися до другого матчу, зі Словаччиною.  

Дуже добре, що сезон щойно розпочався, гравці мають достатньо сил. Сподіваємося, що всі підійдуть до цих двох матчів у гарному стані та зможуть показати гарний футбол.

— На який термін укладений контракт з Олександром Шовковським?

О.Ш.: — Тренерський штаб має контракт на весь відбірний цикл, тому моя угода теж така сама.

— Чи слідкуєте ви за Романом Безусом, який успішно виступає в Бельгії?

А.Ш.: — Безус добре розпочав сезон, ми слідкуємо і за ним, і за багатьма футболістами. Але Роман не нападник, він більше виступає на позиції «під нападником». Ми не використовуємо таку схему. У нас є, можна сказати, крайні нападники, а Безус ніколи не грав ні ліворуч, ні праворуч. Як опорний півзахисник, він теж не дуже продуктивний. Схему гри ми змінювати не плануємо. У майбутньому, якщо в нас буде інша схема, Роман буде одним із кандидатів на позицію «під форвардом».

— Схема розіграшу Ліги націй досить складна. Ви вже окреслили турнірні плани?

А.Ш.: — Дійсно, зараз розібратися у подальшому шляху в разі перемоги в групі не дуже просто. Головне, що стоїть завдання вийти з групи, щоб у подальшому мати можливість потрапити на чемпіонат Європи.

На ці два турніри, Лігу націй та кваліфікацію Євро, поставлено одне завдання — потрапити до фінальної частини чемпіонату Європи. Ми будемо все для цього робити. Ліга націй дає один із шансів. Якщо не вийде, будемо пробиватися через відбірний турнір.

— Питання до Олександра Шовковського. Як проходили перемовини з приводу вашого входження до тренерського штабу?

О.Ш.: — Довгих перемовин не було, але час для роздумів я мав. Коли звільнилася ця посада — пішов Рауль, Андрій Миколайович зателефонував мені та запропонував обійняти цю посаду. Не можу сказати, що він мене вмовляв, але я взяв час на роздуми. Відповідальність члена тренерського штабу та відповідальність гравця — це зовсім різні речі. Але враховуючи, що в нас було чудове взаєморозуміння протягом ігрової кар’єри, що нам було комфортно працювати разом, я прийняв цю пропозицію.

Буду втілювати свої задумки та напрацювання, про які я замислювався ще протягом кар’єри гравця, у якості помічника головного тренера. Усі мої думки пов’язані з тим, щоб бути максимально корисним національній збірній.

Фото Павла Кубанова

— Як побудована стратегія підготовки до спарених матчів та як, на вашу думку, вплине відсутність глядачів на поєдинку зі Словаччиною?

А.Ш.: — Звісно, найперше завдання — максимальний результат у першому матчі, з Чехією. Від нього будемо відштовхуватися, готуючись до гри зі словаками. Глядачів на трибунах у Львові, дійсно, буде не вистачати. Дуже шкода, що так сталося.

У чехів дуже непогана команда. Незважаючи на те, що вони не найкращим чином виступили у відборі до чемпіонату світу, у них сформований колектив, вони можуть варіювати схемами. У цієї команди є непогані виконавці. В цьому нещодавно переконалися гравці київського «Динамо», які зустрічалися зі «Славією». Із цієї команди до збірної Чехії викликано чимало гравців. На нас очікує непростий матч.

— Питання Олександру Шовковському. Чи пам’ятаєте ви свій дебют у складі національної команди? Що ви можете сказати про перспективи Андрія Луніна?

О.Ш. — У 1994 році зіграти за збірну мені допоміг випадок. Основний воротар Дмитро Тяпушкін приїхав на збір із травмою та не зміг вийти на гру з Естонією. Мене було викликано з розташування молодіжної збірної, а потім мені довірили й місце в основному складі.

Що стосується Луніна, то його перебування на контракті в «Реалі» вже свідчить про його неабиякий потенціал, а майбутнє залежить виключно від нього самого. Думаю, на Андрія очікує прекрасна кар’єра. Щодо ж місця у воротах в матчах рішення буде приймати головний тренер.  

— Як ви будете вирішувати проблему з форвардом, враховуючи травму Бєсєдіна?

А.Ш. — Дуже шкода, що Бєсєдін отримав травму. Ми розраховуємо на Яремчука та Селезньова, але Євген нещодавно отримав дискваліфікацію та вже пропустив кілька матчів за клуб. Усе буде залежати від його стану, він не пропустив у нас жодного тренування.

Я вважаю, головне завдання нападника — забивати та працювати на команду. Сподіваюся, що наші гравці атаки проявлять себе у цих двох матчах.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
28.03.2024 15:07

Андрій Шевченко: «Ми вірили в нашу перемогу»

Президент Української асоціації футболу Андрій Шевченко прокоментував...

16.03.2024 09:00

Андрій Шевченко поспілкувався зі збірною України U-17, що вийшла на Євро-2024

15 березня президент УАФ Андрій Шевченко поспілкувався з гравцями та т...

05.03.2024 13:21

Президент УАФ Андрій Шевченко відвідав тренування збірної України, складеної з гравців з ампутацією кінцівок

Президент Української асоціації футболу Андрій Шевченко відвідав занят...

Підписатися на новини