Українські дитячі тренери на форумі зустрілися з експертом УЄФА

Наприкінці серпня в рамках програми турніру «Крим — це Україна-2018» у приміщенні Херсонської облдержадміністрації відбувся навчально-методичний форум з питань розвитку дитячо-юнацького футболу, який було проведено ФФУ та новоствореним Інститутом футболу.

Головним спікером форуму став експерт УЄФА з питань розвитку елітного дитячо-юнацького футболу Роджер Мейхтрі.

Пан Мейхтрі розповів присутнім про швейцарську програму з розвитку талантів юних футболістів, організацію тестів у межах зазначеної програми та визначив чіткі часові критерії, в яких вона працює. Оприлюднений досвід став дуже цікавим та корисним для всіх присутніх. Саме таку практику заплановано взяти за основу при формуванні програми розвитку талантів від Федерації футболу України.

У своїй другій презентації пан Роджер розповів про організацію роботи із селекційного комплектування команд у дитячо-юнацькому футболі на досвіді Швейцарії, Франції та інших провідних європейских футбольних держав. У тому числі доповідач приділив увагу питанням виплати компенсації професіональними клубами на користь дитячо-юнацьких спортивних закладів. У своїй доповіді з цього питання пан Мейхтрі зазначив, що виплата компенсації за підготовку юних футболістів від професіональних клубів на користь ДЮСЗ є звичайною практикою та обов’язком кожного клубу. Безапеляційний обов’язок виплати компенсації виникає під час укладення першого професіонального контракту. А в разі переходу юного футболіста з клубу в клуб у віці юнаків та юніорів клуб, який запрошує футболіста, має виплатити чималу суму клубу, з якого такий футболіст іде. Саме така норма у відповідних регламентних документах унеможливлює так звані «крадіжки» юних футболістів.

 

У третій презентації Роджер Мейхтрі розповів про основні тенденції розвитку футболу та пов’язані з ними новітні підходи в організації навчально-тренувального процесу в дитячо-юнацьких командах. Експерт УЄФА наголосив на необхідності системного підходу до підготовки юних футболістів із початкового етапу. Також пан Мейхтрі зазначив, що один із головних принципів організації тренувального та навчального процесу футболістів полягає в тому, що в ньому дрібниць немає.

Усі присутні тренери, яких було більше 35-ти, дуже схвально оцінили виступ експерта УЄФА з питань розвитку елітного дитячо-юнацького футболу та зазначили, що надана паном Мейхтрі інформація є дуже цікавою та корисною в їхній практичній роботі.

Після основної частини форуму відбулися перемовини з паном Мейхтрі про його участь у наступних навчально-методичних заходах, проведення яких найближчим часом буде ініційовано Інститутом футболу. Провідний експерт УЄФА люб’язно погодився прийняти запрошення. Тематика майбутніх навчальних заходів буде попередньо погоджена та оприлюднена.

Відповідальний секретар Інституту футболу Валерій Золотухін наголосив на тому, що подібні навчальні заходи будуть проводитися на постійній основі в різних регіонах України.

Підписатися на новини