Вадим Костюченко: «Навчально-методичний форум для тренерів-викладачів стане непересічною подією»

Цими днями у Херсоні проходить четвертий традиційний Всеукраїнський турнір «Крим — це Україна». Перший віце-президент ФФУ Вадим Костюченко розповів про особливості цьогорічного змагання.

— Із 20-го по 26 серпня на Херсонщині вже вчетверте проходить турнір «Крим — це Україна». Кожного року ми робимо постійні кроки вперед щодо популяризації цього змагання. Воно має свою власну філософію, яка полягає в тому, що дитячо-юнацький футбол об’єднує всіх. Широка географія команд-учасниць цьогорічного турніру красномовно свідчить про цей факт.

У турнірі грають вісім команд. Західний регіон представляє команда «BRW-ВІК» з Волині, а саме з Володимира-Волинського. Схід України представляють три командами, а саме «УФК-Олімпік» із Харкова, «Дніпро» з однойменного міста та дебютант турніру — ФК «Азовсталь» із Маріуполя. Південь України делегував також три команди, участь яких у турнірі є традиційною — ФК «Кристал» (Херсон), ДЮСШ-11 «Чорноморець» (Одеса) та СДЮШОР «Торпедо» (Миколаїв).

Ми також пишаємося тим, що у цьогорічному турнірі дали згоду взяти участь футболісти провідної академії України — ФК «Динамо» Київ (які, правда, виступали командою, молодшою на рік від інших учасників). Отже, футбол об’єднує.

Що ще особливого в цьогорічному турнірі?

— Безумовно, кожного року ФФУ намагається піднімати планку в організації цього турніру. Розширення географії команд — уже значний фактор у підвищенні статусу змагання. Та, окрім цього, є ще один захід, який має стати непересічною подією у питаннях розвитку та популяризації турніру та й в цілому всього дитячо-юнацького футболу в Україні. Я маю на увазі навчально-методичний форум для тренерів-викладачів Херсонської та Миколаївської областей, який розпочнеться 25 серпня о 13.00.

Цей форум організовано ФФУ та новоствореним Інститутом футболу з метою надання можливостей для створення якісного навчального майданчику для тренерів дитячо-юнацьких команд. Херсонська та Миколаївська області були обрані не випадково, а саме тому, що в Херсоні проводиться турнір «Крим — це Україна». На цей турнір із офіційним візитом до України завітає експерт УЄФА з питань розвитку елітного юнацького футболу Роджер Мейхтрі. Саме фахівець із УЄФА й буде головним спікером на вищезазначеному форумі.

— Які питання планується обговорити на форумі?

— У процесі підготовки до форуму ми визначили питання, які мають бути цікавими для пересічного тренера-викладача з футболу у звичайних районних та міських ДЮСШ.

Тому на форумі ми плануємо, наприклад, проінформувати про пропозиції щодо змін у Регламенті ФФУ зі статусу та трансферу футболістів. Це питання має бути цікавим усім без винятку тренерам, які працюють із дітьми та не отримують належної винагороди за підготовку вихованців. І саме зміни до вищезазначеного регламенту дозволять тренерському складу мати всі підстави для отримання відповідної компенсації. У цьому питанні наші тренери мають також отримати інформацію про досвід європейських країн від нашого гостя пана Мейхтрі.

Також ми маємо проінформувати тренерів про ті реформи, які передбачаються щодо організації змагань у чемпіонаті України з наступного сезону (2019—2020 років), а саме створення еліт-ліги у форматі змагань ДЮФЛУ та реформування вищої та першої ліг вищезазначених змагань. Керівництво ФФУ чітко усвідомлює, що будь-які реформи мають перспективи втілення в життя лише тоді, коли вони будуть підтримані переважною більшістю людей, які залучені до цього процесу. З цього приводу нам також цікава думка експерта УЄФА.

Також суто практичним питанням, що буде розглянуто на форумі та може бути дуже корисним для тренерів-практиків, стане доповідь пана Мейхтрі про новітні технології в організації навчально-тренувального процесу в дитячо-юнацькому футболі.

Отже, ми очікуємо якісних змін у філософії мислення наших тренерів не тільки завдяки їхньому залученню на анонсований форум, а взагалі в недалекому майбутньому запропонуємо нові підходи до організації навчання тренерів та підвищення кваліфікації тренерсько-викладацького складу у дитячому футболі.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
07.10.2023 16:42

На столичному НТК ім. В. Баннікова пройшов київський регіональний відбірний етап турніру «Кубок нації»

7 жовтня в Києві на НТК ім. В. Баннікова продовжилися змагання відбору...

11.09.2023 08:44

Під час зустрічі у Вроцлаві представники УЄФА запевнили УАФ у подальшій підтримці

У Вроцлаві, де пройшов матч відбору Євро-2024 Україна — Англія (...

29.07.2022 17:03

У День Української Державності на Хмельниччині відкрили реконструйований стадіон

Проєкт у Кам’янець-Подільському було реалізовано в рамках програ...

23.10.2021 20:35

Перший віце-президент УАФ Вадим Костюченко взяв участь у церемонії відкриття відновленої академії «Металіст»

23 жовтня в Харкові відбулася церемонія офіційного відкриття футбольно...

Підписатися на новини