Збірна ветеранів України перемогою вшанувала пам'ять полеглих під Іловайськом

Серпень 2014 року став чи не найжахливішим місяцем у сучасній історії України. Дослідникам та військовим історикам знадобиться ще не один рік чи десятиліття, аби детально розкласти всі бої та зіткнення з агресором на наших східних кордонах. У тому числі — біля міста Іловайськ, де наклали головою сотні українських бійців. Історія все розставить по своїх місцях, а поки що вдячні українці шанують пам'ять своїх побратимів, чия мужність та любов до рідної землі змогли в ті спекотні від вогню дні зупинити підступного ворога.

11 серпня в Івано-Франківську на стадіоні «Рух» відбувся турнір пам’яті полеглих в «Іловайському котлі» героїв АТО. На головній арені міста між собою зіграли три команди — збірна України серед ветеранів, ветерани ФК «Прикарпаття» та «Прикарпаття-АТО». Останній колектив був сформований на початку цього року з учасників АТО з міста та області й заявився для виступів у Відкритому чемпіонаті України Героїв АТО, де зараз доволі успішно грає в групі «Захід».

 

Організацією турніру займалися місцеві активісти Андрій Долик та Андрій Стандіо, які очолюють Асоціацію футболу учасників АТО Івано-Франківської області. «Це наш другий великий досвід вшанування пам’яті полеглих воїнів через проведення футбольного турніру, — розповідає Андрій Стандіо. — У лютому ми провели змагання за участю шести команд у Долині, їхнім переможцем також стала збірна ветеранів. Є в нас й інші проекти. Так, через футбол ми намагаємося підтримати військових та нагадати всім, кому ми маємо дякувати за мирне небо. Участь видатних футболістів минулих років є справжньою родзинкою турніру, вона підвищує його рівень на кілька щаблів. Приємно, що збірна ветеранів займає таку патріотичну позицію й завжди йде назустріч нашим ініціативам».

Три поєдинки турніру принесли глядачам справжнє задоволення. У кожного з учасників були свої сильні сторони, лідери в лініях, вправні бомбардири. Оплесками присутні зустріли появу на полі Мирона Маркевича, який, незважаючи на поважний вік та спекотну погоду, відіграв два матчі. Мирон Богданович та Олег Собуцький презентували місцевим юним футболістам, які вивели гравців на поле у футболках із написом «Мій тато — герой», футбольні м’ячі.

Особливу увагу було приділено й уболівальникам, серед яких було багато учасників АТО, та родичам тих хлопців, яких, на жаль, уже немає з нами. 

«Наша збірна нещодавно повернулася з Мар’їнки та Красногорівки. Ми проводили матчі на самій передовій, — сказав Мирон Маркевич. — На власні очі бачили, як живуть люди, в яких умовах несуть службу військові. Тут, у Франківську, зовсім інше життя, тут мирне небо та посмішки людей. Але всі ми чудово розуміємо, якою ціною це досягнуто, хто стоїть на захисті нашої землі. В усій країні мають поважати та пишатися військовими».

 

Результати матчів:

збірна України серед ветеранів — «Прикарпаття-АТО» — 2:1

«Прикарпаття-АТО» — «Прикарпаття» (ветерани) — 2:1

збірна України серед ветеранів — «Прикарпаття» (ветерани) — 3:0

Легенди українського футболу стали переможцями турніру, отримавши з рук Андрія Долика та мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа головний трофей! Найкращим бомбардиром із двома забитими м’ячами став Едуард Цихмейструк, а Віталія Косовського, який, до речі, цього дня святкував своє 45-річчя, було визнано найкращим гравцем!

На згадку всі три команди-учасниці зробили спільне фото, а організатори пообіцяли зробити турнір пам’яті полеглих під Іловайськом традиційним. «Ми лише вітаємо такі ініціативи, всюди, де йдеться про військових та армію, де потрібна наша підтримка, відмови від збірної серед ветеранів бути не може, — наголосив віце-президент ФФУ, президент АВФУ та організатор турне ветеранів Олег Собуцький. — Уся наша команда, усі гравці мають чітку патріотичну позицію, ми всюди її висловлюємо, в якому б куточку України чи світу не знаходилися. Продовжуватимемо це робити й надалі, допоки до України не повернеться мир, а наші реальні кордони не набудуть знову звичного всім вигляду. Збірна робить велику справу, вона є об’єднавчою силою, за що хочу подякувати Федерації футболу України та її президенту Андрію Павелку, усім гравцям та тренерам, які у будь-який день чи пору року готові вирушати на черговий товариський матч чи турнір. Лише за останній місяць ми провели 10 матчів, а всього їхній лік перейшов далеко за сотню. Але зупинятися на цьому ми не плануємо, далі буде. На День Незалежності проведемо гру у Волочиську, уже маємо щільний графік на осінь. Окрім міст України, зіграємо два матчі в Португалії, де живе наша численна діаспора».

НОВИНИ ПО ТЕМІ
16.04.2020 13:00

В'ячеслав Шевчук: «Запам'яталися всі матчі збірної України у Львові»

Екс-гравець національної збірної України В'ячеслав Шевчук, який провів...

25.03.2020 17:01

АВФУ тримає зв’язок та надає допомогу ветеранам футболу

Ініціатива Української асоціації футболу щодо допомоги в боротьбі...

23.02.2020 20:15

Виповнилося чотири роки із дня створення збірної України серед ветеранів

23 лютого 2016 року у приміщенні Будинку футболу в урочистій атмосфері...

18.02.2020 11:03

До п’ятої річниці боїв під Дебальцевим у Снятині відбувся турнір за участі збірної ветеранів України

15 лютого в місті Снятин, що в Івано-Франківській області, відбувся фу...

Підписатися на новини