Представлення суперників збірної України на Євро-2018 (U-19). Португалія

Суперник збірної України U-19 у півфіналі Євро-2018 — збірна Португалії — виглядає дуже потужною командою, навіть незважаючи на відсутність у складі кількох яскравих футболістів 1999—2000 років народження.

Підопічні тренера Еліо Соузи стали чемпіонами Європи 2016 року в категорії U-17, а на минулому чемпіонаті Європи U-19 саме хлопці 1999 року народження склали більшість заявки срібної збірної Португалії. Велика кількість наших суперників вже грали за збірні Португалії U-20 та U-21. Компанія дуже серйозна.

Зірки у складі та поза ним

Більшість футболістів представляють топ-клуби Португалії — «Бенфіку», «Порту», «Спортинг» та «Брагу». Але поки що грають за другі склади, які виступають в Сегунді — тамтешньому аналогу нашої першої ліги. Це не молодіжний чемпіонат, досвід португальські юніори грандів отримують дуже пристойний.

За першу команду дебютував лише форвард Гомеш («Бенфіка»). Грав за основу свого «Вест Хема» і півзахисник Кіна. Обидва, до речі, вже встигли зіграти й у єврокубках на дорослому рівні.

Але не вони вважаються найдорожчими футболістами цієї збірної за оцінкою експертів Transfermarkt. Кіна наразі взагалі не має цінника, Гомеша оцінили в 550 тисяч євро. Наче небагато, але у складі збірної України U-19 й таких гравців немає — за виключенням відсутнього на Євро-2018 воротаря Андрія Луніна, який намагається реалізувати свій шанс у кращому клубі Європи та світу — «Реалі».

Дорожчими за Гомеша у збірній Португалії Transfermarkt визнав воротаря Кошту з «Порту» (2 млн євро), захисника Кейруша з того ж таки «Порту» (575 тисяч), півзахисника Флорентіну з «Бенфіки» (1 млн) та форварда Трінкао з «Браги» (1,5 млн). Із останнім, можливо, доведеться познайомитися захисту та воротарю «Зорі» у третьому раунді кваліфікації Ліги Європи.

Окрім Кіни, у португальців є ще чотири легіонери з Англії, Швейцарії та Іспанії. Це другий воротар Віргінія («Арсенал»), захисник Вінагре («Вулвергемптон»), півзахисник Нунеш («Сьон») і форвард Педру Коррейя («Депортиво»).

Але разом із тим Еліо Соуза, який працює зі збірними Португалії з 2010 року, недорахувався одразу сімох футболістів цього покоління, яких Transfermarkt оцінює більше, ніж в мільйон євро, або трохи дешевше.

Найголовніша втрата — правий захисник Далот, за якого «Манчестер Юнайтед» цього літа віддав 22 млн євро «Порту». Центрфорвард «Спортингу» Леао оцінюється в 6 млн євро, правий нападник «Лаціо» Педру Нету — в 3 млн, атакуючий півзахисник «Бенфіки» Фелікс — в 2 млн. Трохи нижче мільйона євро складає орієнтовна вартість ще трьох гравців: центральний півзахисник Фернандеш («Бенфіка») — 900 тисяч, центральний захисник Лейте («Порту») — 850, опорний півзахисник Валенте («Ешторіл») — 800.

Але відсутність такої поважної компанії не завадила Еліо Соузі вивести збірну Португалії до півфіналу. Тренер наших суперників — фігура взагалі досить цікава. У 1989 році він став чемпіоном світу U-20 під керівництвом знаменитого Карлуша Кейруша. В одній команді з ним грали Паулу Соуза, Жорже Коуту, Жоао Пінту, Фернанду Коуту, Антоніо Фолья. А потім Еліо Соуза всю кар’єру провів у «Сетубалі» (1987—2005), за який зіграв 424 матчі та забив 20 м'ячів.

Досвід чемпіонатів Європи та світу

Як вже було сказано на початку, португальські футболісти 1999 року народження знають, як здобувати медалі чемпіонату Європи. Вони виграли Євро-2016 (U-17) — вперше для Португалії з 2003 року. З того чемпіонського складу в заявку на Євро-2018 (U-19) потрапили 11 гравців — воротарі Кошта та Віргінія, захисники Кейруш, Вінагре і Тьєррі Коррейя, півзахисники Кіна, Луїш та Флорентіну, форварди Філіпе, Гомеш і Джу. Золоті нагороди здобули й Далот, Лейте, Фернандеш і Леао, яких наразі немає у складі.

Гомеш на тому чемпіонаті став кращим бомбардиром, а дев’ятеро португальців увійшли до символічної збірної турніру. В тому числі Кошта, Вінагре, Флорентіну, Кіна, Філіпе, Гомеш, плюс Далот, Лейте і Фернандеш.

Єдиний гол португальці пропустили вже у фінальному матчі з Іспанією (1:1), де довелося бити пенальті. До цього ворота лишалися на замку: Азербайджан — 5:0, Шотландія — 2:0, Бельгія — 0:0 (група), Австрія — 5:0 (чвертьфінал), Голландія — 2:0 (півфінал). До речі, Австрія в групі тоді перемогла Україну — 2:0.

Відзначилися футболісти 1999 року народження і у старшій юнацькій віковій категорії U-19. На Євро-2016, де Португалія здобула бронзові нагороди, їздили воротар Кошта та захисник Далот. У півфіналі португальців зупинила Франція — 3:1, два голи забив Мбаппе, який сьогодні перетворився на зірку світового масштабу.

На чемпіонаті світу 2017 року U-20 побували вже четверо з тих, хто приїхав на Євро-2018 до Фінляндії (Кошта, Флорентіну, Луїш та Гомеш). Там Португалія провела п’ять матчів, а у чвертьфіналі в серії пенальті поступилася Уругваю.

І, нарешті, в тому ж 2017-му на Євро U-19 більше половини складу збірної Португалії сформували саме хлопці 1999 року народження — 11 місць у заявці. Було б 12, але в останній момент через травму не поїхав форвард Гомеш. Можливо, саме кращого бомбардира Євро-2016 (U-17) і не вистачило, аби виграти золото. У фіналі сильнішою виявилася Англія — 2:1.

До символічної збірної турніру увійшли семеро португальців, в тому числі нинішні гравці збірної U-19 — Кошта, Кейруш та Джу. Окрім них, срібні нагороди здобули Флорентіну, Луїш, Кіна та Філіпе, які приїхали до Фінляндії (а от Далот, Лейте, Фернандеш і Леао, як вже було сказано, відсутні).

Як пройшли кваліфікацію Євро-2018 (U-19)

Через свій високий рейтинг збірна Португалії U-19 була звільнена від першого етапу відбору — разом із командою Іспанії. А на жеребкуванні еліт-раунду обидві команди потрапили до першого кошику, що дозволило португальцям отримати доволі непоганих суперників.

Збірну Косова було розбито — 5:0, Словаччина програла з мінімальним рахунком 0:1, Ірландія також отримала розгром — 4:0. Кращим бомбардиром став Фернандеш (він не приїхав на фінальний турнір) — три голи. Два забив Філіпе, по одному — ще п’ять футболістів.

Як виступали на Євро-2018 (U-19)

Старт виявився продуктивним, у матчі з Норвегією ще в першому таймі відзначилися результативними ударами Трінкао (24) та Луїш (41). На 82-й хвилині скандинави відродили інтригу — 2:1, але Трінкао у компенсований час (90+3) поставив крапку — 3:1.

Португалія (4—3—3): Кошта — Т.Коррейя, Кейруш, Р.Коррейя, Вінагре — Флорентіну, М.Луїш, Кіна (Сантуш, 84) — Трінкао, Гомеш (Балде, 80), Філіпе (Джу, 72).

Матч з Італією у другому турі, навпаки, розпочався дуже невдало — на 9-й хвилині було вилучено центрального захисника і капітана Кейруша. Португальці протрималися майже цілий тайм — до 52-ї хвилини. Перший гол вдалося відіграти (Луїш на 69-й), але ще на два удари італійців (78, 84) вдалося відповісти лише раз — Кіна (89).

Португалія (4—3—3): Кошта — Т.Коррейя, Кейруш, Р.Коррейя, Вінагре — Флорентіну, М.Луїш (Моура, 88), Кіна — Трінкао, Гомеш (Джу, 86), Філіпе (Кармо, 12).

У третьому турі Португалії була потрібна перемога над господарями, які програли свої два матчі. В першому таймі Фінляндія отримала два голи (Філіпе, 20, Гомеш, 33), а в компенсований час Джу виконав роль джокера (90+4) — 3:0.

Португалія (4—3—3): Кошта — Т.Коррейя, Кармо, Р.Коррейя, Вінагре — Флорентіну, М.Луїш, Кіна (Нунеш, 87) — Трінкао (Моура, 72), Гомеш (Джу, 54), Філіпе.

Основний склад португальської команди вирізняється стабільністю. В трьох матчах у стартовому варіанті збірної було зроблено лише одну заміну — вимушену в центрі оборони через вилучення Кейруша.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
07.05.2020 17:23

Медальна галерея збірних України. U-19: бронза Євро-2018

Останні успіхи збірних України, зокрема, національної команди —...

31.10.2018 13:02

Данило Сікан: «В еліт-раунді хотів би зіграти з топ-збірною Європи»

Нападник юнацької збірної України U-19 Данило Сікан вважає закономірно...

03.08.2018 16:20

Денис Попов: «На поєдинок проти Франції готувалися як до вирішального матчу в житті»

Захисник юнацької збірної України (U-19) Денис Попов розповів про свої...

31.07.2018 00:22

Андрій Павелко нагородив юнацьку збірну України U-19, яка повернулася з Євро-2018

Сьогодні, 30 липня юнацька збірна України U-19 повернулася з Фінляндії...

Підписатися на новини