Представлення суперників збірної України на Євро-2018 (U-19). Туреччина

Останній суперник збірної України U-19 у груповому турнірі чемпіонату Європи — команда Туреччини — вже втратив всі шанси піднятися з останнього місця.

Дві поразки від Англії та Франції зробили турок безпорадними аутсайдерами. Але саме це може перетворити їх на дуже небезпечних опонентів — перед від’їздом ыз Фінляндії навіть невдасі хочеться гримнути дверима. Недооцінювати цю збірну не варто, незважаючи на її попередні невдачі.

Проте навіть поразка України в останній грі може відправити хлопців Олександра Петракова до півфіналу. Там можуть бути різні варіанти — у залежності від результату зустрічі Англії та Франції. Найгірший для нас сюжет — це третє місце та гра за п’яту перепустку на чемпіонат світу 2019 року U-20 із третьою командою іншої групи. Набагато більше шансів на півфінал, але не варто потрапляти у залежність до інших, коли можна самостійно все вирішити.

Зірки у складі та поза ним

Найбільш розкручений футболіст цієї збірної Туреччини — півзахисник Абдулкадир Йомюр із «Трабзонспору». Він вже встиг забити чотири м’ячі в турецькій Суперлізі та національному Кубку (зіграв 39 матчів) і оцінюється експертами порталу Transfermarkt у 8 мільйонів євро. Нічого дивного, адже Йомюр у жовтні 2017-го дебютував у молодіжній збірній країни і навіть викликався до національної.

Серед турецьких футболістів 1999—2000 років народження є ще лише один, якого Transfermarkt вважає гідним семизначної суми в євро. Це воротар Берке Йозер, за якого цього літа «Фенербахче» віддав «Самсунспору» реальні 2,5 млн євро (Transfermarkt вважає, що він коштує трохи більше — 3 млн). Він також викликався до молодіжної та національної збірних Туреччини, але теж не грав за них. Не викликався Йозер і до збірної U-19, тому його відсутність, незважаючи на весь його зірковий статус, повністю логічна. Ворота у тренера Ведата Інсефе захищають інші.

Варто відмітити відсутність у складі двох центральних захисників — Реджепа Йємісджі («Алтинорду») та Мерта Мюльдюра (віденський «Рапід»). Обидва грали на першому етапі цього відбору, обох оцінюють на ринку в 250 тисяч євро. Футболісти ж, які потрапили до заявки на чемпіонат Європи, в рейтингу Transfermarkt оцінюються переважно в 50—300 тисяч євро.

Майже всі вони встигли дебютувати на дорослому рівні. Четверо — в нижчих дивізіонах. В тому числі захисник Мерт Йїлмаз (за другий склад «Баварії» в четвертій лізі) і півзахисник Аксель Акташ (французький «Сошо»). Останній до збірної Туреччини встиг пограти за юнацькі збірні Франції — U-16 та U-18. За юнацькі збірні Німеччини виступали захисник Берк Четін («Боруссія» М) та форвард Гювен Ялчин («Байєр»).

Взагалі зарубіжні клуби представляють вісім футболістів. Окрім Йїлмаза, Акташа, Четіна та Ялчина, це ще захисник Умут Гюнеш («Штутгарт»), півзахисник Мухаер Октай («Фортуна» Дюссельдорф), форварди Метехан Гючлю («Парі Сен-Жермен») та Ахмет Кутуджу («Шальке»). Власне, рівень підготовки у турецьких футболістів досить високий.

Досвід чемпіонатів Європи та світу

Може показатися дивним, але турецькі футболісти цього покоління майже не мають досвіду виступів у фінальних турнірах чемпіонатів Європи та світу. Єдине виключення — Берк Четін та Умут Гюнеш, які стали бронзовими призерами Євро-2017 (U-17). Тоді у Хорватії турецькі юнаки 2000 року народження приємно здивували спеціалістів.

В першому турі групового раунду Туреччина вигравала з рахунком 2:0 у Іспанії (перший гол забив саме Гюнеш), але не втримала перевагу і все ж поступилася — 2:3. Було зроблено висновки, і у наступних іграх турки здобули дві перемоги: Хорватія — 4:1, Італія — 2:1. Із другого місця в групі команда вийшла до чвертьфіналу, де поклала на лопатки Угорщину (1:0), але у півфіналі не вистачило сил на Англію (1:2).

Тим не менш, бронзові нагороди одночасно стали перепусткою на чемпіонат світу 2017 року (U-17). Однак в Індії турецьким юнакам не вдалося себе показати — вони посіли останню сходинку в групі. З Новою Зеландією була нічия 1:1, за якою пішли дві поразки: Малі — 0:3, Парагвай — 1:3. До заявки збірної Туреччини потрапили ті ж Четін та Гюнеш, а також Кутуджу — автор голу у ворота новозеландців.

Як пройшли кваліфікацію Євро-2018 (U-19)

Перший раунд відбору чемпіонату Європи турки проводили в себе вдома і, вигравши два матчі на старті (Казахстан — 3:0, Уельс — 2:1), гарантували собі участь в еліт-раунді. А от крапку поставити не вийшло — Словаччина вирвала перемогу 3:2, програючи 1:2. Два голи на цьому етапі забив Ялчин, по одному — Енгін, Сінік, Октай та Йомюр, ще був один автогол.

На жеребкуванні еліт-раунду Туреччина опинилася на самому дні третього кошику, що робило її шанси на пристойних суперників дуже низькими. Але Фортуна посміхнулася команді Інсефе. В Данії турки на старті перемогли Австрію (2:0), а потім зіграли унічию з господарями (1:1). Все вирішувалося в останньому турі в заочному спорі між Туреччиною та Данією. Скандинави втратили перемогу над Австрією (2:2), а турки виграли у Боснії — 2:1.

Героєм еліт-раунду став півзахисник Октай — на його рахунку чотири голи з п’яти. Ще один — робота форварда Ялчина.

Як стартували на чемпіонаті Європи

Саме Ялчин став автором першого забитого м’яча й у фінальному турнірі. Вже на 2-й хвилині матчу з Англією він вивів свою команду вперед. Але після цього британці забили тричі і дозволили супернику провести лише один гол. Його автор — нападник Гючлю — наприкінці матчу заробив вилучення. А гра так і закінчилася — 2:3.

Туреччина (4—4—1—1): Дадакденіз — Йїлмаз, Челебі, Гюней, Гюнеш — Кутуджу (Сінік, 58), Гючтекін (Берішбек, 73), Йомюр, Гючлю — Октай — Ялчин.

У зустрічі з Францією, яка вийшла розлючена поразкою від України в першому турі, Інсефе провів ротацію складу і тактичної схеми. Але краще не стало — тільки гірше.

На 2-й хвилині Гюїтан відкрив рахунок, до перерви ще двічі відзначився Гуїрі (22, 33). А у другому таймі добили турок Діабі (58) та Кюїзанс (90+2, з пенальті) — 0:5.

Туреччина (4—1—4—1): Дадакденіз — Йїлмаз, Челебі, Гюней, Гюнеш — Гючтекін (Кутуджу, 87) — Йомюр (Кападжак, 76), Берішбек, Октай, Ялчин — Каракаш (Сінік, 46).

НОВИНИ ПО ТЕМІ
07.05.2020 17:23

Медальна галерея збірних України. U-19: бронза Євро-2018

Останні успіхи збірних України, зокрема, національної команди —...

31.10.2018 13:02

Данило Сікан: «В еліт-раунді хотів би зіграти з топ-збірною Європи»

Нападник юнацької збірної України U-19 Данило Сікан вважає закономірно...

03.08.2018 16:20

Денис Попов: «На поєдинок проти Франції готувалися як до вирішального матчу в житті»

Захисник юнацької збірної України (U-19) Денис Попов розповів про свої...

31.07.2018 00:22

Андрій Павелко нагородив юнацьку збірну України U-19, яка повернулася з Євро-2018

Сьогодні, 30 липня юнацька збірна України U-19 повернулася з Фінляндії...

Підписатися на новини