Жіноча збірна Угорщини з футзалу. Представлення суперника по відбору Євро-2019

5 липня жіноча збірна України з футзалу дізналася своїх суперників в основному раунді (група 3) відбірного турніру чемпіонату Європи, фінальна частина якого пройде в лютому 2019 року.

Точніше, визначилися дві з трьох збірних, які опинилися на шляху команди Олега Шайтанова до вирішальної стадії жіночого Євро-2019. Це збірні Казахстану та Угорщини. Третя команда стане відома наприкінці серпня, коли завершаться матчі у групі С попереднього раунду, де зіграють збірні Білорусі, Молдови та Вірменії. Найсильніша з них приєднається до решти збірних групи 3, які будуть з'ясовувати стосунки в Україні.

Асоціація футзалу України вже визначила місце проведення поєдинків основного раунду в групі 3 — це місто Черкаси. Точні дати будуть оприлюднені пізніше, але ігри відбудуться в терміни, встановлені УЄФА, — 11—16 вересня.

Згідно з регламентом проведення чемпіонату Європи збірна України матиме такий календар матчів:

— перший ігровий день — Україна — Угорщина;

— другий ігровий день — Україна — переможець групи С попереднього раунду;

— третій ігровий день — Казахстан — Україна.

Офіційний сайт Асоціації футзалу України представляє нашого першого суперника — збірну Угорщини, нещодавній досвід зустрічей з якою українки вже мають. 28—29 січня 2015 року наша команда провела в гостях два товариські матчі проти угорок, і якщо в першій грі сильнішими були наші дівчата — 5:2, то наступного дня арбітри зафіксували нічию — 2:2.

Фото futsal.com.ua

Узагалі жіночу збірну Угорщини було створено наприкінці нульових років. Вона була постійним учасником п’яти перших міжнародних турнірів «На честь Дня Перемоги», які традиційно проходять у Москві (найвищим досягненням представниць цієї країни є два бронзові комплекти нагород, здобуті у 2010-му та 2013 роках). Саме там уперше перетнулися шляхи збірних України та Угорщини. На першому турнірі у 2010 році українки розтрощили суперниць, які тільки освоювалися на міжнародному рівні, з рахунком 9:0.

За рік збірна України знову виявилася сильнішою за угорську команду, але вже зустрівши більш серйозний опір, — 2:0 завдяки голам Олени Павленко та Юлії Форсюк.

Третє побачення збірних України та Угорщини відбулося за два роки, і ця зустріч завершилася з рідкісним для футзалу рахунком 0:0. До речі, внічию «по нулях» українки тоді зіграли вперше у своїй історії.

Тож підсумковий баланс у протистоянні збірних України та Угорщини на даний момент — п'ять матчів, три перемоги України, дві нічиї, різниця м’ячів — 18—4 на користь нашої команди.

У серпні 2013 року чоловічу збірну Угорщини очолив відомий іспанський тренер Сіто Рівера. Одночасно йому було запропоновано керувати й жіночою національною командою. Із Ріверою на чолі Угорщина лише раз, у 2014 році, зіграла на турнірі «На честь Дня Перемоги» й посіла останнє, четверте місце. Надалі угорки інколи проводили товариські матчі. Так, у 2015 році вони поступилися збірній Каталонії — 3:5, а трохи пізніше — збірній Іспанії — 0:6 та 1:8.

Наприкінці 2015 року керівництво угорського футзалу призупинило функціонування жіночої збірної, а знову звернуло на неї увагу після рішення УЄФА щодо проведення першого офіційного жіночого чемпіонату Європи. На той час Сіто Рівера вже вирішив залишити Угорщину, тож головним тренером жіночої національної команди 28 лютого 2018 року було призначено Яноша Домбо, який поєднує роботу зі збірною з керівництвом клубом «Астра» з міста Кишкунфеледьхаза.

За два роки паузи угорська футзальна збірна була переформатована. Якщо раніше в ній грали дівчата, які основний час приділяли футболу, то зараз там зібрані виключно «чисті» футзалістки — гравці клубів першого жіночого футзального дивізіону. Цей напрямок в Угорщині визнали більш перспективним.

Фото futsal.com.ua

Першим випробуванням як для Яноша Домбо, так і для оновленої жіночої збірної стала участь у дев’ятому за ліком турнірі «На честь Дня Перемоги». Стартовий поєдинок закінчився для угорок розгромною поразкою від Іспанії — 0:8, і цей результат став шоком для керівництва футзалу Угорщини. Однак дівчата продемонстрували, що вміють дуже швидко вчитися, і у другому матчі, проти господарів, діяли досить гідно й поступилися лише 1:2. Зазнала поразки збірна Угорщини й у третій грі, від Польщі, — 4:5, але такий загальний результат матчів у Москві був визнаний задовільним і надав упевненості, що в команди є перспектива.

На турнірі жіноча збірна Угорщини грала в такому складі:

воротарі — Лілла Торма («Хайдубьосьормень»), Аннамарія Харгаш («Сексард»); польові гравці — Адель Варга («Тольна»), Петра Красченіч, Чілла Красченіч, Моніка Гельб, Кінга Халаші (всі — «Кишкунфеледьхаза»), Ноемі Міліжкі («Мишкольц»), Габріелла Котта, Адріен Бокор (обидві — «Хайдубьосьормень»), Шандра Орбан, Богларка Медьєрі (обидві — «Залаегерсег»), Агнеш Медьєш, Каталін Хорват (обидві — «Сексард»).

Після жеребкування основного раунду відбору чемпіонату Європи Янош Домбо дав наступний коментар щодо його підсумків: «Головний фаворит групи і наш конкурент — це, безумовно, збірна України. Про це свідчать її попередні досягнення, не кажучи вже про те, що вона буде грати на власному майданчику. Наша збірна вже грала проти України кілька разів, українські дівчата також грали в Угорщині. Тож сподіваюся, що ми до матчів в Україні підійдемо добре підготовленими».

До знайомства з угорським жіночим футзалом варто додати, що в першому дивізіоні минулого сезону за титул чемпіона Угорщини змагалися сім клубів. Регулярний чемпіонат виграла команда «Хайдубьосьормень», яка у 18-ти матчах набрала 46 очок і на дев'ять залікових пунктів випередила «Сексард». «Астра» з міста Кишкунфеледьхаза, яку очолює Янош Домбо, стала третьою — 32 очки, але саме вона грала у фіналі плей-офф до трьох перемог із «Хайдубьосьорменем». Вирішальна серія плей-офф завершилася в чотирьох матчах — 3:1 на користь «Хайдубьосьорменя», який і є чинним чемпіоном Угорщини.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
21.04.2024 12:00

Київський ЖФК «Будстар» став чемпіоном України із жіночого футзалу

Жіночий чемпіонат України з футзалу сезону-2023/2024 завершився, визна...

03.11.2023 12:00

Жіноча збірна України з футзалу проведе два спаринги з командою Словенії

Жіноча збірна України з футзалу, яка цього року в Угорщині стала срібн...

19.03.2023 10:00

Євро-2023 з футзалу серед жінок. Сьогодні збірна України у фіналі зіграє з командою Іспанії

Сьогодні, 19 березня в угорському Дебрецені на «Фенікс-Арені&raq...

Підписатися на новини