Перша ліга: формат наступного сезону та останні кадрові новини

Червнева конференція ПФЛ засвідчила, що переважно формат змагань у першій лізі першості України з футболу залишається незмінним, але є певні нюанси, викликані можливим розширенням елітного дивізіону до 16-ти команд в сезоні-2019/2020 та остаточним рішенням кількох клубів стосовно свого виступу в новому чемпіонаті.

Старт сезону-2018/2019 заплановано на 21 липня, а завершення — на кінець травня, оскільки на початку червня передбачені поєдинки раунду плей-офф.

Зауважимо, що є два основні варіанти формату чергового сезону. Згідно з першим, переможець потрапляє до еліти напряму, а команди, що посядуть друге та третє місця, зустрічаються в перехідних поєдинках із візаві, що фінішують на 11-й та 10-й позиціях у класі найсильніших. Щодо другого варіанту, то у випадку розширення Прем’єр-ліги до 16-ти команд перший квартет одразу забезпечить собі перепустки до еліти, а на команду, що фінішує п’ятою, чекатимуть матчі плей-офф з аутсайдером ПЛ. Останнє слово — за членами Виконкому ФФУ, які повинні затвердити формат та склад учасників майбутніх змагань.

— Я вважаю, що оптимальний варіант — 16 команд в еліті й 18 у першому дивізіоні, — говорить головний тренер івано-франківського «Прикарпаття» Володимир Ковалюк. — Звичайно, аби виступати в класі найсильніших, треба не тільки мати сучасну спортивну базу, але й подбати про боєздатні молодіжний та юніорські склади. Та якщо ми хочемо, аби український футбол прогресував, без цього не обійтися…

Тим часом, як ми й зазначали у своєму попередньому огляді, «Сталь» із Кам’янського змінила не тільки місце дислокації (на Бучу, що на Київщині), але й назву (на «Фенікс»). Усе йде до того, що й старожил першої ліги, «Геліос», змінить назву на ФК «Кобра», оскільки, за достовірною інформацією, у клубу з’явився новий власник.

Поки що ж основним постачальником новин є «Волинь», де не тільки повністю змінився тренерський штаб, але й уже підписано кількох новобранців: Дениса Кожанова з «Вереса», Дмитра Козьбана з польського «Мотора», Євгена Непляха з «Маріуполя» та Івана Цюпу із «Зірки». У Луцьку серйозно налаштовані вже найближчим часом повернути місце в еліті й тому передусім подбали про міцні фінансові тили. Тому в нового головного тренера, Андрія Тлумака, не повинно виникнути проблем із запрошенням кваліфікованих футболістів.

Намагатиметься не засиджуватися в першій лізі й «Дніпро-1». Керманичу команди Дмитру Михайленку вдалося не тільки зберегти всіх основних виконавців (зокрема, продовжено контракт із капітаном, Сергієм Кравченком), а й підсилити склад досвідченим нападником Станіславом Кулішем із «Вереса» та універсалом Сергієм Панасенком із «Гірника-Спорт».

Залишається вірним собі й «Колос», який під час підготовчого періоду не уникає спарингів із більш іменитими суперниками. Спочатку підопічні Руслана Костишина поступилися київському «Динамо» — 1:2, а потім із таким же рахунком взяли гору над донецьким «Олімпіком». У тренувальному таборі команди з Ковалівки були помічені й потенційні новачки — Антон Кіча з «Геліоса», Денис Костишин з «Дніпра» (до речі, син керманича «Колоса»), Артем Терехов із «Оболоні-Бровар» та нападник «Енергії» Роман Бочак. Утім, підготовка команд-учасниць першолігового турніру ще в розпалі, і в наставників є вдосталь часу для доукомплектації та експериментів…

НОВИНИ ПО ТЕМІ
21.04.2024 16:01

Перша ліга. «Інгулець» здолав «Карпати», а «Металург» продовжує падіння

У 5-му турі в епіцентрі уваги були два поєдинки в чемпіонській групі,...

14.04.2024 17:01

Перша ліга. Вагомі заявки «Карпат» та «Інгульця», чергова невдача «Металурга»

Суперництво в першій лізі виходить на фінішну пряму. У четвертому турі...

07.04.2024 15:37

Перша ліга. «Карпати» здобувають вольову звитягу, а результативний «Хуст» — уже не аутсайдер

Після третього туру в «чемпіонській» групі першої ліги заг...

31.03.2024 14:31

Перша ліга. Перемоги «Карпат» і «Лівого берега», осічка «Інгульця» та камбек «Хуста»

Відбулися поєдинки другого туру весняної частини чемпіонату України се...

Підписатися на новини