Андрій Шевченко: «Нинішній збір важливий для майбутніх офіційних матчів»

Головний тренер національної збірної України Андрій Шевченко виступив на прес-конференції напередодні запланованих товариських поєдинків.

Минулого тижня у Харкові розпочався збір головної команди країни. У синьо-жовтих було заплановано два спаринги — проти збірних Марокко та Албанії. На шостий день збору наставник української команди Андрій Шевченко поділився останніми новинами.

— Дякую усім, що завітали на прес-конференцію. Нещодавно відбулася така визначна подія як фінал Ліги чемпіонів. Про це неможливо не сказати кілька слів. Я пишаюся нашою країною і тими людьми, які доклали максимум зусиль, аби поєдинок відбувся. Пишаюся тим, як провели фінал. Пишаюся українцями, які зробили все можливе, щоб матч пройшов у найкращих традиціях турніру.

Про організацію фіналу було сказано багато гарних слів. Президенти ФІФА та УЄФА приїхали на матч, було багато гостей, які залишилися дуже задоволеними. Тому ще раз дякую усім, хто зробив так, що фінал відбувся і пройшов на високій ноті.

Тепер щодо нагальних проблем, які стосуються збірної. У нас можливі зміни стосовно другого товариського матчу. Він зараз під питанням. Зустріч з Албанією мала відбутися у Швейцарії, однак ця країна не дала згоду на проведення матчу на її території — виникли складнощі з оформленням документів. Агент, який організовував усі ці ігри, переніс матч до Франції. Але той стадіон, який він запропонував для проведення спарингу, не відповідає рівню двох національних збірних. Там неможливо провести матч, розмістити глядачів.

Тому ФФУ надіслала лист до ФІФА з приводу цієї гри. Рішення буде приймати Міжнародна федерація футболу. Такої ж думки дотримується тренер збірної Албанії Крістіан Пануччі. Він також не згоден проводити матч на такому стадіоні. Якщо ФІФА підтримає наше рішення, то гра не відбудеться. Або ж агент знайде арену, яка відповідатиме рівню збірних.

Друга новина: у нас новачок — Микола Шапаренко. Я дуже радий за нього. Хлопець провів непоганий сезон у складі київського «Динамо», тому заслужено отримав виклик. Із ним усе гаразд, він виглядає добре. 

— Чи є варіант провести спаринг з якоюсь із місцевих команд?

— Якщо проведення гри з Албанією буде зірвано, то жодних інших товариських матчів не буде. В такому випадку будемо готуватися до зустрічі із Марокко, і цього буде достатньо. Якщо ж нам нададуть відповідний стадіон, то зіграємо з Албанією. У першу чергу — це помилка агента, який організовував матч, збіг обставин. Обидві федерації футболу до цього не причетні.

— Які завдання ви ставите перед собою на контрольні матчі?

— У першу чергу — подивитися гравців, які викликалися до збірної, але ще не виходили на поле. Дамо їм можливість зіграти. Планую задіяти практично усі можливі заміни. Я уже сказав хлопцям, що теперішній збір важливий не лише для товариських матчів, а й для офіційних. У нас є можливість попрацювати разом. Тижневий цикл, який ми провели, був направлений на напрацювання нових взаємодій, закріплення тактичної схеми та навичок, які ми уже здобули і демонстрували на футбольному полі. Цей збір є важливим у плані підготовки до майбутніх баталій. Не лише до контрольної гри проти гідного суперника. У вересні на нас уже чекають офіційні матчі.

— Чи достатньо у вас інформації про збірну Марокко?

— Ми дивилися багато її матчів. Учасник чемпіонату світу, дуже агресивна команда, з якісним підбором виконавців. Нещодавно марокканці обіграли такого сильного суперника, як Сербія. Знову ж таки, там підвищена мотивація, оскільки кожен футболіст прагне демонструвати свій рівень, готуючись до світової першості. Ми повинні підійти до цього матчу добре підготовленими.

— Ходять чутки про перехід Рауля Ріанчо до «Спартака». Прокоментуєте їх?

— Тут немає про що говорити. Я спілкувався з Раулем, і якщо у нього будуть варіанти щодо продовження кар’єри, то я про це знатиму. Розмови розмовами, а конкретики поки немає.

— Ви були амбасадором фіналу Ліги чемпіонів у Києві, відвідали чимало заходів. Як себе почуваєте і чи готові до збору після такого напруженого графіка?

— Тиждень видався дуже напруженим, але я отримав неабияке задоволення. Вдалося взяти участь у багатьох матчах, у тому числі зіграти на «Стемфорд Бридж» зі своїми колишніми партнерами. Провели поєдинок у Мілані, віддавши належне такому великому футболісту як Андреа Пірло. Було кілька міні-турнірів, матч напередодні фіналу Ліги чемпіонів. Між собою зустрічалися легенди «Реалу», «Ліверпуля». Було приємно грати разом із моїми друзями і колишніми партнерами по київському «Динамо» — Сергієм Ребровим, Олегом Лужним, Олександром Хацкевичем, із колишнім партнером по національній збірній Андрієм Вороніним. Також був мер Києва Віталій Кличко, якого підтримував його брат Володимир. Відбулися цікаві матчі, всі отримали задоволення. Приємно і те, як поставилися і готувалися до матчів колишні футболісти, і те, як підтримували вболівальники. 

— Які ваші враження від матчу «Реалу» та «Ліверпуля»?

— Були два ключові моменти — травма Мохаммеда Салаха і помилки воротаря. Коли втрачаєш основного гравця, на такому рівні це одразу відчувається. У «Ліверпуля» був непоганий початок матчу, команда володіла ініціативою, яку мала втілити у голи, створила багато моментів. Але у футболі від несподіванок ніхто не застрахований — основний гравець мерсисайдців отримав травму, після чого малюнок гри змінився. Ще дуже шкода воротаря, який допустив дві грубі помилки. Але це життя, це футбол.

«Реал» знову продемонстрував, що він — команда майстрів. У складні моменти іспанці виглядали одним цілим, правильно оборонялися, чекали на свій шанс і використали його. Важливу роль відіграла майстерність футболістів — перший гол Гарета Бейла просто чудовий. На рівні фіналів і великих матчів багато що вирішує саме майстерність. У «Реала» є підбір висококласних виконавців, у а «Ліверпуля» їх виявилося недостатньо.

— А за кого ви вболівали?

— За свою країну і за Київ. За чудово проведений фінал. Із радістю спостерігав за цим спектаклем і радів. 

НОВИНИ ПО ТЕМІ
11.09.2024 16:10

Андрій Шевченко: «Ми лише на старті дворічного циклу й оцінюємо роботу збірних комплексно»

Президент Української асоціації футболу Андрій Шевченко прокоментував...

24.08.2024 11:00

Привітання президента УАФ Андрія Шевченка з Днем Незалежності України

Президент УАФ Андрій Шевченко привітав усіх українців з Днем Незалежно...

Підписатися на новини